שתף קטע נבחר

נתניהו לקראת אובמה: "עדיין מאמין ב-2 מדינות"

כחודש לפני ביקורו של נשיא ארה"ב, הביע נתניהו מחויבות לנאום בר אילן. עם זאת, בדבריו בוועידת הנשיאים בירושלים הוא הבהיר כי "צריך להגיע למשא ומתן בלי תנאים מקדימים". עוד הזהיר: "האיראנים קרובים יותר לקו האדום ששרטטתי באו"ם"

לקראת הגעתו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חוזר הערב (יום ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו על מחויבותו לפתרון שתי המדינות. בנאומו בפני ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארצות הברית שהתקיימה בירושלים, אמר: "אני עדיין מאמין בנאום שנאמתי באוניברסיטת בר אילן אודות שתי מדינות לשני עמים". עם זאת הבהיר: "צריך להגיע למשא ומתן בלי תנאים מקדימים".

 

לדברי נתניהו, "בארבע השנים האחרונות הפלסטינים הגיעו למשא ומתן עם תנאים כאלו, אבל צריך להתחיל את הדיון מחדש". בכנס, שנערך במלון ענבל בבירה, הוא התייחס גם לעניין איראן וציין כי "תוכנית הנשק הגרעיני של איראן נמשכת ומתגברת. אמנם עוד לא הגענו לקו האדום שאותו הראיתי בנאום שלי באו"ם, אבל הזמן עד לקו הזה התקצר בשליש וזה צריך להיפסק, למען הביטחון של כל העולם".

 

נתניהו טען שיש להפעיל לחץ גדול על איראן: "יש להגביר את הסנקציות ואם זה לא עוזר אז להפעיל לחץ צבאי, כי שום דבר אחר לא ישיג את המטרה". בנוגע לסוריה אמר נתניהו כי מדובר אמנם במדינה לא מפותחת אך בעלת נשק מפותח מאוד שיכול לשנות את האיזון של המזרח התיכון בפרט והעולם בכלל. "לא נשב מאחורי הגדר וניתן לנשק הזה להגיע לידיים קיצוניות", הוא הבהיר.

 

עוד בערוץ החדשות:

שנתיים מאסר לישראלי שהסתנן למצרים

היורש של בנדיקטוס: אפיפיור שחור ראשון?

 

אובמה צפוי להגיע לישראל ב-20 במרס, אולם בבית הלבן הבהירו כי "לא יתמקד בהצעות ספציפיות לתהליך שלום" ולא יציג יוזמה חדשה כלשהי. עם זאת, ראש הממשלה נתניהו הבהיר באחרונה כי "הביקור חשוב מאוד ומדגיש את הברית האיתנה בין ישראל לארה"ב. אני חושב שהחשיבות של הברית הזאת מזדקרת יותר מעל פני השטח לאור מה שקורה בשטח, נוכח רעידות האדמה שמתרחשות סביבנו בכל המזרח התיכון, האוקיינוס האטלנטי, צפון אפריקה ועד למזרח ולאיראן".

 

נתניהו ציין גם כי סיכם עם אובמה שבביקור הם ידונו בשלושה נושאים מרכזיים: "הניסיון של איראן להתחמש בנשק גרעיני, המצב הבלתי יציב בסוריה והשלכותיו על הביטחון באזור ושל ישראל וארה"ב, והניסיונות לקדם את התהליך המדיני לשלום בינינו לבין הפלסטינים".

 

נתניהו נואם. "צריך להתחיל את הדיון מחדש" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו נואם. "צריך להתחיל את הדיון מחדש"(צילום: גיל יוחנן)

 

"חשוב להנמיך ציפיות", הבהיר מלקולם הונליין, סגן יו"ר ביצועי של ועידת הנשיאים, בהתייחסו לביקור אובמה. בשיחה עם ynet הוא ציין כי "הנשיא כן בא על מנת להתניע את התהליך, אך אין לצפות שהוא ייצא מהביקור עם בשורה חדשה של תוכנית לשלום בין ישראל לפלסטינים". לדבריו, היחסים בין ישראל לארה"ב חזקים וטובים מאוד, ובעניין איראן - "אולי ישנם חילוקי דעות על דרך התקיפה ומתי, אך לשני הצדדים יש את אותה המטרה והיא איראן נקייה מנשק גרעיני".

 

מוקדם יותר נפגשו נציגי הארגונים האמריקניים עם הנשיא שמעון פרס, שגם כן ציין כי "אין יחסים קרובים יותר והדוקים יותר מהיחסים בין ישראל לארצות הברית. יחסים אלו הם חשובים לנו, כמדינה יהודית וכעם יהודי. עלינו לשמור על החברות העמוקה בין שתי המדינות, אלו יחסים הדוקים וחוצי מפלגות".

 

פרס הוסיף כי "כמו תמיד, הגעתם בעיתוי מעניין - לאחר הבחירות לראשות הממשלה ובטרם ביקורו של הנשיא אובמה. אנו מצפים בישראל לביקורו של הנשיא אובמה בכיליון עיניים, זהו אירוע חשוב ביותר עבורנו. הוא מנהיג אמיתי ואדם רציני ביותר, והוא רציני בכוונותיו למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני".

 

גם בארה"ב נערכים: פועלים להעביר כסף לפלסטינים

גם בארצות הברית נערכים לביקורו הצפוי של הנשיא אובמה בישראל וברמאללה, ובימים אלו פועל הממשל האמריקני בקונגרס בכוונה לשחרר מהקפאה כ-700 מיליון דולר ולהעביר את הסכום למימון התפקוד השוטף של הרשות הפלסטינית ולתפעול כוחות הביטחון. הכספים הוקפאו בשל המהלכים החד-צדדיים של הרשות, בהם הפנייה לאו"ם, אולם הממשל האמריקני הזהיר כעת כי אם הם לא ישוחררו עלולה הרשות לקרוס.

 

"אם הסנקציות על איראן לא יעזרו - להפעיל לחץ צבאי" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אם הסנקציות על איראן לא יעזרו - להפעיל לחץ צבאי"(צילום: גיל יוחנן)

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי נטל את המשימה על עצמו באופן אישי, ודוברת מחלקת המדינה ויקטוריה נולנד ציינה כי "חשוב שהרשות תישאר אפקטיבית. המזכיר קרי חושב שצריך לשחרר בהקדם את הכספים". בוושינגטון חוששים בעיקר מהתפרקות שירותי הביטחון, שארצות הברית עמדה מאחורי הקמתם בעקבות ההשתלטות של החמאס על עזה, כדי שישמשו זרוע שמגנה על הרשות.

 

מחלקת המדינה פועלת כדי להבטיח קודם כול שחרור של 495.7

מיליון דולר מתקציב 2012, סכום שהעברתו לפלסטינים אושרה באפריל האחרון, וכן מבקשת מהקונגרס לאשר העברת סכום נוסף בגובה 200 מיליון דולר לשנת 2013. "עמדתנו נותרה שסיוע לעם הפלסטיני הוא חלק חיוני במחויבות של ארצות הברית לפתרון של שתי מדינות ולקידום שלום כולל במזרח התיכון", נכתב בהודעת מחלקת המדינה.

 

במחלקה הבהירו עוד כי העברת הכספים משרתת את האינטרסים של כל הצדדים. "לא רק לפלסטינים, אלא גם לישראל ולארצות הברית יש אינטרס להבטיח שהמאמצים הללו ימשיכו, כשהן פועלות במטרה לבנות אזור דמוקרטי יותר, יציב ובטוח", הם כתבו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנגד לתנאים מוקדמים. נתניהו
צילום: גיל יוחנן
פרס במפגש היום
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים