שתף קטע נבחר

"אפליית נשים ברשות המים זועקת לשמיים"

ביה"ד האזורי לעבודה פסק כי בכירה ברשות המים הופלתה לרעה לעומת עמיתיה הגברים ומתח ביקורת על נציבות שירות המדינה, שאינה פועלת לקידום השוויון במגזר הציבורי. יו"ר נעמת: "אם המדינה נוהגת באופן מפלה, כיצד נוכל לצפות מכלל המשק לנהוג באופן שיוויוני?"

"האפליה ברשות המים זועקת לשמיים נוכח קידומים של הגברים העובדים ברשות וקיפוחן של הנשים". כך פסק אתמול (ב') בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו, בתביעה שהגישה בכירה ברשות, שטענה כי הופלתה לרעה לעומת עמיתיה הגברים על רקע מינה.

  

 

פסק הדין גם מתח ביקורת חריפה גם על נציבות שירות המדינה וקבע כי היא אינה פועלת לאכיפת חוקי השוויון ולקידום השוויון בשירות הציבורי. "חובתה המוסרית והחוקית של המדינה לתגמל אנשים וגברים באופן שוויוני וחובה זו לא מולאה", ציינה בהכרעה. 

 

התובעת, מנהלת אגף איכות המים ברשות, שרה אלחנני, טענה באמצעות עורכי הדין נאוה פינצ'וק-אלכסנדר ורעות פוקר-קפואנו, כי ביקשה מהרשות להכיר באגף שהקימה ופיתחה כאגף בכיר ולקדם אותה ל"חוזה בכירים", בדומה לראשי אגפים מקבילים.

 

עם זאת, בתגובה היא התבקשה להמתין עד שנציבות המים תהפוך לתאגיד ואז להמתין עד שיאושר מבנה ארגוני ברשות שלא אושר עד היום. בד בבד נטען, כי באותה התקופה בה היא התבקשה להמתין והקידום שלה נמנע - קודמו ברשות המים חמישה גברים.

 

"אין יצוג הולם לנשים בדרגות בכירות"

להליך הצטרפו כ"ידידות בית משפט" ארגון נעמת ושדולת הנשים, שטענו באמצעות עורכות הדין גלי עציון, מיכל ברון ודנה מנדאל. כי ברשות המים לא התקיים ייצוג הולם בדרגות הבכירות. עוד ביקשו הארגונים לקבוע, כי נציבות שירות המדינה לא קיימה את חובתה החוקית ולא שקלה את עניין הייצוג ההולם. בנוסף, דרשו כי בית הדין ייתן הגנה חוקתית ושיפוטית לתובעת ועובדות כמותה, המופלות לרעה במעמדן ובשכרן בשל היותן נשים.

 

השופטת ד"ר אריאלה גילצר קיבלה את התביעה. "התרשמנו כי ברשות המים אומנם השתרשה תרבות ארגונית של הפליית נשים", נפסק. "מהראיות התברר כי ברשות המים אין ייצוג הולם לנשים בדרגות העליונות ואף במועצת רשות המים מכהנת אישה אחת בלבד". 

 

השופטת גם מתחה ביקורת על נציבות שירות המדינה, לפיה חרף פניות חוזרות ונשנות של התובעת - הנציבות לא פעלה ולא עשתה דבר כדי לקדם את העובדת למעמד של מנהלת אגף בכירה או להורות על העסקתה בחוזה בכירים. לבסוף נפסקו לתובעת הפרשי שכר רטרואקטיביים מ-24 חודשים לפני הגשת התביעה, פיצוי של 50 אלף שקל על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ושכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בגובה 50 אלף שקל. 

 

"הגיע הזמן שמדינת ישראל תבין כי החובה לתת ביטוי לייצוג הולם היא חובה אבסולוטית", מסרה יו"ר נעמת, גליה וולוך. מהיום המדינה לא תוכל להפלות ולהסתתר מאחורי תירוצים כגון תקנים. אם תעשה כן, בית הדין יתערב בתקינה ויעלה דרגות. מצופה ונדרש משירות המדינה והגופים המשוייכים אליו להיות המובילים בנושא קידום השוויון המגדרי, מניעת האפליה וקידום נשים.

 

"אם שירות המדינה נוהג באופן מפלה, כיצד נוכל לצפות מכלל המשק, ובמיוחד המגזר הפרטי לנהוג באופן שיוויוני?", הוסיפה וולך. "כל עוד גופי המדינה אינם מהווים דוגמה לנקיטת פעולה אקטיבית לקידום השיוויון, אין לצפות שנגיע לשיוויון אמיתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפלית נשים (אילוסטרציה)
index open
מומלצים