שתף קטע נבחר

הפסד של 677 מיליון שקל למדינה מחברת החשמל

הפסקת הזרמת הגז ממצרים עלתה למדינה 677 מיליון שקל, שנרשמו כהפסד בגלל ההשקעה בחברת החשמל. הפסדי עתק בשנת 2012 נרשמו גם בגין רכבת ישראל והתעשייה הצבאית. החברה הרווחית ביותר הייתה רפא"ל, שגם חילקה למשלם המסים דיבידנד נאה

נתונים נוספים על אודות ממדי הנזק הכלכלי שנגרם בגין הניתוק ממקורות הגז הטבעי  במצרים. בשנת 2012 רשמה המדינה הפסד של 677 מיליון שקל בגין השקעתה בחברת החשמל ; כך עולה מהדו"חות הכספיים של החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, שהוגשו היום (ב').

 

ההפסד נגרם בגין העלייה החדה בעלויות הדלקים של החברה הממשלתית, שנגרמה בשל הצורך לרכוש כמויות גדולות של פחם וסולר, לאחר הפסקת ההזרמה של גז טבעי מהמאגרים בחצי האי סיני.

 

 

המצב הפיננסי הקשה שאליו נקלעה חברת החשמל הוביל גם לעלייה מצטברת של כ-30% בתעריף החשמל בשנתיים האחרונות. כמו כן, החוב של חברת החשמל לנושיה תפח ובמקביל גדל החלק מהחוב שלו ערבה ממשלת ישראל, לאחר שחברת החשמל לא הצליחה לגייס הלוואות ללא ערבות מדינה.

 

חברת החשמל. התעריפים זינקו ב-30% בשנתיים ()
חברת החשמל. התעריפים זינקו ב-30% בשנתיים

 

חברות ממשלתיות נוספות שהציגו תוצאות שליליות ב-2012 הן רכבת ישראל, שבגינה רשמה המדינה הפסד של 268 מיליון שקל, ותעש (התעשייה הצבאית), שבגין ההשקעה בה רשמה המדינה הפסד של 247 מיליון שקל. הפסד של 337 מיליון שקל נרשם בגין בנק החקלאות, שנמצא בהליכי פירוק.

 

מנגד, רשמה המדינה רווח על השקעתה בתעשיות הצבאיות רפא"ל (569 מיליון שקל) והתעשייה האווירית (269 מיליון שקל). הרווחיות הגבוהה של החברות הללו היוותה שיקול מרכזי בניסיון של משרד האוצר להנפיק 20% ממניותיהן, במסגרת חוק ההסדרים האחרון. חברה נוספת שהשיאה רווחים נאים למדינה היא חברת נמלי ישראל, שבגין ההשקעה בה רשמה מדינת ישראל רווח של 219 מיליון שקל.

 

הרווחים וההפסדים הללו הם חשבונאיים ואינם באים בהכרח לידי ביטוי בהוצאה או הכנסה של כספים. ההפסדים של המדינה בשנה שעברה באו לידי ביטוי בעיקר בגידול במצבת החוב של החברות הממשלתיות שלא רווחיות. הרווחים באו לידי ביטוי בשיפור במאזן ההתחייבויות של החברות.

 

נמל אשדוד. אחת משתי החברות היחידות שחילקו דיבידנד (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
נמל אשדוד. אחת משתי החברות היחידות שחילקו דיבידנד(צילום: אלעד גרשגורן)

 

מהדו"חות הכספיים עולה עוד כי שתי חברות בלבד השיאו דיבידנד למשלם המסים הישראלי. רפא"ל חילקה למדינה דיבידנד של 464 מיליון שקל וחברת נמל אשדוד חילקה דיבידנד של 330 מיליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מרון
משבר האנרגיה עלה למדינה כסף רב
צילום: עוז מרון
מומלצים