שתף קטע נבחר

המדינה בנתה בית ספר על קרקע פרטית - ותפנה

בעלי קרקע פרטית בנגב הופתעו לגלות שהמדינה בנתה עליה בית ספר ללא ידיעתם. בית המשפט הורה למדינה להרוס את המבנה מיד לאחר סיום שנת הלימודים

"באופן שלא ניתן לו הסבר מניח את הדעת (כנראה מכיוון שהדבר איננו אפשרי) - המדינה מיקמה בית ספר בתוך מקרקעין השייכים לתובעים". כך כתב השופט ישעיהו טישלר, בפסק דין שמורה למדינה להרוס מבנה שהקימה על קרקע פרטית בתוך 10 ימים אחרי סיום שנת הלימודים.

 

 

המדינה בנתה בית ספר על קרקע פרטית - ותיאלץ להרוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המדינה בנתה בית ספר על קרקע פרטית - ותיאלץ להרוס(צילום: shutterstock)

 

הסיפור החל אשתקד, כאשר בעלי האדמה גילו שהמדינה בנתה עליה ללא ידיעתם בית ספר. המדינה לא נענתה לבקשותיהם לפינוי הקרקע - ולכן הגישו תביעה לבית משפט השלום בבאר-שבע לפינוי בית הספר.

 

המדינה הודתה שנפלה טעות ושהתובעים צודקים, אך לטענתה בקשתם לפינוי מיידי, במהלך שנת הלימודים, נעדרת תום לב. לעמדתה, לא יקרה לתובעים דבר אם יאפשרו לפנות את הקרקע בחודש ספטמבר - תחילת שנת הלימודים הבאה. התובעים טענו בתגובה כי המדינה היא שנוהגת בחוסר תום לב כשהיא גורמת לסחבת מכוונת, והתעקשו לפינוי בתוך 30 יום.

 

לא רואים את הצד השני

השופט, שביקש לסיים את הסכסוך כולו בהסכמה, הביע צער שהצדדים לא הגיעו להבנות, ככל הנראה בשל התעקשות המדינה כי התובעים יסתפקו בתשלום דמי שימוש, ללא פיצוי כספי נוסף.

 

"לצערי, כל אחד מהצדדים הציג 'עמדת קצה' שגלומה בה רק ראיית האינטרס הפרטי, בלי גילוי הבנה ואמפטיה לעמדת הצד שכנגד", כתב השופט והוסיף, כי נכון שדרישת התובעים לפינוי לא נענתה על-ידי המדינה והם זכאים לסעדים, אך עם זאת אין כל סיבה לגרום נזק לתלמידים, ולהתעקש על פנוי דווקא לפני סוף שנת הלימודים.

 

את הנזק שייגרם לתובעים מדחיית הפינוי, קבע השופט, ניתן יהיה לכמת בפיצוי כספי בתביעה מתאימה, בפרט כשאינם מתכוונים להשתמש בקרקע בזמן הקרוב.

 

עם זאת, נקבע כי גם המדינה לא טומנת ידה בצלחת, ובקשתה לפינוי בתחילת שנת הלימודים ממשיכה את התנהלותה חסרת תום הלב. זאת, במקום לנסות ולהיטיב עם התובעים, ולדחות את שיקולי הנוחות שלה מפני זכויות התובעים אותם הפרה בגסות.

 

לאחר איזון בין שיקולי הצדדים, החליט השופט להורות למדינה לפנות את הקרקע מכל אדם וחפץ עד ה-10 ביולי 2013, עשרה ימים לאחר סיום שנת הלימודים. בנוסף היא נדרשה לשלם לתובעים הוצאות משפט בסך 20 אלף שקל.

 

למה לא נפסק גם פיצוי?

עו"ד אלימלך יערי, העוסק בתחום המקרקעין, מסביר: "למרות הקביעה כי התובעים צודקים וכי הנזק שנגרם להם הוא בר-פיצוי, ולמרות שהמדינה ידעה על העוול שנעשה זמן רב לפני פתיחת שנת הלימודים, ולא הייתה צריכה לאכלס את בית הספר, השופט לא יכל לפסוק את הפיצוי המגיע לתובעים במסגרת התובענה, כיוון שהתבקש בה סעד של פינוי וסילוק יד בלבד. לפיכך, סביר להניח שהפיצוי יתבקש בהליך אחר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים