שתף קטע נבחר

רופא מפציר: אחרי גיל 42? קבלי תרומת ביצית

רק 4% מהנשים בגיל 42 יהרו באופן טבעי. בגיל 45 הסיכויים צונחים עוד יותר - ועומדים על 0.2% בלבד. ד"ר אריק כהנא מציע לשנות גישה, ולהמליץ לנשים בגילאים הללו לוותר על טיפולי הפוריות - ולפנות מיד לקבלת תרומת ביצית

בשנים האחרונות, לאור שינויים חברתיים, תרבותיים וכלכליים, יותר ויותר נשים פונות להגשים את שאיפותיהן האקדמיות והכלכליות. אנו עדים לכך שכיום נשים רבות מגיעות למעמד מקצועי, חברתי וכלכלי גבוה ומשקיעות זמן ומרץ רב, לעיתים אפילו יותר מגברים במעמד מקביל, על מנת להתקדם במעלה הפירמידה המקצועית חברתית.

 

במקרים לא מעטים הקדשת מרבית האנרגיה לרכישת המעמד הנכסף משאירה מאחור את המחשבה והזמן לבניית זוגיות, תא משפחתי והריונות. לכן אין זה מפתיע כי אחד המאפיינים הבולטים שלהן היא העובדה כי מדובר בנשים סביב גיל 40.

 

בעוד שגברים יכולים לדחות את מועד הקמת המשפחה ביתר קלות, מכיוון שהתברכו בכך שהם מייצרים תאי זרע במהלך כל החיים, נשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות, אשר אינו מתחדש במהלך החיים. החל מהגיל שבו מתחילה הופעת הווסת, ואחר כך מדי חודש בחודשו, מגוייסות עשרות עד מאות ביציות לצורך הפריה ויצירת הריון, כאשר למעשה רק ביצית אחת בכל מחזור חודשי מגיעה לבשלות וזמינה למפגש עם הזרע, ואילו כל היתר - מתנוונות. תהליך זה מכתיר את השחלה בתואר המפוקפק של "בית החרושת הביולוגי הבזבזני ביותר".

 

עם העלייה בגיל חלה ירידה בכמות הביציות, אלא שמלבד הירידה בכמות ישנה גם ירידה משמעותית באיכות הביציות שעדיין נותרו בשחלה. לפיכך, ככל שגיל האישה גבוה יותר, הן כמות והן איכות הביציות יורדת. בנוסף, גם כאשר מתרחש הריון, יש סיכון גדול יותר להפלות טבעיות או הולדת ילדים עם מומים. לכן המדד היחידי להצלחת טיפול הינו הסיכוי לקחת הביתה ילד בריא. סיכוי זה הולך ופוחת עם העלייה בגיל.

 

ירידה תלולה בסיכוי להפרייה אחרי גיל 40

עד גיל 37 יש ירידה ליניארית פחות או יותר בכמות ואיכות הביציות. אך מגיל זה ואילך חלות קפיצות מדרגה שליליות משמעותיות בכמות ואיכות הביציות, והירידה ממשיכה לבלוט מעבר לגיל 40. ואכן, מחקרים מראים כי הסיכוי ללדת ילד בריא בעקבות הטיפולים נמצא בירידה ככל שעולה הגיל:

 

עד גיל 33 הסיכוי עומד על 28%-30%; בגיל 37-39 הסיכוי הינו 14%-17%; בגיל 40 הסיכוי כבר יורד ל-10%; בגיל 42 הוא עומד כבר על 4%; בגיל 43 על 2%; בגיל 44 מדובר ב-1% בלבד; ואילו בגיל 45 הסיכויים כמעט אפסיים ועומדים על 0.2%.

 

השיטה לא משנה את סיכויי ההצלחה

האחוזים הללו מבהירים את הסיבה לכך שכאשר נעשה דיון עם מטופלות לגבי סיכויי הצלחת הטיפול חשוב מאוד למסור את הנתונים האמיתיים בשקיפות מלאה לגבי כל קבוצת גיל - ולא את הסיכוי הממוצע לכלל הגילאים. מאחר וטיפולי פריון כרוכים גם בתופעות לוואי של הטיפול ההורמונלי וכרוכים בפעולה החודרנית של שאיבת הביציות, יש לשקול את הסיכון לעומת הסיכוי.

 

בקבוצות הגיל האלו נעשו ניסיונות שונים להגדיל את סיכויי ההצלחה, הן באמצעות מינונים גבוהים של הורמונים מחד והן בניסיון שאיבת ביצית במחזור טבעי מאידך. אף אחת מהשיטות לא שינתה את אחוזי ההצלחה, שבראש ובראשונה נובעים מגיל הביצית. כל הניסיונות האלו רק דוחים את החלטת המטופלת לעבור למסלול של תרומת ביצית, בעיקר אם הן עברו מספר טיפולים ללא הריון.

 

לאור אחוזי ההצלחה הנמוכים מרבית היחידות המובילות בעולם מציעות לנשים מעל גיל 42 את המסלול של תרומת ביצית מנשים צעירות. בדרך זו ניתן להגיע לאחוזי ההצלחה המתאימים לגיל הביצית ולא לגיל הביולוגי של הנתרמת.

 

הקפאת ביציות:

בשנים האחרונות חל שיפור בטכנולוגיות של הקפאת ביציות. הביצית, שהינה התא הגדול ביותר הקיים בגופנו, מכילה כמות גדולה של מים. הקפאת הביצית גורמת להיווצרות גבישי קרח בתוכה אשר עלולים להרוס אותה. בטכנולוגיה החדשה, הנקראת ויטריפיקציה, נעשית הקפאה מהירה של הביצית אשר מונעת את יצירת גבישי הקרח, מה שמאפשר שרידות גבוהה יותר של הביציות לאחר תהליך ההקפאה וההפשרה.

 

בשנת 2011 עבר בישראל החוק המאפשר לנשים רווקות להקפיא ביציות מסיבה חברתית. לפי החוק נשים עד גיל 41 רשאיות להקפיא ביציות לצורך שימוש עתידי. אלא שגיל זה הינו בעייתי, כיוון שהקפאת ביציות בגיל מבוגר מ-38 לא מבטיחה, כאמור, הפריה לאחר ההפשרה או הריון.

 

זו היבה שבמרבית המקומות בעולם לא מקפיאים ביציות לצורך שימור אופציית הפריון בגיל 37 או 38. כאמור, העובדה שיש ביציות מוקפאות לא מבטיח את הפריתן לאחר ההפשרה, לכן המונח של "שימור פוריות" עלול להטעות ולתת לנשים רבות תקווה שאינה תמיד נכונה.

 

לפיכך, למרות המירוץ במעלה הקריירה או ההמתנה לבן הזוג האידיאלי, אסור לשכוח את נושא ההורות אחרת זה עלול להיות מאוחר מדי. רצוי להקדיש לנושא מחשבה, לעתים אפילו במחיר שינוי קל בסדרי העדיפויות או בסדר החשיבות שלהם. יש דברים שניתן לדחותם לשלב מאוחר יותר ויש נושאים, כמו תזמון הריון, שאותם מכתיבה הביולוגיה, שלמרות החידושים הטכנולוגיים, מתקדמת בקצב של שעון זמן חד כיווני ולא סלחני.

 

הכותב הוא מנהל יחידת הפוריות וההפריה החוץ גופית - אסותא ראשון. הוא יעביר הרצאה בנושא "פריון מעל גיל 40" בכנס הארצי "מפריון להריון" שיתקיים ב-19-21.6.2013 ויהיה פתוח לקהל הרחב. לפרטים והרשמה

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכוי קלוש להיכנס להריון ללא תרומת ביצית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים