שתף קטע נבחר

"הסיכוי של אישה הרה להתקבל לעבודה אפסי"

יעל אנדורן, מנכ"לית האוצר החדשה, קיבלה את התפקיד בחודש השמיני להריונה - אך בשאר המשק התמונה שונה: בשנה החולפת, 80% מהחלטות משרד הכלכלה בנושא אפליית נשים בהיריון במקום עבודה, התירו למעסיקים לפטר או לצמצם את היקף משרתן או הכנסתן. "מקווים שהמינוי יצמצם פערים"

יעל אנדורן , מנכ"לית משרד האוצר החדשה, מונתה לאחד התפקידים הבכירים במגזר הציבורי כשהיא בחודש השמיני להריונה. אולם מצבן של נשים בהריון בשוק העבודה בישראל רחוק מלהיות מזהיר.

 

 

נשים רבות מופלות במקומות העבודה בשל הריונן, ורבות מאבדות את מקום עבודתן לאחר כניסתן להריון. עובדת הרה ניתן לפטר רק באישור מיוחד, שמוענק למעסיק ממשרד הכלכלה והמסחר (לשעבר משרד התמ"ת‭.(‬ מעסיקים שמפטרים נשים בהריון ללא היתר עוברים על החוק. ואולם, מסיבות שונות, נראה שהיד שם קלה על הדק האישורים.

 

כך, בשנת ‭80% ,2012‬ מהחלטות משרד הכלכלה והמסחר בנושא ‭608)‬ מתוך ‭(760‬ התירו למעסיקים לפטר או לצמצם את היקף משרתן או הכנסתן של נשים עובדות בהיריון, ו-152 בלבד ‭(20%)‬ היו של סירוב לפיטורים או לצמצום משרה.

 

על פי נתוני המשרד, מתוך 608 ההיתרים שניתנו, ‭63%‬ נבעו בשל מצב כלכלי קשה מוכח של העסק, ‭27%‬ בשל חוסר שביעות רצון מוכח מתפקוד העובדת, ‭5%‬ בגין הסכמת הצדדים (העובדת והמעסיק) להליך, ו-‭5%‬ מההיתרים - בגלל תום חוזה.

 

יודגש כי הנתונים מתייחסים רק לבקשות שהגישו מעבידים למשרד הכלכלה לצורך פיטורי עובדות בהריון. בנוסף קיימים מקרים רבים במסגרתם מפוטרות עובדות הרות שטרם עבדו חצי שנה במקום עבודתן - ולכן אין תחולה לחוק לגביהן, וניתן לפטרן ללא היתר.

 

תמונה עגומה של אפליית נשים הרות

מנתוני הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והמסחר עולה תמונה עגומה על אפליית נשים הרות. בשנה שעברה, 277 נשים בהיריון פנו לנציבות בתלונות על אפליה תעסוקתית. ‭74%‬ מהן התלוננו על פיטורים בעקבות הריונן, ‭16%‬ בנוגע להרעה או שינוי של תנאי העסקתן בעקבות הריונן, ‭5%‬ התלוננו על אפליה בקבלה לעבודה על רקע ההריון, ‭1%‬ פנו על רקע אפליה בקידום בעבודה בשל היותן בהריון, ו-‭4%‬ פנו בשל בעיות אחרות הקשורות להריונן.

 

עו"ד אינה דויד סולטנוביץ'‬, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, אמרה כי נשים בהריון סובלות מאפליה רבה בשוק העבודה: רוב הפניות שהגיעו לנציבות אשתקד הגיעו מנשים, ומתוכן, ‭61%‬ נגעו לאפלייתן על רקע היותן אימהות - או בהריון.

 

לדבריה, מינוי מנכ"לית לאוצר בעודה בהריון מלמד מעסיקים ומעסיקות שיעור חשוב, לפיו ניתן לבחון את הכישורים המקצועיים של מועמדת לתפקיד, מבלי שסיכוייה ייפגעו בגלל היותה בהריון או אם לילדים קטנים. "ככל שיהיו יותר נשים בעמדות בכירות, החברה תסתגל לעובדה כי הריון של עובדות הוא דבר מקובל, ואינו צריך לשמש נגד שילובן בעבודה‭,"‬ הסבירה.

 

גם יו"ר נעמת, גליה וולוך, בירכה על המינוי ההיסטורי במשרד האוצר. "אני מאוד שמחה על כל אישה שמצליחה לפרוץ את 'תקרת הזכוכית'‬ ורואה במינוי של השר החדש צעד אמיץ מאוד‭,"‬ אמרה.‬ "סיכוייה של אישה הרה להתקבל לעבודה שואפים לאפס, ונשים רבות נמנעות מראיונות עבודה במהלך ההיריון, כי הן יודעות מה הסיכוי שלהן להתקבל. אני מקווה שהמינוי יסלול דרך לשינוי הנורמות בחברה שלנו".

 

לדבריה, כמנכ"לית האוצר, יש ציפייה שאנדורן תוביל מדיניות תומכת נשים ומשפחה של צמצום פערים מגדריים, שכן מצבן של נשים בשוק העבודה הישראלי גרוע בכל הגילאים". עוד הוסיפה כי "האמירות הפולשניות לגבי תפקודה של אנדורן כיולדת טרייה הן שיח שוביניסטי, שאני מקווה שהיא וגם ראשי האוצר לא יאפשרו‭."‬

 

הטיפול בילדים - נחלתן הבלעדית כמעט של הנשים

ואולם, הטיפול ברך הנולד נותר נחלתן הבלעדית כמעט של נשים. מנתוני המוסד לביטוח לאומי עולה כי ב-‭,2010‬ השנה האחרונה לגביה יש נתונים, 103 אלף נשים יצאו לחופשת לידה, זאת לעומת 364 גברים 0.35% בלבד ממקבלי דמי הלידה - עלייה מזערית ביחס לשנים קודמות.

 

עוד עולה כי שכרם של גברים שמימשו את זכאותם לחלק מחופשת הלידה היה גבוה בהרבה מזה של הנשים. כך באותה שנה, ‭75%‬ מהגברים קיבלו 512 שקל ליום ‭186%)‬ מהשכר הממוצע במשק‭,(‬ לעומת 186 שקל בממוצע לנשים ‭63%)‬ מהשכר הממוצע‭.(‬

 

יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, מסרה בתגובה למינוי החדש כי מלבד ניפוץ תקרת הזכוכית, המונעת קידום נשים לעמדות בכירות, מדובר גם בסדיקת ההגמוניה הגברית בתחום הכלכלי. אשרת הדגישה שמדיניות כלכלית היא כלי למימוש צדק חברתי ומגדרי, וקראה למנכ"לית האוצר להבטיח כי "לא תהיה פגיעה בנשים - חלק ניכר מהאוכלוסיות המוחלשות בישראל‭."‬

 

לדבריה, "בממשלה היוצאת היו רק 3 מנכ"ליות ביותר מ-30 משרדים. אנו תקווה כי מינוי אנדורן הוא סנונית ראשונה המבשרת את ייצוגן של נשים במוקדי קבלת ההחלטות בממשלה החדשה ומאחלות לה הצלחה בתפקיד".

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעל אנדורן. מנכ"לית האוצר החדשה
נשים רבות מופלות במקומות העבודה בשל הריונן
צילום: Shutterstock
מומלצים