שתף קטע נבחר

הצרכנים משלמים פיקדון גבוה מדי על בלוני גז

כשמזמינים בלון גז חדש או כשהוא נגנב אנחנו נדרשים לשלם פיקדון בשווי המכל - סכום מופקע כי המכלים בדרך כלל לא חדשים. לא כל הצרכנים יודעים שהסכום הזה אמור להיות מוחזר לנו בתום השימוש בבלון. במשרד האנרגיה והמים פועלים להסדרת תעריפי פיקדונות נמוכים ואחידים לכלל החברות

שילמתם על בלון הגז הקטן שלכם יותר מ-150 שקל כפיקדון? גבו מכם מחיר מופקע. משרד האנרגיה והמים פרסם לאחרונה שימוע לחברות הגז ולציבור במטרה להסדיר את הפיקדון שאנחנו משלמים על מכלי גז בישול (גפ"מ). במשרד מבקשים לקבוע פיקדונות מעודכנים, קבועים ואחידים לכלל החברות חברות הגז הקיימות בשוק, בעוד שכרגע מדובר בשוק פרוץ. 

  

חן בר יוסף מנהל הדלק והמים במשרד האנרגיה אמר ל-ynet: "כשאתה מצטרף לחברת גז חדשה, מחליף בלון או עובר דירה מבקשים ממך פתאום דמי פיקדון. התשלום הזה היה בעבר מפוקח על-ידי התמ"ת, אך המשרד הפסיק לפקח עליו כבר כמה שנים והמחירים - גבוהים. ערכנו בדיקה מקצועית, כדי לבדוק על מה בדיוק גובים את הפיקדון הזה, מה הרכיבים לפיהם מתמחרים את הפיקדון, כך שנוכל לקבוע לו מחיר עדכני רלוונטי. אסור שגובהו יהיה תלוי רק ברצונן הטוב של החברות".

 

שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו מסר: "אנו פועלים להסדיר את הסכומים המשולמים כפיקדון על מיכלי הגז לבישול וחימום, כדי לייצר תעריף אחיד לכל צרכן כך שיוכל לקבל תמונה ברורה לגביי הסכומים אותם הוא משלם ולקבל החלטה באיזו חברה לבחור".  

 

המטרה: לחתוך את הפיקדון בחצי

המחיר שעומד לשימוע, נקבע על פי חישוב של מחצית משוויים של מיכלים חדשים בשוק, וכן בהתבסס על מחירי רכישת הציוד. במשרד אף מציעים כי התעריפים יעודכנו ביום העבודה הראשון בכל רבעון, בהתאם לשינוי במדד המחירים לצרכן.

 

"עד כה, החברות נוטלות 90% 100% משווי הבלון כפיקדון. אנחנו קובעים כרגע כטיוטה לשימוע, רמה של 50% משוויו של הבלון כפיקדון, לכן יש פה בשורה לצרכנים", מסביר בר יוסף.

 

"כיום החברות נוטלות על בלון גדול פיקדון של 250-200 שקל ועל בלון קטן כ-100 שקל. מי שנכנס לבניין חדש שכולל גז שמועבר בצובר, משלם 2,000 שקל - תשלום על מספר שירותים, כולל פיקדון, חיבור הצובר ותשלום על הגז. שמה יש טענה שאני ממלא את הצובר ביום הראשון ורואה את הכסף פעם בחודשיים מה יהיה אפשר לראות מהלקוח. בשימוע, הכוונה שלנו היא להוריד את הפיקדון לכ-108 שקל לבלון גדול ול-59 שקל לבלון קטן. אנחנו לא רואים שום מקום לפיקדון על צובר. מה גם שא אתה גר בבניין, אתה צריך רוב של 51% כדי לשנות את ספק הגז".

  

למה בכלל על הדייר לשלם פיקדון?

 

כי תחום הפשיעה בגז מפותח מאוד והפיקדון זו תוחלת הנזק שיכולה לכאורה להיגרם לבעל הבלון. עם זאת, רוב הבלונים לא נגנבים  ובנוסף, אין שום סיבה לשלם על בלון חדש כי רוב הבלונים בשוק משומשים. הם בני 15 ואפילו 20 שנה. גם כשמחליפים את הבלון בגלל גניבה או בלאי, לא מחליפים אותו בבלון בחדש".

