שתף קטע נבחר

איך לגרום לילד לרצות ואף לאהוב לצחצח שיניים

אולי תופתעו לדעת שהחובה לצחצח שיניים מתחילה כבר עם צמיחת השן הראשונה. הילד גדל והוא רוצה לצחצח בעצמו? נהדר, אבל צחצחו אחריו שוב, לפחות עד גיל 6. ליאת סגל-אפשטיין, יועצת התפתחות ושינה לתינוקות ולגיל הרך, עם כל התשובות לשאלות על שיניים בגיל הרך

מסקר שערכה לאחרונה חברת Oral B, עולה כי מעל חצי מהילדים בישראל עולים לכיתה א' עם בעיות שונות בשיניים. חלק חשוב בטקס השינה הוא צחצוח השיניים. הצחצוח מסמן את תחילתו או סופו של היום.

 

 

מגיל שנה הילד כבר מבין הכל, לכן חשוב להסביר לו מדוע צריך לצחצח שיניים ולמה מבקרים במרפאת שיניים. אפשר לדבר איתו בשפת הילדים, אבל להקפיד לתת את ההסבר האמיתי. לדוגמא - אנחנו רוצים שהשיניים יישארו בריאות ושהן לא יכאבו, כמו שלפעמים כואבת הבטן.

 

עוד על שיניים בריאות

 

לעיתים, הילד מבין את חשיבות הצחצוח, אך מתעקש שהוא "רוצה לבד". זה נהדר. כל מה שילד רוצה לעשות באופן עצמאי מבורך, וחשוב לא לוותר על השלבים האלו בהתפתחות. עם זאת, זה לא אומר שהתפקיד שלי כהורה מבוטל: אני מאפשרת לו לצחצח לבד ואז משלימה את הצחצוח בעצמי, או להיפך.

 

משחקים בחדר האמבטיה

ניתן להפוך את מטלת הצחצוח לחווייתית ומשעשעת: עד גיל 6 הילד כבר מסגל לעצמו הרגלים, לכן, אם מגיל קטן נהפוך את הצחצוח למהנה, זה מה שהילד ייקח איתו. אפשר לכתוב שירים על צחצוח ולהדביק אותם לקרמיקה בחדר האמבטיה. אפשר לספר סיפורים על חיידקים, או להמציא משחקים שקשורים בנושא. העיקר ליהנות. והכי חשוב: להוות דוגמא.

 

חשוב שהילד יראה שגם אבא ואמא מצחצחים. אפשר לצחצח איתו, לידו, ביחד, להתחרות מי מצחצח יותר זמן. כדאי לתת מקום לדמיון. הרי הילדים רוצים לחקות אותנו. אם הופכים את פעולת הצחצוח לחוויה מהנה, הילד מחכה לזמן האיכות המשפחתי.

 

כדאי להתחיל להרגיל את הילדים לצחצח כבר בשן הראשונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי להתחיל להרגיל את הילדים לצחצח כבר בשן הראשונה(צילום: shutterstock)
 

 

התחילו לחבב את מרפאת שיניים

כדי להשלים את פעולת הצחצוח, מומלץ ללכת למרפאת השיניים ולקבל דגשים: לפעמים כשההורה מצחצח, קשה לדעת אם הגענו לכל השיניים. לכן חשוב לקבל הסבר במרפאת שיניים לגבי הנקודות שאנחנו מפספסים.

 

ומה קורה אם הילד חושש להיבדק? מסבירים לילד את חשיבות הבדיקה. ילד מגיל שנה כבר מבין הכל. כשמגיעים למרפאה, אפשר לבדוק תחילה את ההורים, כך הילד יראה שזה בסדר וזה נחמד. בזמן הבדיקה, הילד יכול להשתרע על אחד ההורים, או לתת להורה יד. מומלץ ללכת למרפאת שיניים שמתמחה בילדים, שם מכירים את המשחקים האלו ורגישים יותר למצב.

  

טיפים לתזונה נכונה

כדי לשמור על בריאות הפה שלכם ושל הילד, התחילו בצמצום המתוקים, העדיפו שתיית מים על פני משקאות חומציים (אם חייבים, אפשר להשתמש בקשית) ולעסו מסטיק ללא סוכר מיד לאחר הארוחה.

 

במילים אחרות, הימנעו ככל האפשר מתזונה המבוססת על מאכלים עתירי פחמימות, משקאות מוגזים ומזונות מתוקים ודביקים (כמו סוכריות טופי). כך תקטינו את רמת הסיכון לעששת ולשחיקה.

 

ושתי מילים למעשנים: נסו להפסיק. מלבד הנזקים הרבים שכבר נרשמו לעישון, הוא גם פוגע בחניכיים, מכתים את השיניים ומעלה את סיכוייכם שלכםן לחלות במחלות פריודנטליות (מחלות הרסניות של הרקמות התומכות בשן).

 

מצחצחים, נכון? צחצוח שיניים זו רק ההתחלה, הסוד טמון בטכניקה: צחצוח פעמיים ביום במשך שתי דקות עם משחה המכילה פלואוריד, שומר על בריאות הפה, מונע ריח רע ואף מקטין משמעותית את הסיכויים להיווצרות פלאק (שכבת חיידקים ושרידי מזון המצטברת סביב השיניים והחניכיים ואחראית לשתי המחלות הזהומיות הנפוצות בתבל: דלקות חניכיים ועששת).

 

איך עושים זאת? מברשת שיניים חשמלית (קיימת גם לילדים, אגב) עוזרת להגיע לכל האיזורים החבויים בפה, ואם משלימים את הפעילות עם חוט דנטלי ומשחת שיניים איכותית, הצחצוח הופך יעיל יותר ויותר. ושימו לב: לא לשכוח לצחצח גם את הלשון, גם שם מסתתרים להם המון חיידקים.

 

לצחצוח אידיאלי, מומלץ להשתמש במשחת השיניים הכוללת חומרים התורמים להגנה מפלאק, דלקות חניכיים, ריח רע, שחיקה חומצית, כתמים ועששת ובנוסף, מסייעת במניעת הצטברות אבן שן ורגישות יתר בשיניים.

 

לסיכום, אם לא הופכים את מטלת הצחצוח לחוויה מעיקה, מצחצחים נכון ונמנעים ממזונות מסוכרים, אפשר לשמור בקלות על בריאות הפה של כל המשפחה.

 

הכותבת, ליאת סגל-אפשטיין, יועצת התפתחות ושינה לתינוקות ולגיל הרך. חודש בריאות הפה מתקיים בחסות Oral B וכללית סמייל ובעידוד משרד הבריאות

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי צריך להתחיל לצחצח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים