שתף קטע נבחר

מניקסון לבנגזי. פרשת ווטרגייט של הילרי קלינטון

אם מזכירת המדינה לשעבר תתמודד על הנשיאות ב-2016, סיכוייה לנצח גבוהים. הרפובליקנים פתחו בקמפיין להשחרת שמה, כשבמוקד פרשת רצח השגריר בלוב. לדבריהם הממשל הסתיר שמדובר בפיגוע, כדי לא לפגוע בסיכויי אובמה להיבחר

ב-11 בספטמבר 2012 רצחו טרוריסטים את שגריר ארצות הברית בלוב כריסטופר סטיבנס בעיר בנגזי. יחד איתו נרצחו שלושה דיפלומטים אמריקנים נוספים. פעולות הממשל בנוגע לפרשה עדיין מסעירות את וושינגטון ומאיימות לפגוע במזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, אם תחליט לרוץ לנשיאות בשנת 2016, וגם להעיב על כהונתו השנייה של הנשיא ברק אובמה

 

עוד חדשות בעולם :

היסטוריה בהונג קונג: טרנסג'נדרית תינשא לחבר

קרלה ברוני או ואלרי טרירוויילר: מי שווה יותר?

צ' קוריאה: הדחת בכיר הוחבאה בהודעה על מופע

המדריך למרגל באינטרנט: איך תחשוף מידע?

 

המחדל הביטחוני בבנגזי נדון בשימוע בבית הנבחרים בשבוע שעבר, כשהרפובליקנים האשימו את הנשיא אובמה בניסיון לטשטש ערב הבחירות האחרונות לנשיאות את העובדה שהיה מדובר בפיגוע טרור. בין הרפובליקנים יש אף כאלה המדברים על הצורך לקדם תהליך להדחת הנשיא מתפקידו (Impeachment), ואחרים עסוקים בעריכת סרטון וידאו שנועד לחבל בסיכוייה של קלינטון לקראת הבחירות הבאות לנשיאות, שהיא מוזכרת כמועמדת בעלת סיכויים גבוהים למדי בהן.

 

בחירות 2016 כבר כאן. תשדיר נגד קלינטון מטעם קרל רוב הרפובליקני:

 

שלושה עובדים במחלקת המדינה בהווה ובעבר העידו בשבוע שעבר בוועדה בבית הנבחרים כי הם ידעו שהמתקפה בקיץ שעבר בבנגזי הייתה פיגוע טרור, גם בשעה שהממשל עדיין תיאר אותה כאירוע ספונטני שהחל בהפגנה נגד סרט אמריקני שלעג לנביא מוחמד ולאיסלאם ושהוביל לגל אלימות בארצות האיסלאם.

 

רשת ABC חשפה מחלוקת בין הבולשת הפדרלית של ארה"ב (FBI) לבין מחלקת המדינה ושההוראות שניתנו לדוברי הממשל שהסבירו את האירוע לתקשורת היו לדבר על הפגנה שהתלקחה לכדי הסתערות אלימה - ולא על פיגוע מתוכנן. בעקבות זאת הופיעה השגרירה האמריקנית באו"ם סוזן רייס בחמש רשתות טלוויזיה וטענה שמדובר בהפגנה מתגלגלת ולא בפיגוע מתוכנן.

 

הקונסוליה האמריקנית בבנגזי שרופה אחרי הפיגוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקונסוליה האמריקנית בבנגזי שרופה אחרי הפיגוע(צילום: AFP)
 

בדיעבד, כשהתברר שהמתקפה בבנגזי אכן הייתה פיגוע מתוכנן של תא טרור ולא הסתערות ספונטנית של מפגינים על השגרירות, ועל רקע השאלות והתהיות שעלו כתוצאה מכך בנוגע לסידורי האבטחה במקום, הופעותיה של רייס בפרשת בנגזי גרמו לה לאבד את הסיכוי לקבל את אישור הסנאט להתמנות למזכירת המדינה במקום קלינטון. כעת מנסים הרפובליקנים לגלגל את הפרשה עד לבחירות לנשיאות ב-2016.

 

סנאטור ג'ון מקיין, שהפסיד לאובמה בבחירות 2008, האשים את הממשל בניסיון לצייר פיגוע טרור כהפגנה מול בניין הקונסוליה האמריקנית בבנגזי שהתגלגלה להתפרעות אלימה ולרצח הדיפלומטים האמריקנים. בראיון לרשת ABC האשים מקיין ש"היה פה ניסיון טיוח על ידי הסתרת מידע". לדבריו, הסיבה לטיוח הייתה שפיגוע טרור של אל-קאעידה היה פוגע בקמפיין שניהל אובמה לקראת הבחירות, קמפיין שבו התגאה בחיסול אוסמה בן לאדן ורשת הטרור העולמית. מקיין דרש לזמן את כל המעורבים לתשאול בקונגרס, כולל את קלינטון, שעמה הוא מיודד.

 

הילרי קלינטון. סדקים במועמדות לנשיאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הילרי קלינטון. סדקים במועמדות לנשיאות(צילום: EPA)

 

הסנאטור הרפובליקני השמרני ג'ים אינהוף מאוקלהומה טען כי מדובר בסיפור טיוח ברמה של "פרשת ווטרגייט" (שהובילה להתפטרות הנשיא ריצ'רד ניקסון ב-1974) ודיבר בראיון רדיו על אפשרות לפתוח בהליך הדחה נגד הנשיא. פוליטיקאים שמרנים קיצונים תומכים בפתיחת הליך להדחת הנשיא, אך דווקא הסנאטורית הרפובליקנית המתונה סוזן קולינס ממדינת מיין, שמתחה ביקורת על פעילות הממשל, הביעה בראיון ל-CNN התנגדות למהלך.

 

הסנאטורית הדמוקרטית דיאן פיינשטיין, יו"ר ועדת המודיעין בסנאט, מתחה בראיון לרשת NBC ביקורת על השימוש של הממשל במילים שנועדו להסתיר את העובדה שהיה פיגוע בבנגזי. אולם היא האשימה את הרפובליקנים בניסיון לחסל פוליטית את קלינטון. "הדאגה שלי היא שהשימוע נועד לפגוע במוניטין של הילרי קלינטון, שהיא פופולרית מאוד ועשויה להיות מועמדת לבחירות לנשיאות".

 

דגל ארה"ב בחצי התורן אחרי הרצח, במחלקת המדינה האמריקנית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל ארה"ב בחצי התורן אחרי הרצח, במחלקת המדינה האמריקנית(צילום: AFP)

 

המאמץ העיקרי של הרפובליקנים מתמקד בניסיון להדביק לקלינטון כישלון מנהיגותי בטיפול בבטחון הדיפלומטים האמריקנים בלוב. עם זאת, ועדת חקירה של הקונגרס בראשות הדיפלומט הוותיק תומס פיקרינג וראש המטות המשולבים אדמירל מייק מאלן, קבעה שהכוחות האמריקניים בים התיכון היו במרחק של כמה שעות טיסה מבנגזי ולא היו מסוגלים להציל את השגריר סטיבנס והאמריקנים האחרים.

 

שר ההגנה לשעבר רוברט גייטס אמר בראיון לרשת CBS כי הכוחות האמריקניים היו רחוקים מדי ולא היו מספיקים להגיע בצורה מסודרת כדי לחלץ את הלכודים בקונסוליה האמריקנית. הוא שלל את הרעיון שהעלו הרפובליקנים שלפיו ניתן היה לשגר מטוס קרב שירתיע את הפורעים ואמר שההחלטה של שר ההגנה בעת האירוע, לאון פאנטה, שלא לשגר מטוס קרב בודד הייתה הנכונה. גייטס הוסיף שהוא עצמו היה שוקל תוכנית חילוץ מסודרת ולא אלתור שהיה מעמיד מטוס קרב בסיכון של פגיעה מטילי כתף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. פרשת בנגזי לא עוזבת אותה
צילום: AFP
כריסטופר סטיבנס, השגריר שנרצח
צילום: AFP
מומלצים