שתף קטע נבחר

אזהרה: ישראל עומדת בפני מחסור חמור בתרופות

בתחילת החודש הבא אמור להיכנס לתוקף חוק המחייב את חברות התרופות לכתוב על-גבי האריזות מידע גם ברוסית ובערבית. חברות התרופות מזהירות: לא נספיק להתארגן, אזרחי ישראל יישארו בלי תרופות. שרת הבריאות מסרבת להאריך את תקופת ההתארגנות: "כבר הארכנו פעם אחת"

האם ישראל עלולה להיקלע בקרוב למחסור חמור בתרופות? חברות התרופות מתריעות כי בעוד כשלושה שבועות, בתחילת מאי, צפוי מחסור חמור ומשמעותי באספקת התרופות בארץ - כולל בתרופות לחולים כרוניים. הסיבה: סירובה של שרת הבריאות החדשה יעל גרמן להעניק ארכה נוספת לכניסה לתוקף של החוק שמחייב שינוי בתדפיס המידע המופיע על אריזות התרופות.

 

 

במכתב משותף ששלחו לאחרונה לשרה גרמן חברות התרופות, איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים, התריעו הגופים מפני מחסור חמור בתרופות, אם לא תידחה כניסתו לתוקף של החוק החדש. מדובר בתיקון לפקודת הרוקחים המחייב הוספת פרטי שם התרופה ומידע בשפה הרוסית ובשפה הערבית על גבי האריזות החל מ-1.5.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

עוד בחדשות ynet:

 

אלא שחברות התרופות מתריעות מפני "פגיעה אמיתית בזמינות תרופות בישראל" אם לא תתקבל ארכה ליישום החוק. במכתב שהופנה לשרת הבריאות נכתב כי קיים מלאי גדול של תרופות שכבר נמצא במחסנים בישראל באריזות במתכונת הקודמת ואשר כבר מאושרות לשיווק בארץ, אלא ששיווקן במתכונת זו לא יסתיים עד 1 במאי, "בין השאר בשל נוהלי משרד הבריאות, אשר דורשים החזקת מלאים לתקופה של שלושה חודשים לפחות. בשל כך, התעשייה לא יכלה להפחית כמויות מלאים טרם ייצור תכשירים חדשים באריזות חדשות".

 

לדברי גורם בכיר בענף התרופות, התרופות שיגיעו לארץ החל מתחילת החודש הבא יעמדו בדרישות החוק, אך הבעיה היא כאמור עם המלאי הקיים בתוך ישראל. כיום נמצאות למעלה מ-12 מיליון אריזות במלאי אצל המפיצים. מדובר בתרופות שמאושרות לשיווק, אך הן אינן עומדות בתנאי החוק החדש. "הפתרון הזמני שמצאנו הוא להדביק מדבקות על האריזות שהודפסו בנוסח הישן, אבל לא נספיק לעשות זאת עד ה-1.5. אם משרד הבריאות לא יתעשת ויאשר לעשות שימוש במלאי הקיים במתכונתו הנוכחית - צפויה קטסטרופה אמיתית. זה אינו איום סרק אלא מצב עובדתי נתון", אומר הבכיר.

 

החוק היה אמור להיכנס במקור לתוקפו ב-1.8.2012, אולם כניסתו לתוקף נדחתה בשל מורכבות המהלך. כעת, מבקשות חברות התרופות, כאמור, דחייה נוספת. משרד בריאות היה ער לבעיה ולכן במהלך פגרת הבחירות הוכנה במשרד הצעת חוק ולפיו התבקשה הכנסת להאריך את כניסת החוק לתוקף פעם נוספת, עד 1 בינואר 2014. 

 

תזכיר הצעת החוק הונח על שולחן הכנסת, אלא ששרת הבריאות החדשה מתנגדת במפתיע למהלך. בתזכיר הצעת החוק נכתב בין היתר כי: "חברת תרופות רבות הן חברות בינלאומיות הנדרשות לקבל אישור מוקדם לכל שינוי באריזות,

תוך עדכון הגורמים הבינלאומיים, וכן מחזיקות מלאי התרופות לתקופות ארוכות. לפיכך, מתארכת התקופה עד ליכולת של אותן חברות להתאים את כלל אריזות התכשירים בהתאם להוראות החוק החדשות".

 

שרת הבריאות, יעל גרמן, אמרה במסיבת עיתונאים בתל אביב כי לא יהיה מחסור בתרופות בתחילת מאי, ותקפה את חברות התרופות. "זה זילות החוק וזלזול במשרד הבריאות. לא השתכנעתי שחברות תרופות כל כך גדולות ועתירות משאבים לא יכולו לעשות את המאמצים הנדרשים כדי להיערך כדין לחוק".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "השרה סבורה כי הפעלת המחוקק והכנסת פעם נוספת, לאחר שהחברות קיבלו כבר ארכה אחת להפעלת החוק - הינה זילות של הכנסת והחוק. עם זאת היא תיפגש במהרה עם ראשי החברות כדי ללמוד מה עשו עד עתה, כיצד הם מתכוונים למלא את החוק וכמובן כיצד שומרים על אספקה סדירה של תרופות לציבור".

 

 

בהכנת הידיעה השתתף איתי גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ומה יהיה עם המלאי הדרוש?
צילום: shutterstock
צילום: הילה ספאק וניצן דרור
השרה יעל גרמן. מסרבת להארכה
צילום: הילה ספאק וניצן דרור
מומלצים