 

החברות יחויבו להשיב את הפיקדון לצרכן + מע"מ והצמדה

לא רק שהצרכנים משלמים מחיר מופקע כפיקדון, הם גם לא תמיד דורשים אותו בחזרה בעת מעבר דירה למשל. "דאגנו להתקין תקנות, כך שבכנסת הקרובה נאפשר החזרה של פיקדון בתוספת הצמדה, למי שמחזיר את הבלונים", מסביר בר יוסף. "יש פה אדישות צרכן: רבים משלמים את הפיקדון ולא מבקשים לקבלו בחזרה".

 

החברות יחויבו להשיב את דמי הפיקדון לפי ערכם במועד הפקדתם (בהסתמך על אסמכתא ששמרו החברה והצרכן), גם אם שולמו לפי קביעת התעריפים החדשים. יותר מכך שהם יוחזרו בתוספת מע"מ ובתוספת הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן עד ליום ההחזרה. במקרה שדמי הפקדון שולמו קודם ל-12/1999, יוחזר ערכם בהתאם לממוצע תעריפי 1999 בתוספת הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן עד מועד החזרתם.

 

דמי פיקדון שישולמו ממועד קביעת התעריפים החדשים והלאה, יוחזרו בהתאם לתעריף האחרון שיקבע ובתוספת מע"מ. בנוסף, במקרה של מעבר לקוח לחברה אחרת יוכל הלקוח לבקש להעביר את דמי הפיקדון לאותה חברה. דמי הפקדון שיועברו יהיו בהתאם לתעריפים החדשים גם אם שולמו קודם לכניסתם לתוקף. אם במועד החזרת הפיקדון לא ידוע סכום הפיקדון שהופקד או מועד הפקדתו, יוחזר הפיקדון בהתאם לממוצע תעריפי 1999 בתוספת מע"מ והפרשי הצמדה.

 

שלוש חברות שולטות בכ-90% מהשוק

החברה לא תוכל להתמהמה בהחזרת הפיקדון. עליה להחזירו בפרק הזמן הקבוע בחוק. "אי עמידה במועד כאמור, תזכה את הצרכן בפיצויים בהתאם לתקנה 5-א לתקנות הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה) (משק הדלק – החלפת ספק גז), התשנ"א – 1991", כך נכתב בשימוע.

 

"בתום הליך השימוע, ולאחר קבלת ההתייחסויות מחברות הגפ"מ השונות, יקבעו ויפורסמו תעריפי הפיקדונות המעודכנים לציבור", אמר בר יוסף.

 

מהי ההתנגדות של חברות הגז?

 

"ההתנגדות משתנה מחברה לחברה.חלקן כתבו לנו: מה פתאום 50%? איך הגעתם למחירים האלה? מי יפצה אותנו על שווי הבלון שייגנב בפועל? בדקנו את החשבוניות, נכנסנו לדו"חות הכספיים של החברות לבדוק אם יש רווחיות עודפת ואם הן מנצלות יתר על המידה את אדישות הצרכנים עשינו הערכות. נקשיב לכולם".

 

ומה לגבי פיקוח על מחירי הגז עצמו? יש בכלל תחרות במחירים?

 

"בישראל יש שלוש חברות ששולטות ב-85%-90% מהשוק, למרות שיש בו עוד למעלה מ-20 חברות קטנות. זו אינדיקציה לסטגנציה של השוק הזה. זו לא בהכרח סיבה להטיל פיקוח עליו. בוועדת טרכטנברג היתה החלטה לבדוק את מחירי הגז במשק הישראלי ולפקח עליהם. ואנחנו עדיין בודקים את הנושא. בינתיים, חשוב לדעת שאם עוברים לחברת גז קטנה, צריך לבדוק את הלגיטימיות שלה. אם החברה לא רשומה באתר של משרד האנרגיה: מומלץ לא לעבור אליה. אל תתעסקו עם חאפרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
שלוש חברות שולטות בשוק
צילום: דנה קופל
מומלצים