תקדים: הרבנות אישרה הגיור - משרד הפנים פסל
שנים ארוכות למד מתתיהו וולשטיין בישיבות, עד שהתגייר. גם לאחר גיורו המשיך ללמוד כ"תורתו אומנותו". אך כשביקש לעלות לארץ, הודיע משרד הפנים כי "לא השתכנע בכנות הגיור", אף שהוכר כיהודי על ידי כל הגורמים האורתודוכסים. היום פנה לבג"ץ
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >
מתתיהו (מיקלה) וולשטיין נולד בברית המועצות בשנת 1978, למשפחה לא יהודית. במהלך חיפוש אישי שעבר כצעיר, התוודע ליהדות. הוא ביקש להתקבל לישיבת חב"ד בחרסון, והשתמש בתעודה מזויפת המאשרת כי סבתו הייתה יהודייה.
לאחר שלמד משך שנתיים יהדות באוקראינה, הגיע וולשטיין ארצה בשנת 2003 באשרת תייר, ובהמשך קיבל אשרת לימודים לצורך לימוד תורה בישיבת "תומכי תמימים" שבמגדל העמק. באותה השנה הגיש הצעיר בקשה לקבלת מעמד עולה, תוך שימוש באותה תעודה מזויפת, אך סורב על ידי משרד הפנים שעלה על הזיוף.
שלוש שנות לימודי יהדות
וולשטיין לא וויתר. הוא שב לאוקראינה והמשיך ללמוד בישיבת חב"ד ובישיבת "אש התורה" שבקייב. לאחר מסלול לימודים קשה ומפרך התגייר כדת וכדין בשנת 2006 בבית הדין הרבני בקייב שבאוקראינה. בשנת 2012 קיבל מתתיהו אשרת לימודים, ולמד במשך שנה בישיבת "מכון מאיר" שבירושלים.
במהלך אותה השנה הגיש בשנית בקשה למשרד הפנים לקבלת מעמד עולה, הפעם כיהודי - גר צדק, תוך שהוא מביע חרטה עמוקה וכנה על הצגת מסמך מזויף בשנת 2003.
מתתיהו וולשטיין אף פנה לבית הדין הרבני האזורי בירושלים, וזה אישר את יהדותו - "לאחר שהתברר לבית הדין שהמבקש התגייר כדת משה וישראל באוקראינה, בתאריך ט"ו כסלו תשס"ז (6.12.2006)".
לפני כחודשיים וחצי, ולאחר כשבעה חודשים ממועד הבקשה החדשה לקבלת המעמד, החליט משרד הפנים שלא להעניק לו מעמד עולה חדש, בנימוק "כי לא השתכנע בכנות הגיור".
וולשטיין: עברתי את הדרך הארוכה והקשה
מתתיהו וולשטיין ערער על ההחלטה, אך שוב נדחה על סמך אותו זיוף מסמך משנת 2003: "הנ"ל ביקש מעמד תוך הצגת מסמכים מזויפים ומידע כוזב שמסר, ולפיכך בקשתו סורבה", נכתב בהחלטה.
"כבר עברו חודשיים מאז הסירוב", הוא מספר היום ל-ynet. "התרגלתי למצב, אבל זה קשה לי. אני לא יודע מה לעשות. יש לי תקווה שהכל יהיה בסדר. אני מבין שבמשרד הפנים יכולים לחשוב שבגלל אותו מסמך מלפני עשר שנים אני מרמה, אבל אני לא חושב שזו מחשבה הגיונית. מישהו יכול חשוד שחזרתי לאוקראינה לעשות גיור במשך שנים, ולמדתי בישיבות שנים רק כדי לבקש שוב מעמד עולה?"
הוא נישא ליהודייה באוקראינה, ברבנות המקומית, ולזוג ילדה משותפת. לדבריו, "אם הייתי רוצה רק את האזרחות, אולי הייתי מתחתן עם מישהי שיש לה מעמד לפי חוק השבות".
וולשטיין, שאשרתו פגה לפני כשבועיים, עתר היום (א') לבג"ץ, "על מנת שיעשה עמו צדק ודין, וייתן בידיי העותר שקשר גורלו בגורל העם היהודי, תוך תשלום מחיר כבד, להגשים את משאת חייו ולעלות ארצה כיהודי".
"לא חשבתי שאחזור, אבל זה קרה", הוא אומר. "תמיד חלמתי על ארץ ישראל, שכל הדברים תלויים בה. לא סתם עשיתי את כל הדרך, ובטח לא בשביל לרמות. מצאתי שזו הדרך היחידה בשבילי בחיים, להיות קרוב ל-ה'. זה לא פשוט, אפילו מסוכן. אני מאמין שמעל הכל, אם ה' חושב שאני צריך לחזור - אני אחזור".
מה גבולות משרד הפנים?
בעתירה נטען כי החלטת משרד הפנים עומדת בסתירה לעמדת המדינה כי כל יהודי זכאי לעלות לישראל.
וולשטיין אף תוהה באמצעות עורך דינו, שלמה אסרף, האם אישור גיורו על ידי בית הדין הרבני האזורי בירושלים, לא מייתר את העתירה.
"הייתכן כי רשות אחת של מדינת ישראל תכשיר את גיורו של העותר, ואילו רשות אחרת -משרד הפנים - תפסול גיור זה?" נכתב בעתירה. "איך יעלה על הדעת שפקיד רישום, נכבד ככל שיהיה, שכל תפקידו הוא רישום ותו-לא - יבטל במחי יד פסקי דין והחלטות של בית דין רבני? ואם היום כך, שמא מחר יבטל אותו פקיד רישום בהינף קולמוס גם פסק דין של בית משפט נכבד זה? נמצא שאין סוף לבוקה ומבולקה שהמשיב אחראי לו במעשיו!"
עוד טוען וולשטיין, כי משרד הפנים לא פירט על פי אלו קריטריונים נקבע כי שלא השתכנע בכנות הגיור, ומה הטעם שגיורו של העותר בחו"ל אינו מוכר, על אף שנערך בקהילה מפורסמת אורתודוקסית ומכובדת בחו"ל.
"תורתו - אומנותו"
מהמסמכים שצורפו לעתירה, וכן עדויות על כך שוולשטיין קיבל על עצמו עול תורה ומצוות, עולה כי מתתיהו
למד בישיבות כעשר שנים. "העותר עוזב את ענייני עולם הזה, ועושה את 'תורתו אומנותו", נטען בעתירה. "היעלה על הדעת כי ניתן לפקפק בגיורו של אדם כזה שאלה הם אורחות חייו?"
העתירה דורשת מבג"ץ לקבוע כי החלטת משרד הפנים "הינה שרירותית ולא סבירה, ומשכך דינה להיבטל". עד להכרעה, ונוכח כך שתוקף אשרת השהייה של וולשטיין פג, מבקש העותר גם להוציא צו ביניים שיותיר אותו בישראל.
עו"ד אסרף, המייצג את וולשטיין מטעם הפורום המשפטי לארץ ישראל, אמר היום כי "ישנה סתירה גדולה כאן. התקינות השלטונית, החוק והסדר במדינה מצד אחד, ומצד שני דחייה של יהודי שמגיע לכאן. לא מדובר במקרה של גיור קפיצה או גיור בעייתי, אלא גיור כשר לכל הדעות. מסיבות עלומות, וככל הידוע לנו בפעם הראשונה, פוסל משרד הפנים גיור שהרשות האורתודוקסית - הרבנות - מאשרת".