שתף קטע נבחר

צעד ראשון ליציאה מהמינוס: איסוף ורישום החומרים

הדרך אל איזון כלכלת המשפחה חייבת להתחיל ברישום מלא של כל הוצאות והכנסות משק הבית. איך עושים את זה? צפריר עקב וארגון פעמונים עושים סדר בבלגן. פרק שני

איסוף ורישום הכנסות והוצאות הינו עמוד התווך של ניהול כלכלי נכון, ומשק בית שמעוניין לנהל את כלכלת משפחתו חייב להתחיל בשלב איסוף ורישום הנתונים.

 

כשם שאדם שרוצה לרדת במשקל הוא חייב בתחילה להישקל, כך גם משפחה שרוצה לשפר את מצבה הפיננסי חייבת לדעת בדיוק מהן ההכנסות וההוצאות שלה. לשם כך יש כלי פשוט שנקרא לו "רישום". רישום הינו תיעוד וסיכום כל הכנסה והוצאת צריכה של משפחה במהלך החודש לפי סעיפי הצריכה.

 

עקרונות הרישום

1. רושמים את תאריך, סכום וסוג כל הוצאה והוצאה. אם שוכחים משהו - יווצר עיוות, ולא נדע באמת על מה הוצאנו.

 

2. הרישום מתבצע לפי חלוקה לסעיפים. למשל הוצאות דיור, ועד בית, ארנונה, חשמל, חינוך, מזון, ביגוד, מתנות, תרופות, טלפון, סלולרי, מנויים, ועוד כל דבר שבגינו מוציאים כסף.

 

3. חשוב להדגיש שבשלב זה נרשום את כל ההוצאות השוטפות שהמשפחה מוציאה כדי להתקיים. את ההוצאות שאינן מממנות צריכה שוטפת – נשאיר כרגע בצד ונטפל בהם מאוחר יותר. יוצא מן הכלל הוא התשלום החודשי למשכנתא, שנתייחס אליו כאל צריכה שוטפת בגין דיור ולא כהחזר חוב.

 

4. על מנת לעשות סדר ברשימת ההוצאות - רכישה בתשלומים תופיע פעם אחת בלבד במלוא הסכום של הרכישה בחודש הרכישה. בהמשך נלמד שיש להפסיק לקנות בתשלומים (כמעט בכל המקרים), או אז לא תהיה התלבטות מה לרשום בסעיף זה.

 

5. ברישום יש לרשום את ההוצאות עצמן ולא את אופן התשלום. כלומר, במידה ובכרטיס האשראי ישנה הוראת קבע לחברת החשמל יש לרשום חשבון חשמל, את הסכום שלו ואת התאריך שמופיע בפירוט הכרטיס ולא את סך ההוצאות הכולל בכרטיס האשראי. באופן דומה, יש לרשום את הוצאת המזומן בפועל ולא לרשום סעיף של בנקט.

 

6. התוצאה הסופית והמתבקשת שנקבל לאחר שאספנו את כל החומרים והניירת והעלינו אותם על הכתב תהיה רשימה ארוכה של כל סעיף וסעיף של הוצאותינו השוטפות.

 

7. מול רשימה זו נחשב את סך הכנסותינו. כאן נעלה על הכתב כל שקל שנכנס באופן קבוע. נרשום את הכנסת הבעל והכנסת האישה ואם יש השלמת הכנסה מעבודה נוספת, מקצבאות ילדים (או כל קצבה אחרת), משיעורים פרטיים, מהשכרת נכס או כל סעיף הכנסה אחר – נרשום בצד ההכנסות.

 

8. כעת נערוך סיכום של סך ההוצאות מול סך ההכנסות. לנגד עינינו יופיע מספר. המספר הזה הוא הפער שבין ההוצאות השוטפת שלנו לבין ההכנסה החודשית שלנו.

 

משימת הרישום נראית מייגעת אך בעצם קלה. כל שעלינו לעשות הוא להעלות על הכתב את ההוצאות החודשיות שלנו. בהתחלה התדירות המומלצת תהיה אחת ליום – יומיים, דבר המצריך השקעה של פחות מרבע שעה ליום ולאחר מכן ההשקעה הינה של רבע שעה בשבוע.

 

בפרק הבא נעסוק ברישום ובחישוב של ההוצאות החד פעמיות שלנו. מאחל לכם הצלחה ברישום ושגשוג כלכלי.

 

הכותב הינו מנכ"ל עין צופיה ייעוץ כלכלי, המתמחה בייעוץ כלכלי לעסקים, ומתנדב בארגון פעמונים המסייע למשפחות בניהול נכון של כלכלת המשפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים