שתף קטע נבחר

מחאה והסכמה בכנסת: לא לקצץ לאקדמיה

"את ההשכלה הגבוהה לא זורקים לזבל", קראו סטודנטים באסיפות, ולפני שיש קואליציה הסכימה ועדת הכספים פה אחד שאין לקצץ בתקציבם. אבל מה תחליט הממשלה הבאה?

האם הלחץ יצליח למנוע קיצוץ בתקציבי ההשכלה הגבוהה? בזמן שבמוסדות האקדמיים נערכה הבוקר (יום ג') שביתת אזהרה, ועדת הכספים הצביעה פה אחד על הצהרה ולפיה היא "קוראת שלא לפגוע בתקציבי ההשכלה הגבוהה ומתנגדת לכל סטייה מהמתווה שנקבע בתקציב הרב-שנתי". עם זאת, להצהרה אין תוקף מחייב לגבי תקציב המדינה הבא, שהדיונים עליו יחלו לאחר הרכבת הממשלה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

יוזם ההחלטה היום, ח"כ דב חנין (חד"ש), אמר: "אלה הם רגעי חסד אמיתיים של העבודה הפרלמנטרית. יו"ר הוועדה משה גפני אמנם הרגיש מחויב לקואליציה, אבל יתר חברי הוועדה משוחררים מכל שיקול כזה. כך הצלחנו לרשום הישג מדהים".

 

סטודנטים מוחים נגד הקיצוץ, היום באוניברסיטת בר אילן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
סטודנטים מוחים נגד הקיצוץ, היום באוניברסיטת בר אילן(צילום: מוטי קמחי)

מחאת סטודנטים. "אסור לחזור על הטעות" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאת סטודנטים. "אסור לחזור על הטעות"(צילום: מוטי קמחי)

 

תקציבי ההשכלה הגבוהה נכללים ב"תפריט כולל" של קיצוצים שערך אגף התקציבים באוצר. זאת למרות שמוסדות ההשכלה הגבוהה מתנהלים על בסיס של תקציב רב-שנתי לשנים 2016-2011 במתווה שנערך בהשתתפות האוצר. התקציב המיועד של ועדת התכנון והתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה אמור לעמוד ב-2013 על כ-8.5 מיליארד שקל, הכוללים תוספת של כ-1.1 מיליארד שקל, על פי המתווה הרב-שנתי, בתוספת מצטברת של 2 מיליארד שקל עד סוף 2016.

 

אולם נציג אגף התקציבים, מיכה פרלמן, אישר כי "האתגרים התקציביים המצפים לממשלה הבאה יגרמו לשינוי סדרי העדיפויות", אבל ההשכלה הגבוהה לא תהיה חריג אף שלדבריו "אין לגביה כרגע תכנית ספציפית" לקיצוץ. פרלמן אמר זאת בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) - שאמור לסיים בקרוב את תפקידו - אם האוצר מתכנן קיצוצים בתכנית שסוכמה והוא חתום עליה.

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק, שנכח בוועדה, אמר: "אסור לחזור על הטעות שעשתה ממשלת ישראל לפני עשר שנים כאשר קיצצה את תקציב ההשכלה הגבוהה. בשלוש השנים האחרונות הצלחנו להביא את המערכת לאיזון. אנו מפצירים בממשלת ישראל להשקיע בהשכלה הגבוהה".

 

יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' מנחם בן ששון: "מדינת ישראל נמצאת במקום הראשון באירופה במענקי מחקר תחרותיים ובמקום השני בעולם בפרסי נובל. זה תוצר של השקעות תקציביות. זו פעם ראשונה שקמה קואליציה כזאת שבה כל המשפחה האקדמית הודיעה שהיא חרדה - לא לעצמה - אלא לעתידה של מדינת ישראל. זו תורת העתיד של מדינת ישראל בעולם מתוקן".

 

עוד קודם לכן, על רקע כוונת הממשלה לקצץ בתקציבי ההשכלה הגבוהה, חברו יחד

 לראשונה הנהלות כל האוניברסיטאות והמכללות, התאחדות הסטודנטים הארצית וכל ארגוני הסגל האקדמי. הם דרשו להמשיך להשקיע במערך ההשכלה הגבוהה על פי המתווה הקיים ולמנוע אפשרות של קיצוץ בה.

 

סטודנטים באוניברסיטת בר אילן גם קיימו עצרת הסברה ומצעד מחאה ברחבה המרכזית. עשרות מהם הניפו דגלי ישראל וקראו "לא יהיו פה קיצוצים", "את ההשכלה הגבוהה לא זורקים לזבל". הסטודנטים הביאו למקום משאית זבל במטרה להמחיש את מחאתם. באותה שעה התקיימו עצרות גם באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת בן גוריון ובמוסדות נוספים.

 

באודיטוריום "הכט" באוניברסיטת חיפה השתתפו כ-400 סטודנטים ואנשי סגל בכנס מחאה נגד הקיצוץ, ולאחר מכן קיימו הפגנה ומיצג במרכז הקמפוס. ביניהם היה גם נשיא האוניברסיטה, עמוס שפירא, ונציגי אגודת הסטודנטים בראשות היו"ר יוסי מזרחי. במיצג "קברו" המפגינים את ההשכלה הגבוהה תחת מצבות.

 

שפירא ציין שבשל הקיצוץ המתמשך מייצרת כיום איראן יותר מחקרים מאשר ישראל: "איראן, משיקוליה, השקיעה בדור של מדענים שמייצר מחקר, וכנראה גם פצצה גרעינית. חשוב להבהיר לכולם: פגיעה באקדמיה היא לא רק פגיעה במערכת ההשכלה הגבוהה אלא גם בביטחונה ועתידה הכלכלי של מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
סטודנטים מאוניברסיטת בר אילן מוחים נגד הקיצוץ
צילום: מוטי קמחי
צילום: יהונתן צור, חגי דקל
ח"כ דב חנין. "מנענו את הקיצוץ"
צילום: יהונתן צור, חגי דקל
מומלצים