שתף קטע נבחר

קיצצו לכם בשכר? אם תמתינו לא תקבלו פיצויים

המעסיק פגע בתנאי העסקתכם? לא בטוח שתקבלו פיצויים אם תחליטו להתפטר. מה ההבדל בין הפחתה בשכר לבין איחור חד פעמי בתשלום המשכורת, ומדוע אסור לעובד להתמהמה עם ההתפטרות? מדריך

כאשר עובד בחור להתפטר, הויכוח מול המעסיק מתמקד לא פעם בשאלה האם בחר לעזוב כתוצאה מהרעה מוחשית של תנאי עבודתו, דבר שמזכה אותו בפיצויי פיטורים מלאים ממש כאילו פוטר. באיזה מקרים עשוי העובד לקבל פיצויים אלה?

 

הסיפורים החמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הזכות לפיצויי פיטורים קיימת כאשר עובד מפוטר ביוזמת המעסיק, להבדיל מהתפטרות. עם זאת, חוק פיצויי פיטורים מכיר במספר מקרים מצומצם, שמזכים עובד שהתפטר מיוזמתו בפיצויים, בהם הרעת תנאים מוחשית, או נסיבות שאין לצפות מהעובד להמשיך לעבוד באותו מקום העבודה.

 

יש מקרים ברורים שמדובר בהרעה מוחשית של תנאי ההעסקה, דוגמת העברת המפעל למקום מרוחק שכרוך בנסיעה משמעותית יותר, פגיעה בסמכויות, שינוי תפקיד ממנהל לתפקיד פועל יצור, קיצוץ בשכר, הפחתת היקף משרה, הגבלת השימוש בכלי הרכב, הקפאה של הפרשות לקרן השתלמות ועוד.

 

עם זאת יש מקרים רבים שאינם חד משמעתיים העוסקים בשאלות כמו מתי מדובר בהרעה מוחשית של תנאי העבודה, האם העובד הסכים או מחה, האם נתן התראה לפני התפטרותו, האם יש קשר סיבתי בין ההרעה לבין ההתפטרות ועוד.

 

כך למשל, האם זו הרעת תנאים כאשר מעסיק שהפסיק לחלק לעובדיו שי לחג עקב צמצומים? ואם נתן לעובד לבצע משימות נוספות של עובד אחר ללא שינוי של השכר או שעות העבודה? וכשמעסיק שנהג לשלם לעובדיו דמי מחלה מלאים מיום ההיעדרות הראשון מודיע כי מעתה ואילך ישולמו דמי מחלה על פי החוק?

 

כל מקרה לגופו

"הרעת תנאים" הוא מושג עמום שאין לו הגדרה חד משמעית בחוק ובפסיקה ולכן כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבותיו. אם העובד פונה לבית הדין, לא די בתחושתו הסובייקטיבית ועליו להוכיח קיומה של תשתית עובדתית אובייקטיבית לעניין הרעת התנאים. בית הדין מצידו, יבחן את התמונה הכלכלית, האם במישורים אחרים ניתנות הטבות, אם נוצר נוהג שהופסק ועוד.

 

חוק פיצויי פיטורין מונה מספר סיבות המזכות את העובד בקבלת פיצויי פיטורין. ראשית, על ההרעה להיות הרעה מוחשית בתנאי העבודה. שנית, העובד נדרש להתריע על ההרעה בתנאי העבודה בפני מעסיקו, על מנת לתת למעביד הזדמנות נאותה לתקן את המעוות ולהחזיר לסדרם את תנאי העבודה שחלו בין הצדדים.

 

בנוסף, על העובד חלה החובה להתריע על הרעת התנאים תוך זמן סביר מהתרחשותה. שתיקתו לאורך זמן מנתקת את הקשר הסיבתי בין הרעת התנאים להתפטרות ומשמעותה קבלת התנהלות זו על ידי העובד.

 

כך למשל, הפסיקה קובעת כי הפחתת שכר, איחור תדיר בתשלום שכר ואי תשלום תוספת יוקר, הן תנאי יסודי ועיקרי ביחסי עבודה ולכן מדובר בהרעה מוחשית קלאסית המזכה בפיצויי פיטורים. מקרה נוסף הוא אם מדובר בנסיבות בהן לא ניתן לצפות ממנו להמשיך בעבודתו. מאידך, איחור חד פעמי בתשלום השכר אינו מהווה הרעה מוחשית בתנאי העבודה ולכן לא יזכה את העובד בפיצויי פיטורים.

 

הרעת תנאים? אל תמתינו

עובד שחלה פגיעה בתנאיו, יכול לבקש לבקש לחזור לתנאים המקוריים. אם המעסיק מסרב, הוא יכול להתפטר בדין של מפוטר בענה להרעת תנאים, אך עליו עליו לעשות זאת בסמוך למועד שבו חלה ההרעה. אם ידחה את התפטרותו הוא עשוי להיחשב כמי שהתפטר מסיבה אחרת ובמנותק מהרעת התנאים, כך שהוא לא יזכה בפיצויי פיטורים.

 

על פי בתי הדין לעבודה, המתנה של מספר חודשים עשויה להיחשב כהסכמה של העובד לשינוי בתנאי העסקתו ובמקרה זה העובד לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים. פרק הזמן המקסימאלי שבתי הדין מכירים בו, הוא עד 6 חודשים לכל היותר בין ההרעה בתנאים להתפטרות בפועל.

 

עוד נקבע בפסיקה, כי די בהתרעה יחידה מצד העובד כלפי המעביד על ההרעה בתנאיו ואין צורך בהתרעות חוזרות ונשנות.

 

עם זאת, במקרים בהם אין סיכוי ממשי לתיקון המעוות, מתייתר ההיגיון בהוראה והעובד פטור מחובת ההתראה המוקדמת. כך למשל, באירוע שבו המעביד הכה נמרצות את העובד עד כדי חבלות גופניות נפסק, שלא היה מקום שהעובד יציג בפני המעביד את רצונו להפסיק את עבודתו עקב נסיבות המצדיקות התפטרות, שכן הנסיבות שהובילו להתפטרות אינן יכולות להשתנות לאחר מעשה.

 

שאלה של יחס

לעיתים עובדים נתקלים ביחס שנתפס בעיניהם כלא הוגן מצד מעבידיהם. כך למשל, הפסקת השתתפות המעסיק בשכר הדירה של העובד לאחר שנהג לעשות כן במשך שנים, שלילת רכב צמוד ללא העמדת סידור הסעה חלופי מהווים על פי הפסיקה הרעת תנאים.

 

מצד שני, לא עלבון או פגיעה במהלך העבודה נחשבים כנסיבות להתפטרות המזכה בפיצויי פיטורים. גם אם תחושתו הסובייקטיבית של העובד היא כי נוצרו נסיבות בהן אין הוא יכול להמשיך לעבוד, קנה המידה הקבוע בחוק הוא קנה מידה אובייקטיבי .

 

כך למשל, יש עובדים השוהים שנים רבות במקום עבודתם ואינם מבינים לעתים מדוע הם זוכים פתאום ליחס משפיל מצד המעביד שגדלו עימו ועזרו לו. חלקם נפגעים באופן אישי ומתפטרים ממקום העבודה, אך כשהם באים אל הבוס על מנת לקבל את פיצויי הפיטורים הם נענים בשלילה בטענה, כי התפטרו על דעת עצמם ולפיכך לא מגיעים להם כספי הפיצויים, עליהם עמלו בזיעת אפם.

 

בשורה התחתונה, קבלת פיצויי פיטורים בגין הרעת תנאים היא סוגיה מורכבת, שבית הדין נדרש להפעיל במסגרתה שיקול דעת שונה ממקרה למקרה, בהתאם לנסיבות הפרטניות של כל מקרה והתנהגותו של העובד, המחויב במתן התרעה ללא שיהוי למעביד.

 

הכותבת היא שותפה וראש תחום דיני עבודה במשרד עו"ד שנהב, קונפורטי, שביט ושות'. המידע המשפטי המובא לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ויש לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבותיו הפרטניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: שרון בנטוב
עינת כרמי ברק
צילום: שרון בנטוב
מומלצים