שתף קטע נבחר

בנק ישראל הפתיע: הוריד את הריבית ב-0.25%

ההודעה על הורדת הריבית, ל-1.5%, פורסמה באמצע החודש, בתגובה להפחתות הריבית החדות באירופה. בבנק ישראל חששו שהפער הגדל בין הריבית על השקל לריבית על האירו תחזק בחדות את המטבע הישראלי. בנוסף, ירכוש הבנק כ-2.1 מיליארד דולר, מחשש שהפקת הגז מ"תמר" תעלה אף היא את השקל

בנק ישראל הודיע היום (ב') במפתיע על הפחתה של הריבית ב-0.25%. בעקבות ההודעה, תרד הריבית של בנק ישראל לרמה של 1.5%. ההחלטה תיכנס לתוקף ביום שישי, 17 במאי.

 

בחודש מרס הוחלט: ריבית אפריל ומאי תישאר על 1.75%

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

ההודעה התקבלה כהודעה שלא מן המניין, באמצע החודש, בתגובה להפחתות הריבית החדות במדינות העולם, בתגובה למשבר החובות באירופה. בבנק ישראל ראו שהפער בין הריבית על השקל לריבית על מטבעות אחרים גדל בחדות, וחששו מהתחזקות חדה של השקל בתגובה לגידול בפער. לכן, הוחלט להודיע על הפחתה מיידית של הריבית ברבע אחוז.

 

 

"בתקופה האחרונה נוסף מידע חיוני שהיה בבסיס קבלת ההחלטה", נמסר מבנק ישראל. "הבנקים המרכזיים הפחיתו ריבית וממשיכים בהיקפים גדולים של הקלה כמותית. אלה הגבירו את הלחצים לייסוף השקל".

 

הודעות בנק ישראל בנוגע לריבית נמסרות בדרך כלל ביום שני האחרון של החודש. השנה החליט הבנק לצמצם את מספר ההודעות בשנה מ-12 ל-10, בטענה שבחודשי הקיץ קצב זרימת הנתונים לא מצדיק החלטה חודשית. ביום שני האחרון של חודש אפריל לא התקבלה החלטה אך כעת מתברר כי פרק זמן של חודשיים ללא עדכון של הריבית היה ארוך מדי עבור כלכלני הבנק המרכזי, שהחליטו על עדכון מיידי שלא במועד הקבוע.

 

במקביל, הודיע בנק ישראל כי ימשיך ברכישות מט"ח כדי למנוע את התחזקות השקל, בעיקר על רקע תחילת הפקת הגז ממאגר "תמר" הגורמת להתחזקות של המטבע הישראלי. מהבנק נמסר כי הוא ירכוש כ-2.1 מיליארד דולר עד סוף השנה, ולאחר מכן יבחן מחדש את הנושא, לכשתוקם קרן העושר שתרכז את רווחי הממשלה מתמלוגים על הגז.

 

חשש מפגיעה ביצוא; הסיכון: התייקרות הדיור

התחזקות המטבע המקומי היא תופעה הגורמת לפגיעה ברווחיות של התעשייה המקומית המייצאת סחורות לחו"ל. היצואנים במדינה מוציאים שקלים ומרוויחים במטבעות זרים ולכן ככל שהשקל חזק יותר, הכסף שהם מרוויחים מתורגם לפחות שקלים ורווחיותם נפגעת.

 

בשל כך, נוקט בנק ישראל מפעם לפעם במדיניות של הדפסת שקלים ורכישת מטבעות זרים כדי ליצור פיחות מלאכותי בשער השקל. בנק ישראל עשה זאת לאחרונה ב-2009 כאשר הפער בין הריבית בישראל לריביות בחו"ל גדל בשיעור חד בעקבות המשבר הכלכלי בעולם. אז רכש הבנק מאות מיליוני דולרים לאחר שהתברר כי סוחרי מטבע מנצלים את פערי הריביות כדי לגרוף רווחים מהירים, תוך ניפוח מלאכותי של שער השקל. 

 

הפעם, בחרו בבנק ישראל להגיב לפער הריבית בהפחתה נוספת של הריבית בישראל, למרות הסיכון לעלייה במחירי הדיור. במקביל, החליטו לנקוט במדיניות של רכישת מטבעות זרים כדי להתמודד עם הביקוש הגובר לשקלים מאז שהחלה הזרמת הגז ממאגר "תמר".

 

הזרמת הגז גורמת גם היא להערכות בנוגע להתחזקות השקל, שכן הגז נמכר לעולם במטבעות זרים, ואז ממירות החברות חלק ניכר מהכסף לשקלים, כדי לשלם משכורות וכדי לשלם תמלוגים למדינה. 

 

בבנק המרכזי מתכוונים להתמודד עם הצפי להתחזקות השקל על ידי רכישת מטבעות זרים בתחילה, ולאחר מכן על ידי הזרמה של כספי התמלוגים לקרן מיוחדת, שתאגור את הכסף ותשקיע אותו ביוזמות שונות בחו"ל.

 

הכסף שייצבר בקרן יישאר שם וישוחרר רק במקרי חירום, כמו אסון טבע או מלחמה. הריבית על ההשקעות לבדה תזרום לתקציב המדינה ותשמש להשקעה בביטחון, חינוך ותשתיות. כך תימנע הזרימה המהירה של כסף זר שהומר לשקלים אל המחזור הכספי בישראל, והשקל ישמור על יציבות מול המטעות האחרים בעולם.

 

התגובות להורדת הריבית

"זו לא הורדת הריבית האחרונה", אמר חיים נתן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מנורה מבטחים, להודעת הריבית של בנק ישראל. "ההודעה של פישר מפתיעה אולי בתזמון אבל לא במהות. הציפיות שלנו היו להורדה אחת החודש, עם סבירות גבוהה להורדה נוספת השנה". לדבריו, מספר גורמים תמכו בהודעה המפתיעה: הורדות הריבית בכל העולם, התקציב שהוצע ומרסן מאוד את הכלכלה, העובדה שהאוצר קיבל את יעד הגירעון שמוסכם על בנק ישראל, וכמובן המשך התחזקות השקל.

 

אורי גרינפלד מפסגות אמר כי "הגורם שחסר בהודעה של בנק ישראל הוא עדכון תחזיות הצמיחה בישראל בשנים הקרובות וזאת לאור המדיניות הפיסקלית המרסנת של האוצר במטרה לצמצם את הגירעון המבני אשר צפויה לגרוע כמחצית האחוז מהצמיחה ב-2014 לבדה". הוא הוסיף כי צעדי הממשלה המתוכננים בתחום הנדל"ן נועדו להגביל את הביקושים, מה שמקל על בנק ישראל בהפחתת הריבית.

 

רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, בירך על ההחלטה ואמר כי "במלחמה יש לנהוג כמו במלחמה ולהפעיל ארסנל של כלים". לדבריו, "המצב חמור, התחזקות שער השקל מאיימת על הייצוא ועל הכלכלה, ללא תמיכה ונקיטת מהלכים אלו ונוספים - היצוא יספוג מכה אנושה".

 

גם בהתאחדות התעשיינים בירכו על הורדת הריבית. "הנגיד הפגין שוב אחריות, בכך ששקל שיקולי צמיחה לצד שמירה על יעד האינפלציה. ירידת הריבית צפויה למתן את התחזקות השקל לעומת הדולר", אמר נשיא ההתאחדות ויו"ר לשכת התיאום, צביקה אורן. "כמו כן, הורדת הריבית תסייע לחיזוק כדאיות היצוא של התעשייה הישראלית, אשר נחלשה בשערי המטבע הנוכחיים. בנוסף הורדת הריבית תסייע למאמצי גיוס האשראי של החברות, בעיקר בקרב מפעלים קטנים ובינוניים".

 

רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, מסר בתגובה כי הורדת הריבית היא חדשות טובות בעיקר לעסקים הקטנים, שכן היא תוזיל את עלויות האשראי לשוק המקומי, שבו הם תלויים. לדבריו, "הפחתת הריבית תסייע למגזר העסקי בכלל ולעסקים הקטנים והעצמאים בפרט, אך מדיניות מוניטרית אינה תחליף למדיניות ממשלתית אקטיבית יזומה לעידוד הסקטור העסקי. הפחתת הריבית, אם לא יתלוו אליה צעדים משלימים מטעם הממשלה, לא תספיק כדי לעודד את העסקים הקטנים וכדי להעלות את המשק הישראלי על פסים של צמיחה".

 

דני ירדני, סמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות אלטשולר שחם, אמר בתגובה להורדת הריבית כי "הורדת הריבית בארץ התקיימה בדומה ובהתאם למהלכים שראינו לאחרונה בעולם, שמדינות בהן הריבית עדיין יחסית גבוהה וחוות האטה בצמיחה, כגון אוסטרליה, פולין ודרום קוריאה", לדבריו, המהלך אמור להגביר את האטרקטיביות של השקעה במניות, אג"ח ארוכות טווח וקונצרניות.

 

עידן אלקבץ, מנכ"ל עתיד משכנתאות, צופה כי הורדת הריבית ומחזור המשכנתא יחסכו 600 שקל בחודש לאלו שרכשו דירה לפני שנה וחצי בלבד. לדברי אלקבץ, "צעדי בנק ישראל עומדים לחמם מאוד את שוק הדיור. מצד אחד יגדל ההיצע בשל ניסיונות המשקיעים למכור את דירתם טרם כניסת גזירות המיסוי הנדל"ניות לתוקף ומצד שני יגדל הביקוש בגלל הריבית ורצון משפרי הדיור להקדים רכישות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
"לחצים לייסוף השקל". הנגיד סטנלי פישר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים