שתף קטע נבחר

מיליון בני אדם הפגינו בברזיל: "יצאנו מהפייסבוק"

ראשי הערים הגדולות בברזיל הודיעו על ביטול התוכנית לייקר את מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית, אולם המחאה נמשכת בענק. מיליון המפגינים יצאו לרחובות ב-80 ערים במקביל ודרשו שינוי בקשת רחב של תחומים, במסים, בתחבורה, בחינוך ובממשל. מפגין בן 18 נהרג בסאו פאולו

המפגינים חוזרים לרחובות ומעצימים את המחאה: מחאה של מאות אלפים הלילה (שישי) התפתחה לפנות בוקר להפגנות ענק שהשתתפו בהן יותר ממיליון ברזילאים. הם גדשו את הרחובות ב-80 ערים ברחבי המדינה, בהפגנות הגדולות ביותר זה שני עשורים נגד הממשלה.

 

חדשות נוספות בעולם:

 

הרחובות הוצפו באנרגיות ובמפגינים רבים, שאחזו בשלטים שמובעת בהם מחאה כמעט על כל דבר - על חינוך, על תחבורה ציבורית, על השקעה באצטדיון הכדורגל ועוד. ההמונים דרשו שיפור בשירותים הציבוריים וקץ לשחיתות. זאת אף שראשי הערים הגדולות בברזיל הודיעו על ביטול התוכנית לייקר את מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית.

 

הפגנות המוניות בריו דה ז'נירו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנות המוניות בריו דה ז'נירו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פורטלזה, ברזיל. עימותים עם המשטרה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פורטלזה, ברזיל. עימותים עם המשטרה(צילום: EPA)
 

 

בכמה מוקדים התפתחו עימותים, והמשטרה ריססה גז מדמיע וגז פלפל ואף ירתה כדורי גומי. מפגין בן 18 נהרג מפגיעת רכב בסאו פאולו, מוות ראשון בברזיל מאז החלו ההפגנות לפני עשרה ימים. ההפגנה אורגנה ברשתות החברתיות, והמפגינים נשאו שלטים שכתבו עליהם "יצאנו מגבולות הפייסבוק". מפגין בן 27 הסביר: "אני מפגין כי זהו ניצן של תקווה בלב הברזילאים שניתן לחולל שינוי בממשלה". אריקה בת ה-17 אמרה: "חייבים להשקיע בחינוך. אנחנו צריכים בתי ספר ולא אצטדיונים".

 

המהומות מתרחשות במדינה בשעה שהיא מארחת את משחקי גביע הקונפדרציות בכדורגל ועשרות אלפי תיירים שוהים בה. הנשיאה דילמה רוסף תכנס הבוקר פגישת חירום עם יועצים נוכח ההפגנות ההמוניות. היא אף ביטלה לשם כך ביקור רשמי שתוכנן ביפן.

 

"כבר לא מדובר על המחיר", סיפרה קמילה סנה, סטודנטית שמוחה עם המפגינים בזמן קיום משחקי גביע הקונפדרציות בכדורגל – שנה לפני משחקי המונדיאל ושלוש שנים לפני האולימפיאדה. "אנשים כל כך נגעלים מהמערכת, ולכן אנחנו דורשים שינוי עכשיו. אנחנו לא נגד המונדיאל, זה דווקא יביא דברים טובים לברזיל. אנחנו נגד השחיתות שהפכה לתירוץ למונדיאל". בריו דה ז'נרו לבדה היו 300 אלף איש, רבים מהם גברים צעירים שהתעמתו עם השוטרים. 40 בני אדם נפצעו, וצעירים שהיו במקום טענו כי שוטרים תקפו גם חפים מפשע ששהו באזור.

 

מפגינים בפורטו אלגרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בפורטו אלגרה(צילום: רויטרס)

עימותים בפורטלזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עימותים בפורטלזה(צילום: EPA)

מוחים בברזיליה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מוחים בברזיליה(צילום: EPA)

ריו דה ז'נירו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריו דה ז'נירו(צילום: AFP)
  

בברזיליה נאבקה המשטרה במאות מפגינים שניסו לפלוש לשטח משרד החוץ ואף הדליקו מדורה מחוץ למתחם. מפגינים שמו להם למטרה גם משרדי ממשלה נוספים בבירה. המשטרה הרחיקה אותם באמצעות ירי כדורי גומי והתזת גז מדמיע. קרולינה מורה, מפגינה בת 23, אמרה: "שחיתות היא הבעיה העיקרית במדינה. כל הכסף שהושקע בהכנות לגביע העולם בכדורגל הוא עניין שהמשטרה צריכה לבחון. אם אנשים היו משכילים יותר, לא היו כל כך הרבה מושחתים בשלטון".

 

בסלבדור התיזה המשטרה גז מדמיע וכדורי גומי כדי לפזר מפגינים. 5,000 בני אדם התגודדו בעיר. איטלו סנטוס, בן 25, אמר: "אנחנו משלמים מסים גבוהים על חשמל ועל שירותים ואנחנו רוצים לדעת איפה הכסף הזה".

 

המחאה פרצה לא רק בשל עליית המחירים, אלא גם ובעיקר בשל ההשקעה ההולכת ויורדת בתשתיות ובחינוך. אך במסגרת ההודעה על ביטול התייקרות הנסיעה בתחבורה הציבורית אמר ראש עיריית סאו פאולו, פרננדו חדד, כי "הדבר דורש שנקריב באופן משמעותי את ההשקעה בתחומים אחרים".

הוא לא פירט באילו תחומים יקצץ בעקבות ההחלטה. במקביל להודעה בסאו פאולו גם ראש עיריית ריו דה ז'ניירו, אדוארדו פאיס, הודיע על ביטול ההתייקרות.

 

המחאה הכתה את ההנהגה בברזיל בתדהמה. בשבוע שעבר התפרעו כ-5,000 מפגינים בסאו פאולו על רקע העלאת מחיר התחבורה הציבורית ב-10 סנט. רבים מהמפגינים הם סטודנטים מהמעמד הבינוני, והתקשורת המקומית טוענת כי רבים מהם תומכים במפלגות השמאל. כמה מהמפגינים אמרו בשבוע שעבר שהושפעו מההפגנות בטורקיה. בתחלית השבוע הפגינו 200 אלף בני אדם בשמונה ערים גדולות בברזיל. רוב ההפגנות היו לא אלימות, אך בכמה מהן נפצעו שוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים