שתף קטע נבחר

הסנאט: אם ישראל תפעל נגד איראן - נעמוד לצדה

ועדת החוץ של הסנאט אישרה ביום העצמאות של ישראל החלטה הקובעת כי ארצות הברית "תעמוד לצד ישראל אם תיאלץ לנקוט פעולה צבאית נגד האיום מאיראן". ההחלטה תובא גם לאישור הסנאט ומובטח לה רוב

הסנאט מתייצב לצד ישראל ולוחץ על הנשיא אובמה לאכוף את הסנקציות נגד איראן: ביום העצמאות ה-65 זוכה ישראל להצהרת גיבוי מצד ועדת החוץ של הסנאט מול איום הגרעין האיראני. חברי הוועדה הדמוקרטים והרפובליקנים הודיעו שארצות הברית "תעמוד לצד ישראל אם בעלת הברית שלנו תיאלץ לנקוט פעולה צבאית ותממש את זכותה להגנה עצמית מול האיום מאיראן".

 

ההחלטה שעברה בוועדת החוץ קובעת כי ארצות הברית תספק לישראל סיוע דיפלומטי, צבאי וכלכלי ותתמוך "בהגנה על שטחה, אזרחיה וקיומה". עוד נקבע כי המדיניות של וושינגטון היא למנוע מאיראן השגת יכולת של נשק גרעיני, ויינקטו צעדים הנדרשים ליישום המדיניות הזו. ההחלטה קוראת לנשיא אובמה להדק את אכיפת הסנקציות על טהרן.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

את ההחלטה יזמו יו"ר הוועדה הדמוקרטי רוברט מננדז והסנאטור הרפובליקני הבכיר לינדזי גרהאם. ההחלטה תובא גם לאישור הסנאט וכבר זוכה לתמיכה של 70 סנאטורים מתוך 100. בארצות הברית מבקשים להגביר את התיאום הביטחוני עם ישראל ולשם כך יגיע בשבוע הבא שר ההגנה צ'אק הייגל לביקור רשמי ראשון בתפקידו. בדיון בקונגרס נשאל בין היתר אם ארצות הברית תתמוך בישראל אם תתקוף באיראן. הוא אמר כי החלטה מדינית זו תתקבל רק על ידי הנשיא ברק אובמה.

 

אובמה עצמו בירך אתמול את מדינת ישראל לרגל יום עצמאותה ה-65 ובהודעתו הדגיש את הברית האיתנה עם ישראל. הוא כתב שמיום היווסדה, "לא היה לישראל ידידה ובעלת ברית גדולה יותר מארצות הברית". הוא הדגיש שהעמידה המשותפת של שתי האומות תורמת לביטחונן, "אנחנו שבים ומאשרים את הברית הבלתי ניתנת לערעור בין שתי המדינות ואת נחישותנו לממש את חלומם של העמים שלנו לחיים בביטחון ובשלום".

 

הזרוע הארוכה של ישראל: מטס חיל האוויר  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הזרוע הארוכה של ישראל: מטס חיל האוויר (צילום: ירון ברנר)

נערכים לתקיפת יעדים רחוקים באמצעות תדלוק אווירי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נערכים לתקיפת יעדים רחוקים באמצעות תדלוק אווירי (צילום: AFP)

 

יעלון: להיערך לפעולה עצמאית 

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון התייחס אמש לאיום האיראני ואמר כי "על העולם להוביל את המערכה מול איראן, אך על ישראל להתכונן לאפשרות שתצטרך להגן על עצמה בכוחות עצמה". בנאום לכבוד יום העצמאות בבית חיל האוויר בהרצליה אמר יעלון כי מדובר ב"איום המשמעותי ביותר, לא רק על מדינת ישראל, אלא גם כלפי המזרח התיכון ומדינות העולם המודרני. בטהרן קורמת עור וגידים בשנים האחרונות תוכנית גרעין צבאית, שמשמעות השלמתה עלולה להיות הרת אסון. איראן גרעינית תפתח את הדרך למרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון, ותוביל לאפשרות של הפצת נשק גרעיני לארגוני טרור. מצב כזה עלול להיות חלום הבלהות של העולם המערבי".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אף הוא לאיום הגרעין האיראני ואמר בקבלת פנים לסגל הדיפלומטי בבית הנשיא בירושלים כי "יש צורך לעצור את איראן מלהשיג נשק גרעיני, בשבועות האחרונים ראינו את התוצאות של משטר רודני שמחזיק בנשק גרעיני. ראינו שסנקציות ודיבורים קשוחים לא תמיד עושים את העבודה". נתניהו הוסיף "אם איראן תשיג נשק גרעיני זה ישנה את העולם, אסור שזה ייקרה, יש למנוע זאת למען האנושות כולה והזמן אוזל".

 

איראן, כך נראה, לא מתרשמת מהסנקציות ואמש הודיע ראש תוכנית הגרעין שלה כי ייתכן שארצו תצטרך להעשיר אורניום לרמה גבוהה אף יותר מזו שאליה היא מעשירה היום. סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה "פארס" דיווחה כי פרידון עבאסי אמר שלאיראן אין תוכנית להעשיר אורניום לרמה של מעבר ל-20%, הרמה שאליה היא מעשירה היום, "אבל בכמה מקרים מיוחדים כמו אלה של אוניות וצוללות, שבהן אנחנו חייבים לייצר מנועים קטנים, הדבר מצריך דלק מועשר לרמה של עד 56%".

 

זו הפעם הראשונה שממשלת איראן מדברת על האפשרות של העשרת אורניום לרמה גבוהה עוד יותר. עבאסי לא אמר אם איראן מתכוונת לייצר את הדלק הגרעיני או לרכוש אותו ממדינות אחרות. מפקדת הצבא האיראני פרסמה אתמול הודעה ובה טענה שהיא עוקבת מקרוב אחר תנועות צבאיות באזור. בהודעה איימה ב"תגובה מכרעת להרפתקנות האויב".

 

ברקע הדיבורים והאיומים, מתכוון הפנטגון להשקיע בשנת התקציב הקרובה עוד 220 מיליון דולר במערכת כיפת ברזל להגנה מפני רקטות למרות הקיצוץ התקציב האמריקני. לפי מסמכי התקציב שהגיעו לידי סוכנות AFP, יושקעו במערכת עוד 176 מיליון דולר ב-2015. סוכנות ההגנה מטילים (MDA) תשקיע 220 מיליון דולר במערכת הישראלית בשנת התקציב מ-1 באוקטובר השנה. הפנטגון כבר השקיע במערכת 204 מיליון דולר ב-2011 ועוד 70 מיליון בשנה שעברה. לפני שנה העביר בית הנבחרים חוק המאשר מימון של 680 מיליון דולר לפרויקט. הסיוע הצבאי לישראל נאמד ביותר משלושה מיליארד דולר מדי שנה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 17/04/2013 00:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטס חיל האוויר ביום העצמאות
צילום: EPA
הנשיא אחמדינג'אד בביקור בכור
צילום: EPA
מומלצים