שתף קטע נבחר

מה הלחץ? הסורים על הגדרות?

"חלק מהסורים על הגדר מבקשים מלחמה כמו פעם ולכך עלינו להיות ערוכים. החידוש הוא שחלקם מבקשים בעיקר סיוע הומניטארי ולאו דווקא מלחמה". ד"ר אסף חזני ממכון 'ראות' - הבוחן את תפיסת הביטחון הלאומי נוכח השינויים האזורים והגלובאליים - ב"קריאה לסדר"

היה זה רגע מרגש בוועידת הנשיא בשבוע שעבר בבנייני האומה, כשעל המסך הוקרן סרטון של פעיל אופוזיציה סורי המברך את הנשיא שמעון פרס.

 

בצד הברכה המצולמת אל הנשיא הועבר דגל סוריה החופשית לא כפרובוקציה אלא כמסר הנישא בידי מה שניתן לכנות מיינסטרים ישראלי. השליחה הייתה נציגת ארגון הומניטארי שקט הפועל למעלה משנתיים לטובת נפגעי האלימות המתחוללת בסוריה.

 

ארגון שלמרות המורכבות הפוליטית של סיוע לאזרחי מדינת אויב, מניח את הפוליטיקה בצד ונרתם לסיוע מתוך עוצמה מוסרית של מי שחי באזור ולא יכול להתכחש למצוקות האנושיות סביבנו.

 

הפנייה סימלה שני שינויים חשובים במזרח התיכון: שינויי נאמנות והזדהות בין אויבים לידידים נוכח שינויים מדיניים מפליגים. כשהביטוי לכך הוא קול סוריה הנשמע בירושלים. ושינוי בעליית כוחם הפוטנציאלי של האזרחים מול הריבון: הקול הסורי שנישא בירושלים כוון לאזרח מספר אחד - קול אזרח סורי הפונה לאזרח מספר אחד בישראל. אזרח לאזרח.

 

צפו בכתבתה של שלומית שרביט-ברזילי המספרת על פעילות הארגון:

 

 

כדאי לבחון את שני השינויים הללו על רקע הביטוי השגור ״הסורים על הגדרות?״. הביטוי העממי מתייחס לצורך להרגיע את המצב כיוון שמה שנראה כדחוף ובהול, כמצב חירום, אינו באמת כזה.

 

חזון מול מציאות

"הסורים על הגדרות" מתכתב עם זיכרון מלחמת יום כיפור. משמעות הביטוי היא, שרק כשהסורים יהיו על הגדרות רצוי יהיה להילחץ.

 

מאחרי הביטוי מסתתרות שתי הנחות; האחת היא שהסורים הם אויב הומוגני מסוכן.

השנייה היא שקיימת גדר המפרידה בינינו לבינותם. כאן ושם.

 

האומנם הנחות אלו עדיין תופסות? חזון המזרח התיכון החדש פוגש במציאות של מזרח תיכון שבו אכן הגבולות פתוחים והמתרחש במדינה אחת משפיע על המתרחש במדינה אחרת. אך הפתיחות היא לא על רקע חליפין טכנולוגיים וכלכליים ושיתוף פעולה אזורי אלא בעיקר על רקע חליפין של אלימות ותוצאותיה.

 

הדיווחים על זליגת הלחימה של המורדים הסורים במשטר אל תוך שטח ישראל (זליגה פיזית וירי תלול מסלול) מעידים שהגדר אפקטיבית פחות בהפרדה הטוטאלית שלה. מה עוד שהסורים שעל הגדרות כבר אינם בהכרח רק חיילי צבא סוריה אלא גם מורדים סורים.

 

הפניה אל הנשיא כאזרח מספר אחד של ישראל - פניה של אזרח לאזרח מעל גבי הממשלה בבנייני האומה הדהדה את קריאתו של הנשיא אובמה לחברה האזרחית בישראל, גם כן הישר מבנייני האומה, לדלג מעל לממשלה ולהוביל לשינוי אמיתי, ("זהו המקום שבו מתחיל השלום – לא רק בתוכניות המנהיגים, אלא בלבבות האזרחים..").

 

בפנייה של אותו פעיל סורי בבנייני האומה תוארה תקווה נוכח הפרכת הקטגוריה הסטאטית של ישראל כאויב בלתי אנושי, לאור פעילותם של מעטים מקרב החברה האזרחית. אולי הגיע הזמן שחדוות הגילוי תשרה גם על הצד הישראלי שיגלה את אנושיות הפנים הסוריות?

 

אם לא נפתח את עצמנו כחברה אזרחית לאפשרות הזו, נמשיך לחיות כאילו "הסורים

על הגדרות" מבקשים רק מלחמה. אנו בתגובה, נתבצר מעבר לגדר ונתקשה בהבנת השינויים המתרחשים במרחב וביכולת ליזום ולהגיב אליהם.

 

ביחס לכותרת, "מה הלחץ? הסורים על הגדרות?", יש להשיב כי הלחץ הוא שהסורים על הגדרות וכבר מעבר אליהם, קולם נשמע כאן בבנייני האומה. חלקם על הגדר מבקשים מלחמה כמו פעם ולכך עלינו להיות ערוכים. החידוש הוא שחלקם מבקשים סיוע הומניטארי בעיקר ולאו דווקא מלחמה. היענות לקול הזה תסייע לא רק מבחינה הומניטארית אלא גם מבחינת קידום האינטרס הישראלי באזור.

 

  • ד"ר אסף חזני הוא אנליסט במכון ראות - מכון בוחן את תפיסת הביטחון הלאומי נוכח השינויים האזורים והגלובאליים.
  • מספר טלאול לתרומות לארגון הסיוע 1-900-57-52-52, כתובת האתר לפרטים נוספים.
  • מעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות על החברה בישראל ובעולם? שלחו ל shlomit-sh@y-i.co.il  וציינו בנושא - עבור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פליטים שנמלטו מסוריה
צילום: רויטרס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים