שתף קטע נבחר

נישואים אזרחיים - תפוח האדמה הלוהט

יש חלון הזדמנויות לדחוף ולקדם גם את נושא חופש הנישואין והגירושין, שלא דרך הרבנות. חשיבות הנושא אינה נופלת מסוגיות כמו השוויון בנטל

למרות העדנה המסוימת לה זוכה בשנים האחרונות חג האהבה העברי - ט"ו באב - אין ספק כי החג של הכלות והחתנים היה ונותר ל"ג בעומר. בצד ההשתתפות בשמחה של מאות הזוגות הנישאים בליל החג, נכון יהיה לזכור את העובדה שבעבור מאות אלפי ישראלים - חוסר היכולת להינשא אינה מציאות זמנית של ספירת העומר, אלא צל קבוע המלווה את חייהם.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

ישראל היא המדינה היחידה בעולם הדמוקרטי המגבילה באופן ניכר את חופש הנישואין והגירושין של אזרחיה ומכפיפה אותם לדין הדתי. למרות הניסיון של גורמים פוליטיים ונציגי הממסד הרבני לטעון שמדובר בעניין סמלי בלבד, מובילה המציאות המעוותת הזו לפגיעות חמורות בזכויות של כל אחת ואחד מאיתנו.

 

עוד בערוץ הדעות:

מערכת במבחן  / רוי אדלר

אל תשליכנו לסאטמר / אוהד שקד 

 

בשנים האחרונות הרבתה התקשורת לעסוק בנושא הנישואים מחוץ לרבנות. ידוענים רבים החלו לערוך טקסי נישואין, רבים

 מהם נשאו בעצמם בטקסים רפורמים או חילוניים. לא אחת מפרסמת העיתונות את סיפוריהם של עולים צעירים שאינם יכולים להינשא ועדויות על יחס מחפיר בו נתקלו במסדרונות הממסד הרבני.

 

בצד התהודה הציבורית, חזקו סיפורים אלו את התפיסה לפיה נוגע נושא הנישואים האזרחיים רק לציבור העולים, לקבוצה קטנה של נשים עגונות ולמיעוט של ישראלים שמבקשים להתריס נגד הכפייה הדתית. תפיסה זו שגויה לחלוטין, והיא מתעלמת מן העובדה שההעדר נישואין אזרחיים בישראל נוגע באופן פוטנציאלי אך ממשי מאד בחייו של כל אזרח ישראלי.

 

המציאות המשפטית הכעורה

מבלי להקטין את החשיבות והחגיגיות של רגע הנישואין, ברור כי המעמד המורכב יותר מן הבחינה הרגשית והמשפטית הוא רגע הגירושין. העובדה כי פעמים רבות מעורבים במעמד זה ילדים רק הופך אותו לטעון יותר. בשנים האחרונות עומד שיעור הגירושין בישראל על יותר משליש מן הזוגות הנישאים. מאות אלפי אזרחים, ובעצם מיליונים, יתמודדו בשלב מסוים בחייהם עם האירוע המורכב.

 

דווקא ברגע זה, שבו ראוי היה שמערכת המשפט של המדינה תסייע לאזרח בתהליך הוגן, יעיל ותומך, מתגלה במלוא כיעורה המציאות המשפטית בתחום הנישואין והגירושין. דיני הגירושים בישראל, ברוב המכריע של העדות הדתיות, ובוודאי בדין הדתי היהודי המסורתי, מפלים בברור את האישה. למרות איזוני הכוח ההלכתיים שהתפתחו במרוצת הדורות נשים עדין נמצאות בעמדת נחיתות בבתי הדין הרבניים. הגבר הוא המגרש והאישה היא זו הנדרשת להסכמתו.

 

עניין זה אינו נוגע רק למסורבות הגט ולעגונות, אלא לכל אישה המצויה בהליכי גירושין. כל עו"ד העוסק בדיני משפחה יוכל להעיד עד כמה חוסר האיזון במעמד המשפטי, מוביל אלפי נשים בשנה לוותר על זכויות ורכוש. אם לא די בכך הרי שעצם העובדה שהליכי הגירושין מתקיימים בפני מוסד שיפוטי שהיושבים בו בדין הם גברים בלבד, די בה כדי לצור מציאות בלתי הוגנת בעליל. אם מוספים לכך את העובדה שעל נשים מוטלות הגבלות הלכתיות שאינן מוחלות על גברים מבינים עד כמה התמונה עגומה.

