שתף קטע נבחר

תעודות זהות ביומטריות: בשבועות הקרובים?

הפיילוט להקמת מאגר ביומטרי והנפקת תעודות זהות ביומטריות אמור ככל הנראה להתחיל עוד שבועיים בלשכת האוכלוסין באשדוד, ולאחר מכן בשאר חלקי הארץ, לאחר שנדחה מספר פעמים בשנים האחרונות

לאחר עיכובים בשל התנגדויות ובשל סכסוך עבודה ברשת האוכלוסין, תהליך הנפקת תעודות זהות ביומטריות והקמת מאגר ביומטרי אמורים להתחיל בשבועות הקרובים, אולם ברשות האוכלוסין לא יודעים לתת תאריך מדויק, והקמת המאגר כבר נדחתה מספר פעמים מסיבות כאלה ואחרות.

 

המאגר היה אמור לקום כבר בינואר האחרון, לאחר אישור סופי של הצו להקמת המאגר בכנסת, וגם כבר לפני שנתיים הובטח כי המאגר ממש לקראת הקמה, אולם הוא התעכב בשל סכסוך עבודה שנפתר לאחרונה, לפי דיווח של גלי צה"ל ובשל עתירות לבג"צ. בשבועות הקרובים צפויים ברשות האוכלוסין והרשות הביומטרית לקיים קמפיין הסברתי על הפיילוט.

 

כך נראות העמדות הביומטריות בתקופת ההקמה:

 

 

 

כאשר התהליך ייצא לדרך באופן רשמי, מי שירצה בכך יוכל לתת טביעות שתי אצבעות ולהצטלם באופן ממוחשב על מנת לקבל תעודת זהות חכמה, שתונפק בתוך מספר ימים מרגע מסיר הפרטים. הפרטים יישמרו על התעודה, בשביל לראות שמי שנושא אותה הוא אכן בעליה, ויוכנסו גם למאגר ביומטרי ארצי שאותו תנהל הרשות לניהול המאגר הביומטרי שתפעל בנפרד מרשות האוכלוסין.

 

רשות האוכלוסין ובהמשך המשטרה וגורמים ציבוריים נוספים יקבלו קוראי כרטיסים שלא יספקו גישה למאגר, אלא יוכלו להשוות אם מי שנושא התעודה הוא אכן בעליה. כלומר במקום שעין אנושית תראה אם תמונה שלכם מלפני 15 שנים דומה לכם עכשיו, תוכל תוכנת מחשב להשוות את טביעת האצבע שלכם, למשל, לזו המקודדת בכרטיס ולספק תשובת כן או לא.

 

פיילוט של שנתיים

תקופת המבחן תסתיים לאחר שנתיים בסוף באזור יוני 2015 ואז יוחלט אם להקים מאגר ביומטרי שיכלול את כל תושבי מדינת ישראל, או להשמיד את המאגר הקיים. במשך השנתיים הללו, עדייו יהיה ניתן להנפיק תעודת זהות כחולה רגילה לכל אזרח שירצה בכך. התוכנית של הרשות היא להתחיל את הפיילוט בלשכת האוכלוסין באשדוד בעוד כשבועיים ובחודשיים שלאחר מכן להגיע ללשכות גם באזורים אחרים בארץ, אך פרטים אלה עדיין אינם סגורים באופן מוחלט, ויתכן כי יהיו שינויים או עיכובים נוספים. 

 

חוק המאגר הביומטרי עבר כבר בשנת 2009. אך לאחר האישור הגיעו ההתנגדויות ובהם עתירה לבג"ץ של האגודה לזכויות האזרח והתנועה לזכויות דיגיטליות. בעקבות העתירה, המדינה החליטה לתקן את הצו המפעיל את תקופת המבחן של החוק, ובשנה שעברה הצו נידון מחדש בוועדת הכנסת המשותפת לוועדת המדע והטכנולוגיה, פנים והגנת הסביבה וחוקה חוק ומשפט, בכנסת הקודמת.

 

מובילי החוק טענו שיש להקים מאגר על מנת למנוע זיופים של תעודות זהות ודרכונים. לדוגמה, אם אדם הנפיק תעודת זהות ומסר את טביעת האצבע וצילום הפנים, הוא לא יכול להתחזות למישהו אחר, ואי אפשר יהיה להתחזות אליו. זאת מכיוון שתיערך השוואה בין טביעות האצבע ותמונות הפנים שיילקחו ממנו או מאדם אחר לכאלה המצויים במאגר. החוק והרשויות השונות טוענים כי המאגר מוגן ושמור כשם שמאגרים כלכליים, רפואיים ומאגרי מידע רגישים אחרים שלנו נשמרים.

 

המתנגדים, מצד שני, טוענים כי הקמת מאגר כזאת לא קיימת בהיקפים כאלה של כלל האוכלוסייה בעולם המערבי, עשויה לפגוע בפרטיות, תאפשר גישה מופרזת לשוטרים לפרטים אישיים, והם מתריעים מסכנה של דליפה, כשם שדלפו מאגרים אחרים במדינה. עוד טוענים המתנגדים כעת בתנועה לזכויות דיגיטליות, מכרזים לאבטחת מידע ולהשוואת פרטים ביומטריים נסגרו לפני מספר ימים בלבד ולכן לא ניתן להפעיל את המאגר בזמן הקרוב.

 

מהרשות לניהול המאגר ביומטרי נמסר בתגובה כי המערכת לניהול המאגר "כוללת כבר היום מערכת אבטחה וכן מערכת השוואת נתונים ביומטריים ברמה הגבוהה ביותר, בדומה למערכות ביומטריות הקיימות בעולם המערבי ומעבר לכך. ברשות הביומטרית מועסקים מנהל אבטחה וצוות עובדים במשרה מלאה האמונים על נושאים אלו. הרשות מפרסמת מכרזים מעת לעת בהתאם לצורך ולעדכונים הטכנולוגיים בשוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעוד כשבועיים
צילום: shutterstock
מומלצים