שתף קטע נבחר

אז בבית הספר: כשהבמאים שלנו היו סטודנטים

קשה לפעמים לזכור שגם טובי הבמאים היו פעם סטודנטים לקולנוע. עם פתיחת הפסטיבל לסרטי סטודנטים של אוניברסיטת תל אביב, חזרנו לסרטי הביכורים של רנן שור, איתן פוקס, רני בלייר ודובר קוסאשווילי. צפו ותהנו

החוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב הוציא מתוכו לא מעט במאים ישראלים מובילים: ארי פולמן, שמי זרחין, רנן שור, שבי גביזון, איתן פוקס, דובר קוסאשווילי, רני בלייר, אורי סיון, בני תורתי ויוסף פיצ'חדזה הם רק כמה מהשמות הבולטים שיכולים להתגאות בעברם בין כתלי הפקולטה. הפסטיבל הבינלאומי לסרטי הסטודנטים ה-15 מבית אוניברסיטת תל אביב שייפתח הערב (ד') ביפו, עשוי לחשוף כמה מהקולנוענים החמים הבאים בנוף המקומי (ואולי גם בזה העולמי).

 

רנן שור, רני בלייר, דובר קוסאשווילי ואיתן פוקס. מי ידע שהם יהיו גדולים כאלה  (צילום: חיים הורנשטיין, גיא אסיאג, ענת מוסברג, רפי דלויה) (צילום: חיים הורנשטיין, גיא אסיאג, ענת מוסברג, רפי דלויה)
רנן שור, רני בלייר, דובר קוסאשווילי ואיתן פוקס. מי ידע שהם יהיו גדולים כאלה (צילום: חיים הורנשטיין, גיא אסיאג, ענת מוסברג, רפי דלויה)

 

במהלך חמשת ימי הפסטיבל שיתארח בסינמטק תל אביב יוכלו המבקרים לצפות בסרטי סטודנטים מבתי ספר ישראלים ובעולם - יבול קולנועי ראשוני שעשוי לסמן הבטחות ולנבא קריירות עתידיות. כך קרה במקרה של רנן שור, רני בלייר, איתן פוקס ודובר קוסשווילי - מהבמאים המצליחים בארצנו. פעם גם היו היו סטודנטים שיצרו סרטי ביכורים קצרים. היום, כשאנחנו צופים בהם, אפשר לראות שהכשרון תמיד היה שם. צריך רק להתבונן.

 

"אפטר" / רנן שור

היום, ממרום תפקידו כמנהל בית הספר לקולנוע סם שפיגל בירושלים, יכול רנן שור בן ה-60 להודות בחשיבותה של הוראת היצירה הקולנועית, והסביבה התומכת שמספקים מערכי הלמידה. וכך, הרבה לפני שיצר את "בלוז לחופש הגדול" (1988) ו"הבודדים" (2009), שור הסטודנט ביים במסגרת לימודיו באוניברסיטת תל אביב ב-1976 את הסרט "אפטר".

  

מדובר בדרמה אישית אנטי-מלחמתית המביאה את חוויות הקרב מנקודת מבטה של אחות המטפלת בפצועי מלחמת יום כיפור ומושפעת מהם. בסרט משתתפים מאיה רוטשילד, מוני מושונוב, דליק ווליניץ, סנדרה שדה, אמיר אורן וגם המוזיקאים שם טוב לוי וחנן יובל.

 

"אפטר" / איתן פוקס

גם לסרט הסטודנטים זוכה הפרסים של איתן פוקס ("שירת הסירנה", "ללכת על המים", "הבועה" והסדרה "פלורנטין") קוראים "אפטר", אולם מדובר בסיפור אחר לגמרי. הבמאי בן ה-48 שהביא לנו את "יוסי וג'אגר" ב-2002, יצר 12 שנים לפני כן את סרט הגמר שלו באוניברסיטת תל אביב, בו באים לידי ביטוי התכנים שיעסיקו את הבמאי גם בהמשך הדרך: דמות הגבר הישראלית הלוחם, המאצ'ו, והסדקים שבה אשר מתגלים לא פעם מתוך חווייה הומו-אירוטית. 

 

עלילת "אפטר" (1990) - אותה מובילים עם ובלי מדים חנוך רעים וגיל פרנק - מתרחשת ב-1982 על רקע מלחמת לבנון הראשונה. במהלך חופשה נפגשים חייל ומפקדו במקרה בגן העצמאות, ומתוודעים אחד לשני באופן אינטימי - שובר דיסטנס. בסרט לוקחים חלק גם צופית אלישיב (לימים גרנט), משה פרסטר ומוחמד חרזאללה בתפקיד חיילי היחידה.

 

"סרט קצר" / רני בלייר

ישנם קשרים מקצועיים וחברותיים שהתגבשו באוניברסיטה והמשיכו עד לבגרות. כך למשל במקרה של רני בלייר, ארי פולמן וברי סחרוף, ששיתוף פעולה ראשוני שלהם בא לידי ביטוי ב"סרט קצר" שביים בלייר ב-1993 בהשתתפותו של סחרוף כשחקן וגם כיוצר המוזיקה, ושל פולמן כצלם. בהמשך הדרך בלייר ביים לצד פולמן את הסדרה "שבתות וחגים", ואף יצר קליפים לסחרוף, אשר הלחין את המוזיקה ל"קלרה הקדושה" של פולמן מ-1996. בלייר אף השתתף כשחקן בסרטו של פולמן "Made In Israel" מ-2001.  

 

ב"סרט קצר" העיר תל אביב מוצגת בשחור-לבן באמצעות המצלמה של פולמן, ובה שוררים הניכור והאפלוליות האורבנית. בסרט משחקים דנה מודן, דב נבון וגם סחרוף, בתפקיד של מוזיקאי ג'אז.

 

"עם חוקים" / דובר קוסאשווילי

בשנת 2001 יצא לאקרנים סרטו הראשון באורך מלא של דובר קוסאשווילי, "חתונה מאוחרת", והוכיח שניתן ליצור קולנוע מסחרי מצליח אפילו בישראל של שנות ה-2000. הדרמה המשפחתית שגרמה למהפכה תודעתית בארץ ונבחרה לאחרונה כסרט הישראלי הטוב ביותר מבית קרן הקולנוע סיפקה הצצה אינטימית וביקורתית למשפחה הגרוזינית המסוגרת - אותה הכיר הבמאי מקרוב. שנתיים לפני הפריצה, בעודו סטודנט, הביא קוסאשווילי את "עם חוקים" וגם בו הוא מתבונן במשפחה הגרוזינית.  

 

ב"עם חוקים" אפשר כמובן לזהות את שורשי העלילה של "חתונה מאוחרת", אולם הגיבור אינו גבר גרוזיני בשיא אונו כליאור אשכנזי, אלא נער צעיר בן 12 (בגילומו של אלירן קוסאשווילי). סיפור ההתבגרות שלו בצל אביו (אלון אבוטבול) ואמו קשי היום עומדים במרכז הסרט, בו משתתפת גם רבקה מיכאלי.

 

הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים ייפתח הערב בגן הפסגה ביפו עם הקרנה של סרטה החדשה של סופיה קופולה "בלינג רינג", ויינעל בטקס הפרסים ביום שני. במהלך הפסטיבל יוקרנו כ-45 סרטים קצרים של סטודנטים ישראלים ממגוון בתי ספר, לצד עשרות סרטים זרים, והם יקחו חלק גם בתחרות הרשמית. בראש צוות השופטים תעמוד הבמאית הצרפתיה קתרין ברייה. מלבדה יכבדו את הפסטיבל בנוכחותם הבמאי המרוקאי נביל עיוש, הבמאי התאילנדי פן-אק רטאנרואנג, ואמן סרטי האימה הוותיק דריו ארג'נטו מאיטליה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זאב ארזי
אלון אבוטבול ב"עם חוקים", סרט הסטודנטים של דובר קוסאשווילי מ-1999
צילום: זאב ארזי
לאתר ההטבות
מומלצים