שתף קטע נבחר

הפרוטוקולים של "השופט המכה": "למגר אלימות"

לפתחו של השופט שנחשד זה שלוש שנים בהכאת ילדיו הגיעו במהלך השנים תיקי אלימות, בהם אלימות במשפחה. עיון בתיקים שבהם עסק מגלה שהביע סלידה ממעשים אלה: "יש להילחם בתופעת האלימות מלחמה חסרת פשרות". והשאלה הגדולה עדיין ללא מענה: למה אִפשר לו וינשטיין להמשיך לשפוט?

"יש למגר תופעות מעין אלה בענישה ממשית מחמירה". השופט שנחשד זה שלוש שנים בהכאת ילדיו הודיע הבוקר (יום ה') על החלטתו לצאת מרצון לחופשה. עיון בתיקים שבהם טיפל בעבר מגלה שלפחות כלפי חוץ, הביע אותו שופט סלידה בכל הנוגע לאלימות של אחרים. גם עכשיו לא ברור מדוע היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אִפשר לשופט להמשיך לכהן בתפקידו בכל התקופה הזו ולא הורה למשטרה לחקור אותו, כפי שהיו עושים לכל אזרח מהשורה במקרה דומה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

בן 16 מת"א חשוד שאנס חירשת-אילמת בביתה

ש"ס בכוננות אופוזיציה. דרעי: "נחבור ליחימוביץ'"

עציר פלסטיני אושפז, שניים הפסיקו שביתת הרעב

 

ב-2009 דן "השופט המכה" בתיק של אלימות במשפחה. בגזר הדין בתיק כתב השופט כי "על מערכת היחסים בין הנאשם למתלוננת עמדתי בהרחבה בהכרעת הדין, תוך שהגעתי למסקנה כי מערכת היחסים ביניהם הייתה אפופה אלכוהול ולמעשה קיים ביניהם גם היום קשר רגשי עז. דווקא על רקע זה, סבורני כי יש להילחם בתופעת האלימות כלפי בני זוג על-רקע של צריכת אלכוהול, מלחמה חסרת פשרות אשר צריכה להתבטא בפועל לתקופה של ממש". במקרה זה גזר השופט על הנאשם 12 חודשי מאסר.

 

בשנה שעברה הובא לפתחו של השופט מקרה של אדם שנחשד בהכאת אשתו וילדיו. בתום הדיון במקרה זה כתב השופט כי "נוכח כל האמור, אין מנוס אלא להורות על מעצרו של החשוד". באפריל 2012, בעת שדן בכתב אישום שהוגש בגין עבירות אלימות, כתב השופט בגזר דינו: "אין ספק כי עבירות אלימות ובמיוחד עבירות אלימות כביש, הינן עבירות חמורות במיוחד, אשר אין לעבור עליהן לסדר היום".

 

  

כה אמר השופט החשוד בהכאת ילדיו בתיקים שונים  (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
כה אמר השופט החשוד בהכאת ילדיו בתיקים שונים (צילום: שאול גולן)

 

בדיון אחר של אדם שהואשם בכך שהיכה את בת זוגו במקום עבודתה כתב השופט כי "בית המשפט אינו יכול לעמוד מנגד נוכח התנהגות מכוערת, אלימה חוזרת ונשנית זו. מן הראוי הוא כי הפעם ימוצה הדין עם הנאשם". באירוע זה התייחס השופט גם לכך שהנאשם בתקיפת זוגתו זכה בעבר לחסדי בית המשפט. "הפעם מעילת הנאשם באמון שניתן בו", ציין השופט, "מצדיקה ענישה מחמירה, הולמת וכואבת".

 

"תופעה שזורה אימה ופחד" 

במקרה שאינו קשור לאלימות במשפחה, החליט השופט החשוד בהכאת ילדיו שלא לכבד הסדר טיעון בין נאשם לפרקליטות, שהסכימה לגזור עליו עבודות שירות למשך חודש בגין תקיפת אדם. במקרה זה היה השופט נחרץ מאוד וקבע כי "העונש המוצע שם ללעג את האינטרסים החברתיים שבבסיס העבירה והאיסור המשפטי והפלילי שבצדו לגיטימציה לכלל 'כל דאלים גבר'. הוא גם אינו עולה בקנה אחד עם הנחיית בית המשפט העליון... על פיו יש למגר תופעות מעין אלה בענישה ממשית מחמירה".

 

במקרה אחר, מינואר 2013, גזר השופט את דינו של נאשם שהורשע בעבירת תקיפה הגורמת חבלה של ממש במהלך ויכוח על תור בסופר. "אין חולק כי הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה הנידונה הינו זכותו של האדם לשלמות גופו ובריאותו", כתב השופט. "הנאשם פגע קשות בערך זה". הוא אף ציטט הלכה של בית המשפט בסוגיית מעשי אלימות הנעשים על "רקע של מה בכך", שם נקבע כי "תופעה זו מערערת באופן מוחשי את תחושת הביטחון הבסיסית וזורה אימה ופחד. על כן, שב וחזר בית משפט זה על הצורך בענישה מחמירה ומרתיעה שתעביר מסר חד וברור כי אלימות אינה פתרון, ואף אם אדם נקלע לסיטואציה מתסכלת או מרגיזה אינו יכול להביא לפתרונה באמצעות כוח הזרוע".

 

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 

הבוקר הודיעה הנהלת בתי המשפט כי השופט החליט כאמור לצאת לחופשה מרצון. בסוף השבוע שעבר התקבלה בלשכת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין תשובתם של הגורמים הרלבנטיים בעניין וכעת הוא שוקל אם להורות לפתוח בחקירה נגד השופט. בהודעת דוברות בתי המשפט נאמר: "השופט שעניינו פורסם באמצעי התקשורת אתמול הודיע על יציאה לחופשה מרצון החל מהיום וזאת משום שלדעתו בשים לב לתפקידו, זהו הדבר הראוי לעשותו בנסיבות העניין".

 

וינשטיין: טובת הילדים קודמת

בלשכתו של וינשטיין הסבירו אמש בעקבות חשיפת "קול ישראל" כי "גורמי הרווחה מסרו לאחרונה, לאחר בירור עם מסגרות הלימודים של הקטינים, כי הקטינים מתפקדים ברמה גבוהה, ללא קשיים נצפים, וכי קיים קשר רצוף בינם לבין הוריהם. עוד נמסר בדיווח שהגיע ללשכת היועץ המשפטי לממשלה, על פי בקשתו, כי לא קיימים דיווחים נוספים על פגיעה בקטינים מעבר לדיווחים שהתקבלו לפני למעלה משנתיים".

 

השופט החשוד. "בית המשפט אינו יכול לעמוד מנגד נוכח התנהגות מכוערת ואלימה" ()
השופט החשוד. "בית המשפט אינו יכול לעמוד מנגד נוכח התנהגות מכוערת ואלימה"

 

באוקטובר 2009 הועבר דיווח מבית הספר של אחד הילדים לפקידת הסעד, שלפיו אותו ילד סיפר למורתו על מעשי אלימות מצד אביו. פקידת הסעד סברה כי בנסיבות המקרה אין מקום לפנות למשטרה אלא יש לנקוט הליך טיפולי שבוצע בהסכמת האב ובשיתוף פעולה עמו. ביוני 2010, בעקבות דיווח על אלימות נוספת מצד האב נגד ילדיו, דיווחה פקידת הסעד על העניין למשטרה.

 

בסוף נובמבר 2010 נחקרו הילדים בידי חוקרת ילדים ובינואר 2011 הועבר העניין לראשונה ללשכתו של היועץ המשפטי לממשלה לצורך החלטה אם לחקור את השופט באזהרה. מלשכת וינשטיין נמסר: "גורמי המקצוע שעסקו בנושא ביקשו מהמשטרה השלמות שונות, ולאחר גיבוש עמדתם וכתיבת חוות דעת מטעם הפרקליטות בנושא - הועבר העניין לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה".

 

"לאחר ששקל את מכלול נסיבות העניין על פי החומרים שהובאו בפניו, ולאחר שהביא בחשבון בראש ובראשונה את השיקול של טובת הילדים, ושיקולים נוספים הקשורים למערכת היחסים בין הילדים להוריהם - סבר היועץ המשפטי לממשלה כי אין לאשר את חקירתו של השופט באזהרה, לפני שייערכו בירורים נוספים מצד המשטרה וגורמי הרווחה לגבי המצב העדכני של מרקם היחסים בין הילדים לאב". וינשטיין מסביר שהחליט כפי שהחליט "כדי לוודא שהנזק שעלול להיגרם למרקם יחסים זה כתוצאה מחקירה פלילית, לא יעלה על התועלת שבה".

 

גורמי רווחה: "התנהלות היועמ"ש בלתי-מובנת"

גורמי רווחה ברשות המקומית שבה מתגורר השופט סיפרו כי לפני שנתיים וחצי התלונה עברה למשטרה והילדים נחקרו על-ידי חוקרי ילדים ."החקירה אוששה חלק מהחשדות והאם נחקרה גם היא ובשלב הזה המתנו לחקירת השופט שלא הגיעה", אמרו הגורמים. הם גם מתחו ביקורת על התנהלות היועץ המשפטי וינשטיין. לדבריהם, "הנושא עלה בכל פגישה עם המשטרה, חיכינו לאפשרות לחקירה אבל ההתנהלות של היועמ"ש הייתה בלתי-מובנת".

 

פרופ' אשר בן-אריה, מנכ"ל מכון חרוב שעוסק בפיתוח ידע ותוכניות למידה בתחום של ילדים שעברו התעללות והזנחה, אמר כי "המעשה החמור בסיפור הזה הוא שהיועץ המשפטי לקח על עצמו להחליט

מהי טובת הילדים. זה לא תפקידו, הוא לא מבין בזה ומי שצריך להחליט על-כך אלה הם גורמי הרווחה. בשביל זה קיים חוק חובת הדיווח שלפני חקיקתו כל מנהל וכל מורה היה מחליט מה טובת הילד. החקיקה הטילה חובה על הגורמים האלו לדווח לרשויות הרווחה שצריכות לקבל את ההחלטה הזאת".

 

פרופ' בן-אריה אמר עוד כי "לפי מה שהתפרסם, במקרה הזה גורמי הרווחה קבעו שדרושה חקירה של ההורה ואילו היועמ"ש בהתנהלות שאינה עולה עם רוח החוק דחה אותה ובכך יצר תחושה קשה שיש אנשים שהם מעל החוק".

 

בן-אריה גם הצביע על הנזקים שנגרמים לילדים במצב שבו ההורה לא נחקר. לדבריו, "השיהוי יכול להביא לתוצאות הרות אסון לילדים. במצב שההורה לא נחקר והסיפור כולו לא נחשף, אי-אפשר להפעיל אמצעים להגנת הילד. דווקא כשההורה יודע שהסיפור נחשף בחלקו זה יכול להביא להתגברות של הפגיעה בילדים מצד ההורה".

 

בהכנת הכתבה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דן בנושאי אלימות. "השופט המכה"
צילום: שאול גולן
מומלצים