שתף קטע נבחר

מיסוי קרנות ההשתלמות: מכה לתקציב המשפחתי

קרן ההשתלמות מסייעת למשק הבית להחזיר הלוואות, לפתור בעיות כלכליות ואף להגשים חלומות קטנים כנסיעה לחו"ל, החלפת רכב ואפילו מימון אירועים משפחתיים. שמירה על הקרן היא קריטית למשפחה ולא פחות מכך - אינטרס של המדינה

הדיון על ריקי כהן מחדרה, הביא אותנו לגלות כי בישראל של ימינו, גם העשירונים השמיני, התשיעי ואפילו חלקים מתוך העשירון העליון הם מעמד ביניים, שמתקשה לסגור את החודש ולחסוך. ניתוח של אחוזי החסכון בעשירונים השונים מראה כי החל מהעשירון החמישי אחת מ-4 משפחות חוסכות באמצעות קרנות השתלמות, ולמעשה עבור רבים מתוכם קרן השתלמות היא אוויר לנשימה.

 

 

אחוזים ניכרים מהאוכלוסיה מסיימים את החודש במינוס ונעים בין הלוואה אחת לשניה. קרן ההשתלמות המשתחררת אחת ל-6 שנים, מאפשרת להם לסגור חובות ומסייעת לרבים מהם להמלט מסחרור הלוואות שיכול היה להתפתח לכדי איבוד הבית.

 

באמצעות קרן ההשתלמות, מעמד הביניים יכול להרשות לעצמו לקחת הלוואה בהחזר חודשי נמוך במידה והוא נקלע לבעיות כלכליות. במקרים טובים יותר, הוא מסייע למשפחות מעמד הביניים להגשים חלומות כמו נסיעה לחו"ל, החלפת רכב ואפילו מימון אירועים משפחתיים משמחים.

 

זוגות רבים שמגיעים לייעוץ כלכלי מנהלים ריבים עיקשים סביב השימוש בקרנות ההשתלמות. אחד מאותם זוגות היו נטע ועודד, שחודש לפני שקרן ההשתלמות שלהם על סך 60,000 שקל השתחררה, החלו לריב ביניהם. עם הקרבה לפדיון קרן ההשתלמות נטע החלה לתכנן כיצד תחליף את הרכב שלה שנתקע אחת ליומיים, איך תשפץ מעט את הבית ואיך תפתיע את עודד בנסיעה לחו"ל.

 

גם לעודד היו תוכניות מדוקדקות לגבי קרן ההשתלמות. מכיוון שהוא טיפל בענייני הכספים של הבית, וידע באילו חובות והחזרי הלוואות הם נמצאים, הוא ייחל לשחרור קרן ההשתלמות שתשמש כהצלה עבורם ותאפשר להם לסגור חלק מהחובות ולהמנע מהחזרי צ'קים ואפילו מאיבוד הבית.

 

משפחות שנמצאות בתהליך התנהלות כלכלית נכונה יכולות להשתמש בו כבסיס להגעה לנכסים שיועילו להם לשפר את מצבם הכלכלי כעת ולאחר הפרישה. רווית וזאב החליטו להשתמש בקרנות ההשתלמות שלהם על סך 80,000 שקל כדי להתחיל לבנות את הבסיס הכלכלי שלהם. בכסף שהשתחרר הם נעזרו לקניית דירה קטנה בנצרת עילית בשווי 250,000 שקל, והחליטו כי אחת ל-6 שנים ישתמשו בכספי הקרנות כדי לצבור נכסים שיבטיחו להם בטחון כלכלי לקראת הפרישה.

 

בבתים רבים בישראל לקרן ההשתלמות יש תפקיד חשוב הן כגלגל הצלה, הן כהזדמנות למימוש חלומות והן כמקפצה לעצמאות כלכלית. בכל אחד מהמקרים המיסוי היה פוגע אנושות במצבה הכלכלי של המשפחה וגוזל ממנה את המנוע לשיפור.

 

למה אסור למסות את קרנות ההשתלמות?

מיסוי קרנות ההשתלמות יפגע במעמד הביניים מספר פעמים. ראשית חשוב להבין כי על השקעה שמעל לתקרה של 15,712 שקל חל מיסוי, ועל כן בעלי הכנסות גבוהות מאד המפרישים לקרנות השתלמות סכום הגבוה מכך, משלמים כבר כיום מס עבורן. אם כך, הטלת מס על קרנות ההשתלמות תפגע במעמד הביניים שאינו מגיע לתקרת ההפקדות, אך לפחות אחת מכל 4 משפחות חוסכת דרכו כיום.

 

קרנות ההשתלמות מסייעות למעמד הביניים להגיע לדירה ולהצליח להקטין את המשכנתא. הקרנות משמשות כהון עצמי עבור המעוניינים לקנות דירה, והן מאפשרות לבעליהן לסגור חלק מהמשכנתא ובכך להתמודד עם עליית המדד והריבית המגדילה את המשכנתא על פני אחוזים הולכים וגדלים מהתקציב המשפחתי. ביטול הקרנות יקשה אף יותר על האזרחים להגיע לנכסים ולהתמודד עם החזרי המשכנתאות שלקחו, ויערער את היציבות הכלכלית של רבות מהן.

 

נוסף על אלו, מיסוי קרנות ההשתלמות עלול להקטין את רמות החסכון במשק. כיום מופקדים בקרנות השתלמות 127 מיליארד שקל, המשמשים בסיס לאשראי ולאג"חים קונצרניים. ביטול הפטור ממס, יהפוך את הקרנות ללא אטרקטיביות, יביא למשיכת הכסף מהן ועל ידי כך יפגע הן ברמת החסכון הציבורי והן ביכולות האשראי של עסקים.

 

סכנה לשכירים ולעצמאים

קרנות השתלמות הן הטבה הניתנת לעובדים, הואיל והמעסיק מפקיד עד 7.5%, והעובד מוסיף עליהם 2.5% משכרו. כלי זה מאפשר לעובדים לצבור חסכונות נוספים על הפנסיה, שכפי שכולנו יודעים אינה מספיקה כיום כדי לשמור על רמת החיים בעת הפרישה. לעובדים מבוגרים מדובר בכלי היחיד כמעט המאפשר להם לצבור סכומי כסף נאים, ולעובדים צעירים הסכומים הנצברים בקרנות השתלמות מאפשרים לעבור תקופות קשות של אסון ופיטורין, מבלי לפגוע בקרן הפנסיה.

 

הטבת המס מדרבנת את העובדים לקחת עד 10% משכרם ולשים אותו בצד לטובת העתיד. הנגישות בטווח הקצר והטבת המס שומרות על המסגרת והמוטיבציה, ומאפשרות לצבור עשרות אלפי שקלים כך. שינוי המצב יוביל לכך שמעמד הביניים יפספס את היתרונות שיש בקופה פטורה, ואת היתרון הגדול בחסכון הסגור למשך 6 שנים.

 

מיסוי קרן ההשתלמות יביא לכך שהמעסיק בחלק מהמקרים יוסיף את אותם 7.5% למשכורתו של העובד. המהלך יגדיל את הברוטו של העובד ועלול אפילו להעלותו מדרגת מס ולגרום לו לשלם יותר מבעבר. גם אם הנטו יגדל, השימוש בכסף לא יהיה לטובת חסכון אלא לטובת צריכה, וכאשר המשפחה אינה יודעת להתנהל כלכלית, הגידול בהכנסות יוביל לגידול בהוצאות, רק שהפעם בסוף 6 השנים לא יחכה לה חבל הצלה.

 

עצמאים הם קבוצת אוכלוסיה שנמצאת בדרך כלל בתת חסכון, כיוון שהיא מתקשה לוותר על הכנסות לטובת העתיד. עם זאת, עצמאים רבים מקפידים להפקיד לקרנות השתלמות על פי התקרה הקבועה בחוק על מנת להקטין את המס על רווחיהם. מיסוי קרנות ההשתלמות יצור מצב דומה לזה שנוצר לאחר שבוטלה נקודת היציאה לאחר 15 שנים בקופות הגמל, בה עצמאים הפסיקו לחסוך . מצב זה מעמיד את אוכלוסית העצמאים, המהווה בסיס כלכלי למדינה, בסכנה מוחשית בהתקרבה לגיל הפרישה.

 

למצוא את הפתרון הנכון

מתוך דאגה לשיעורי החסכון, פקידי האוצר שוקלים להחזיר את ההטבות לקופות הגמל כגמול על מיסוי קרנות ההשתלמות. הטבות אלו יכללו אפשרות לחסכון לטווח של 15-20 שנים שבסיומו יתאפשר למשוך את הכסף תוך פטור ממס רווחי הון. הם משאירים את תקרת ההפקדה בעינה, ומתנים אותו רק לעובדים החוסכים לפנסיה סכום שיעניק להם קצבה חודשית של כ-4,000 שקל לחודש.

 

מעמד הביניים בסכנה כלכלית ומתקשה כבר כיום לחסוך סכומים כאלו לפרישה. העלייה בתוחלת החיים והירידה ביציבות התעסוקתית עם הגיל, מביאים לכך שכבר היום ברור שכל התכניות הפנסיוניות כדוגמת ביטוחי מנהלים, קופות גמל ותכניות פנסיה, לא יכולות להספיק לפרישה.

 

לרבים כבר ברור, שעליהם לדאוג לעצמם, ע"י חסכון אישי וצבירת נכסים, ליצירת שכבת בטחון נוספת, שתמנע קריסה כלכלית לקראת גיל הפרישה ולאחריו. במציאות בה בעלי ההכנסה הנמוכה ומעמד הביניים, מתקשים לחסוך ומצויים בגרעון, קרן ההשתלמות נשארה הכלי המשמעותי למקפצה כלכלית, להגיע לבית ולנכס ראשון.

 

משמעות הדבר היא שהטבת המס על הקופות תהיה מנת חלקם רק של מעטים, והיא תרע את מצבו של מעמד הביניים ביחס למצב הקיים. יתרה מכך, מכיוון שאין הפרשות מעסיק בקופות גמל, אחת המוטיבציות החזקות ביותר לחסכון אובדת. למעשה, פתרון זה המוצע על ידי האוצר לא נותן מענה או משפר במשהו את מצבו של מעמד הביניים, וכל תכלית העניין היא ליצור תחושת הטבה כשבעצם מדובר בצעד סרק.

 

לחשוב מחוץ לקופסא

במקום להטיל מס על חבל ההצלה של מעמד הביניים, המדינה יכולה לסייע לו להשלים את החוסר לפנסיה על ידי השקעת חלק מתגמולי הגז ויצירת קרן ייעודית, שתבטיח פנסיה אישית משלימה שלא דרך מקום העבודה. את הפנסיה הזו ניתן להתנות בחסכון אישי של האזרחים, כפי שקורה כיום בקרנות ההשתלמות, וכמובן להגביל את התקרות.

 

קרנות ההשתלמות חשובות לחוסנו ולחסכונותיו של מעמד הביניים. אם שר האוצר שם לו למטרה לצמצם את הפגיעה במעמד הביניים, עליו להכיר את ההשלכות של החלטת מיסוי זו על התא המשפחתי ועל היכולת של החלטה זו לדרדר כלכלית משפחות רבות ממעמד הביניים שעבורן קרנות ההשתלמות הן אוויר לנשימה, הן בטווח הקצר והן לאחר הפרישה.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף ", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת" יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמו אוויר לנשימה
צילום: shutterstock
מומלצים