 

מרכיב נוסף המסבך את המצב הוא העובדה שהדין הישראלי יוצר מרוץ סמכויות אבסורדי בין בתי הדין הדתיים לבין בתי המשפט בכל הנושאים הכרוכים בהליך הגירושין, כדוגמת משמורת ילדים והסדרי רכוש ומזונות. הקביעה היכן ידונו נושאים אלו תלויה בשאלה היכן הוגשה התביעה לראשונה. כך במקום לעודד זוגות המבקשים להתגרש לעשות זאת מתוך שיקול דעת, ליבון הקשיים וההסתייעות בהליכי ייעוץ זוגי, פישור וגישור, שולחת מדינת ישראל את הזוגות למרוץ לנעיצת דגל הגירושין בחצרו של בית הדין הרבני או על התורן של בית המשפט האזרחי. דוגמה לאיוולת שלטונית, משפטית וחברתית גדולה מזו קשה למצוא.

 

מנצלים את הכוח

במצב הזה - מה הפלא שבתי הדין הרבניים מנצלים את כוחם על מנת להגן על הטריטוריה שלהם? דוגמה לכך קיבלה לאחרונה אותה אשה שנדרשה על ידי בית הדין להסיר תביעת נזיקין בבית המשפט האזרחי נגד בעלה סרבן הגט, ולא - יופסקו נגדו ההליכים לכפיית מתן הגט.

 

הפגיעות החמורות הללו בזכויות היסוד של כולנו, בדגש על ציבור הנשים, נותרו עד היום ללא מענה רציני, בדומה לפגיעה בזכויותיהם של מאות אלפי ישראלים המנועים מלהינשא במדינתם ושל אלו המבקשים טקס נישואין לא אורתודוכסי.

 

במרוצת השנים התפתחו מספר תחליפים, כדוגמת הנישואים האזרחיים בחו"ל או הרחבת המעמד של זוגות ידועים בציבור; אלא שפתרונות אלו רחוקים מאד מלספק. כך לדוגמה, זוגות יהודיים הנישאים בחו"ל נדרשים עדין לעבור בבית הדין הרבני בדרכם להתגרש. זוגות של ידועים בציבור נדרשים להוכיח את מעמדם בכל פעם מחדש לפני הרשויות ובתי המשפט. במצב העניינים הזה תחליפים אלו אינם יכולים לספק והובלתה של מהפכה אזרחית בתחום הנישואין והגירושין היא צו השעה.

 

בימים האלה התכנסה הכנסת החדשה למושב הפותח של כהונתה – מבחן ראשון להסכמים הקואליציוניים. באופן מצער ומפתיע, נמנעה הממשלה החדשה להתייחס לנושא בקווי היסוד וההסכמים. יש הטוענים כי קיים בעניין זה סיכום

 שקט בין השותפות הקואליציוניות שיוצב בקדמת הבמה ברגע המתאים. לאור ההיסטוריה הפוליטית העגומה בנושא, לא ניתן להסתפק בטענות אלו ואסור לתת להן להשקיט את הדיון הציבורי. בלחץ הסוגיות הגדולות איתן מתמודדות הממשלה החדשה, סיכום זה, אם קיים, לא יצא אל הפועל ללא תזכורת מתמדת ולחץ מצד הציבור הרחב.

 

אם סיכום מעין זה כלל לא בא לעולם - הרי שאסור לעבור על הדבר לסדר היום. הסבירות שבעתיד הקרוב תהיה בישראל ממשלה נוחה יותר לשינוי הסטטוס קוו אינה גבוהה. דרך חלון ההזדמנויות הפוליטי הקיים היום, חייבים לדחוף ולקדם גם את נושא חופש הנישואין והגירושין. חשיבותו אינה נופלת מן הסוגיות שכבר הושחלו דרכו כדוגמת השוויון בנטל.

 

עו"ד הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים