שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

חילופי אש בין הצבא לתומכי מורסי בקהיר, 3 נהרגו

בצהריים עוד נראתה קהיר מנומנמת משהו, אבל אחרי תפילות יום השישי התפרצה האלימות במלוא עוזה: אלפים מתומכי האחים המוסלמים יצאו להפגין נגד הדחת מורסי, וחלקם ניסו לפרוץ למקום שבו הוא מוחזק ע"י הצבא. הרוגים ופצועים בחילופי האש

פחות מ-48 שעות אחרי ההפיכה של הצבא, מפגן כוח ענקי של האיסלאמיסטים מידרדר לאלימות קטלנית: אלפים מתומכי נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי ותנועת האחים המוסלמים מפגינים הערב (יום ו') בקהיר נגד הדחתו של מורסי. שעה קלה אחרי תחילת הפגנת הענק שלהם דווח על חילופי אש בין הצבא לבין תומכי האחים המוסלמים שניסו לפרוץ למקום שבו מוחזק מורסי על ידי הצבא. לפי הדיווחים, לפחות שלושה מתומכי מורסי נהרגו מאש הצבא. חמישה הרוגים נרשמו היום גם באל-עריש, בלוקסור ובגיזה. עימותים בין תומכי מורסי לכוחות הביטחון נרשמים הערב גם באיסמעיליה, אל-עריש וסואץ. ynet מעביר שידור חי מהפגנת הענק בקהיר.

 

 

עדי ראייה סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי כמה מאות מתומכי מורסי ניסו לפרוץ למקום שבו הוא מוחזק בקהיר, ואז נפתחה האש. הם סיפרו כי כמה בני אדם נפלו לקרקע אחרי שנפגעו מקליעים. יש דיווחים סותרים בנוגע לשאלה מי מהצדדים פתח ראשון באש. הצבא פרסם הודעה שבה טען כי לא ירה אש חיה על המפגינים בקהיר, אלא השתמש בכדורי סרק ובגז מדמיע. כתבים זרים הנמצאים באזור המהומות בקהיר דיווחו כי מסוקים חגים מעל ראשיהם של המפגינים וכי נעשה שימוש בגז מדמיע.

 

לפני השעה שש בערב (שעון ישראל) דווח על עימותים בין תומכי מורסי לכוחות הביטחון של מצרים בעוד שלוש ערים מלבד קהיר: באל-עריש שבצפון סיני, בסואץ ובאיסמעיליה. בכל שלוש הערים ניסו מפגינים לפרוץ למבני ממשל. הם השליכו אבנים, וכוחות הביטחון ירו בתגובה באוויר ופיזרו גז מדמיע לתוך הקהל.

 

תומכי האחים המוסלמים מפגינים, לפני תחילת האלימות (רויטרס) (רויטרס)
תומכי האחים המוסלמים מפגינים, לפני תחילת האלימות(רויטרס)

 

גז מדמיע במוקד העימותים אחר הצהריים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גז מדמיע במוקד העימותים אחר הצהריים(צילום: EPA)

 

עשרות האלפים המשתתפים בהפגנת האחים המוסלמים בסמוך למסגד בקהיר צעקו "להפיל את המשטר הצבאי". הם מילאו את הרחובות הסמוכים והניפו תמונות של הנשיא המודח. "המשטר הישן חזר... זה גרוע יותר מבעבר", אמר איסמעיל עבד אל-מוחסן, סטודנט בן 18 שנמנה עם המפגינים. את הנשיא הזמני שמונה על-ידי הצבא, עדלי מנסור, הוא כינה "בובה של הצבא". הקהל החל לצעוד למטה משמר הרפובליקה, כשהוא צועק: "אחרי השקיעה, הנשיא מורסי יהיה שוב בארמון". אלפי איסלאמיסטים התאספו כדי להפגין אחר הצהריים והערב גם באלכסנדריה ובאסיוט.

 

בתום שבוע של הפגנות ענק של המחנה הליברלי המתנגד למורסי בכיכר תחריר בקהיר, נאספו בצהריים רק מעטים בכיכר, אחרי שקיבלו את מבוקשם - הדחת הנשיא. בכך הפכה הפגנת הענק של תומכי האחים המוסלמים לאירוע המרכזי היום בקהיר. הליברלים מקווים בכל זאת להצליח להוציא את מתנגדי האחים המוסלמים לרחוב מאוחר יותר היום: הקואליציה הליברלית במצרים, זו שהניעה את המחאה שהביאה להפיכה, פרסמה בצהריים "קריאה דחופה" לתומכיה לצאת לרחוב כדי להגיב על הפגנות האיסלאמיסטים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הצבא ערוך ליד אוניברסיטת קהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצבא ערוך ליד אוניברסיטת קהיר(צילום: EPA)

 

"חזית ההצלה הלאומית" מסרה כי העם חייב להגן על "מהפכת 30 ביוני" (התאריך השבוע שבו התקיימו הפגנות הענק הראשונות נגד מורסי שהביאו את הצבא לקדם את הדחתו). דובר החזית, חאלד דאוד, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפגנות האחים המוסלמים ובני בריתם האיסלאמיסטים הן "התנגדות למהפכה".

 

הפיכה שנייה, כותרות אחרונות

רגע ההדחה: מורסי פרץ בצחוק, היועצת בכתה

מורסי והטעויות. ההחלטות שהפילו את הנשיא

אתר האחים המוסלמים: נשיא מצרים - יהודי

תקווה בשמי קהיר: "מצרים חזרה להיות יפה"

שאלות ותשובות: האחים המוסלמים לאן?

 

מוקדם יותר דווח כי צבא מצרים עבר למצב של כוננות עליונה בדרום סיני ובסואץ מחשש להגברת הפעילות של ארגוני טרור שם על רקע הטלטלה העוברת על ארץ הנילוס. זאת על רקע הדיווחים שחמושים איסלאמיסטים תקפו היום את שדה התעופה באל-עריש וחיסלו קצין בכיר. בצהריים כלי התקשורת דיווחו גם כי שני חיילים מצרים נורו בראשם על-ידי חמושים בתקיפה על מוצב באל-עריש. קצין נוסף נפגע באותה התקיפה. העיתון "אל-אהראם" דיווח כי בלוקסור נהרג הבוקר מוסלמי תושב העיר בהתנגשויות בין מוסלמים לנוצרים על רקע הדחתו של מורסי. בעקבות מותו, כך דווח, שרפו מוסלמים כמה בתים של נוצרים בעיר. בעיר גיזה נהרג אדם אחד ושבעה אחרים נפצעו כשחמושים תקפו תחנת משטרה.

 

"עד השקיעה מורסי יחזור לארמון". מפגיני האחים המוסלמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"עד השקיעה מורסי יחזור לארמון". מפגיני האחים המוסלמים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

כיכר תחריר כמעט ריקה, בצהריים (רויטרס) (רויטרס)
כיכר תחריר כמעט ריקה, בצהריים(רויטרס)

 

מוקדם יותר היום סגר הצבא המצרי את מעבר רפיח בעקבות המתקפה המשולבת של החמושים בסיני - ירי הרקטות ברפיח והפעולה באל עריש. בעיר הגדולה בסיני חוסל הבוקר קולונל מוחמד חאני, שאלמונים ארבו לו ירו לעברו ממכונית שישה כדורים. אחת ממכוניות החמושים נפגעה לאחר מכן מטיל שנורה ממסוק אפאצ'י של צבא מצרים. המנהל הכללי של מחלקת המעברים והגבולות ברצועת עזה, מאהר אבו סבחה, אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי המצרים פתחו את מעבר רפיח למשך חמש דקות הבוקר, ואז סגרו אותו בגלל המצב הביטחוני בחצי האי.

 

בסרטון שהועלה ליוטיוב נראה אזרח מצרי מדבר על רקע שריפת רכב משטרתי בסיני. "הצתת האש הזו היא האש שבוערת בלבו של העם המצרי מאז שהופל הנשיא החוקי והלגיטימי מוחמד מורסי. אנחנו לא ננטוש אותו", אמר.

 

מעבר רפיח. נפתח לחמש דקות - ונסגר (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבר רפיח. נפתח לחמש דקות - ונסגר(צילום: AP)
 

בהתפתחות נוספת, השעה היום האיחוד האפריקני את מצרים מהארגון, בשל ההדחה ה"לא חוקתית" של הנשיא מורסי על ידי הצבא. נשיא קניה אוהורו קנייטה אמר לפני ההחלטה: "מה שמתרחש במצרים מדאיג מאוד לא רק עבורנו באפריקה. הוא צריך להדאיג את כל מי שמאמין בדמוקרטיה".

 

על רקע ההפיכה: חמאס נזהר בלשונו

בישראל נמשכת השתיקה בעקבות ההפיכה, ובחמאס מתחילים בכירים להתבטא - אחרי מה שנראה כמכה לארגון השולט בעזה. ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה התבטא לראשונה מאז הדחת מורסי על ידי הצבא ואמר כי בעזה עוקבים אחר מה שקורה אצל השכנה "מתוך אהבה לאומה ושמירה על שלומה ועל אחדותה". 

 

מתפללים ברבעה אל עדאוויה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מתפללים ברבעה אל עדאוויה(צילום: MCT)
 
שלטים בגנות מורסי (צילום: אלדד בק) (צילום: אלדד בק)
שלטים בגנות מורסי(צילום: אלדד בק)
 

הנייה, שאמר את הדברים במהלך נאום תפילת יום שישי במחנה הפליטים אל בורייג' שברצועה, התייחס למצרים מבלי להזכיר את שמה. "אנחנו חלק מהאומה ואנו משפיעים עליה ומושפעים ממנה", אמר הנייה והבהיר כי ייתכן שהפלסטינים יושפעו "בכאב ממה שקורה פה ושם". הוא הביע תקווה כי האביב הערבי יימשך ומטרותיו יושגו ברמה הפנימית וכן במה שנוגע לסוגיה הפלסטינית עצמה.

 

עד כה שמרו כל בכירי חמאס על שתיקה רועמת בנוגע להפיכה במצרים. העיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, פרסם היום כי התנועה הוציאה למנהיגיה, פעיליה ודובריה הוראות נחרצות שלא לדבר ולהגיב על כל מה שמתרחש במצרים. חמאס אסר על הדוברים להוציא כל הודעה רשמית לתקשורת.

 

העיתון המצרי הממסדי "אל-גומהוריה" דיווח הבוקר כי ממשלת מצרים הזמנית תושבע ביום ראשון בפני נשיא מצרים הזמני ונשיא בית הדין החוקתי, עדלי מנסור. לעיתון נודע כי האופוזיציה המצרית הגישה חמישה שמות למועמדים אפשריים לתפקיד ראש הממשלה וביניהם מוחמד אל-בראדעי, יו"ר סבא"א לשעבר, וכמאל אל-גנזורי, שכיהן כראש ממשלה גם בתקופת חוסני מובארק וגם בתקופת השלטון הצבאי שלאחר מובארק. עוד מועמד שהוזכר בהקשר הזה הוא פארוק אל-עוקדה, נגיד הבנק המרכזי המצרי בימי מובארק. אל-גנזורי נחשב לבעל הסיכויים הרבים ביותר.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 05/07/2013 14:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רויטרס
תומכי האחים המוסלמים בצהריים בקהיר
רויטרס
צילום: רויטרס
מפגן התמיכה במורסי
צילום: רויטרס
מומלצים