שתף קטע נבחר

הים נסגר בחמש: "לוקחים את הבילוי הכי ישראלי"

השמש עוד רחוקה מלשקוע אבל המציל כבר אוסף את החסקה והמשרוקית. במשרד הפנים מפנים לרשויות, שמאשימות את המצילים, שמזכירים את ההסכם ההיסטורי

חודש יולי, השעה 18:00, השמש עוד רחוקה מקו האופק אבל בתחנות ההצלה שלאורך חופי חיפה זוהי שעת סגירה. זו בדיוק השעה שמשפחות נוהגות להציף את החופים. "לוקחים לנו את הבילוי הכי ישראלי בקיץ", אומר בצער יוסי דביר. המצילים, אם שאלתם, כבר בדרכם הביתה. לפי ההסכמים בין הרשויות המקומיות ועדי המצילים, תחנות ההצלה בחופים נסגרות ב-17:00. רק חלק מהרשויות מאריכות את היום של המצילים - בתל אביב ובדרום הם נשארים בקיץ כמעט עוד שעתיים, בחיפה עוד שעה. אבל גם זה לפני השקיעה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

לפיד: בכל יום בלי מו"מ נפגע מעמדנו הבינלאומי

טרגדיה בגן עדן: כריש חתך נערה לחצי בראוניון

 

לקראת שקיעה, המצילים הולכים. חוף בוגרשוב בתל-אביב (צילום:ירון ברנר) (צילום:ירון ברנר)
לקראת שקיעה, המצילים הולכים. חוף בוגרשוב בתל-אביב(צילום:ירון ברנר)

 

למגיעים לחופים בחיפה אחרי השעה 18:00 נותר לשכשך את הרגליים בחול או לחלופין לבנות ארמונות בחול. יוסי דביר, שהגיע עם בני משפחתו וחברים לשעה של כיף בחוף זמיר, תוהה: "חצי שעה לפני הסגירה הם התחילו להתארגן, קושרים את החסקה. מה יקרה אם יצטרכו אותה עוד מעט? הגענו לפה באופן ספונטני אחרי העבודה. אנחנו חוששים להיכנס למים, בעיקר עם הילדים. חייבים לתת פה פתרון ביולי ובאוגוסט כשהילדים בחופשה ולפתוח את תחנות ההצלה לפחות עד 20:00 בערב".

 

בחוף הכרמל יש שובר גלים. עומק המים, עד מרחק של כמה עשרות מטרים מהחוף, לא משמעותי. הכרזת המציל על הפסקת השירותים לא ממש מזיזה לרוחצים במקום. אחד מהם, משה תורג'מן, הסביר: "גם ככה 90 אחוז מהאנשים מגיעים רק עד הגדר (גדר חבלים התוחמת מתחם רחצה רדוד בתוך המים. א"ר). אני גם נכנס אבל רק עד החבלים. אני נשמר לנפשי".

 

הדגל כבר שחור, המתרחצים עדיין במים (צילום:ירון ברנר) (צילום:ירון ברנר)
הדגל כבר שחור, המתרחצים עדיין במים(צילום:ירון ברנר)

השלט ברור: "הכניסה למים אסורה" (צילום:ירון ברנר) (צילום:ירון ברנר)
השלט ברור: "הכניסה למים אסורה"(צילום:ירון ברנר)

 

תורג'מן אמר עוד כי "חבל שלא מוסיפים עוד שעה, אפילו אם צריך לפצות את המצילים בצורה כספית, כי הרבה משפחות מגיעות גם בשעה 18:00, והיו נהנים מהשמירה של המצילים. בשעות הצהריים אי אפשר לבוא לפה, בקושי אפשר לדרוך על החוף מרוב שהוא חם. אלה השעות הכי טובות".

 

בעיריית חיפה אמרו כי "משך עונת הרחצה, כמו גם שעות עבודת המצילים בחופים מעוגנים בהסכמי עבודה ארציים והם אחידים בכל הארץ. "על פי הסכמים אלו עובדים המצילים החל מהשעה 7:00 ועד לשעה 18:00 - 11 שעות ברציפות שבעה ימים בשבוע. ראש העיר יונה יהב תומך בהארכת שעות הרחצה ואולם כל הפניות שנעשו לארגוני המצילים לא צלחו".

 

אם אפשר להיכנס למים, נתארגן על אלטרנטיבה. חוף הכרמל (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
אם אפשר להיכנס למים, נתארגן על אלטרנטיבה. חוף הכרמל(צילום: אבישג שאר-ישוב)

בכנרת יצילו אתכם מתשע עד חמש (צילום: אביהו שפירא ) (צילום: אביהו שפירא )
בכנרת יצילו אתכם מתשע עד חמש(צילום: אביהו שפירא )

 

בשעות אחר הצהריים, בין 14:00 ל-17:00, פוקדים את הכנרת רוחות מזרחיות חזקות. זו אולי אחת הסיבות למקרי סחף רבים של רוחצים שמוצאים את עצמם לעתים לבד על מזרן ים בלב האגם, רגע אחרי ששכשכו בחוף. למרבה האירוניה, עם התגברות הרוחות והגלים נערכים המצילים לסגירת הסוכה ולסיום יום העבודה, למגינת לבם של הרוחצים.

 

סביב הכנרת יש קרוב ל-40 חופי רחצה מוכרזים, חלקם הקטן בבעלות פרטית ורובם בפיקוח ואחריות הרשויות המקומיות. כמעט בכולם נסגרות תחנות ההצלה ב-17:00. בחלק מהחופים נאסרת הכניסה לאחר השעה 17:00 ובאחרים מתאפשרת הכניסה, בתשלום כמובן, גם לאחר שעות פעילות המציל.

 

המצילים: "לא החלטה שלנו"

באחד החופים המוכרזים בחלק המזרחי של הכנרת מתכונן ליאור המציל להסרת המשרוקית ולסגירת הסוכה. "אין סיבה להחזיק פה מציל אחרי השעה חמש", הוא אומר. "בקושי יש פה אנשים בשעה כזו. זו בכל מקרה לא החלטה שלנו לסגור את העמדה בחמש. נכון שכדאי להיכנס רק לחוף מוכרז בשעות שיש מציל, אבל לפי החוק השעות שלנו הן מתשע עד חמש".

 

תחת אחת השמשיות באזור יושב עידו משוהם עם שני חבריו ומנגן באווירת הבלוז לחופש הגדול. סוכת המציל הריקה לא ממש מטרידה. "רגע, ואם אין מציל, אז זה אומר שאסור להיכנס למים?", תוהה עידו השמיניסט. "מישהו אוכף את זה? הרי בכל מקרה מי שירצה להיכנס למים יעשה את זה בלי קשר למציל".

 

במועצה האזורית עמק הירדן אמרו כי "לפי תקנות משרד הפנים, תחנות ההצלה צריכות להיות פתוחות עד השעה 17:00 ולכן ההתנהלות בחופים תקינה".

 

המציל בדרך הביתה, הרוחצים בחוף הכרמל נשארים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
המציל בדרך הביתה, הרוחצים בחוף הכרמל נשארים(צילום: אבישג שאר-ישוב)

גם החסקה בכנרת נותר לבדו (צילום: אביהו שפירא ) (צילום: אביהו שפירא )
גם החסקה בכנרת נותר לבדו(צילום: אביהו שפירא )

 

בתל-אביב-יפו מפעילה העירייה שירותי הצלה בתשעה חופים מתוך 13 (ארבעה חופים נותרים סגורים עקב מחסור במצילים). שעות הפעילות בקיץ: מ-7:00 בבוקר ועד 18:45 בערב. מקסים, מבלה בחוף, חושש מהמחסור במצילים בשעות הערב: "אתה לא יכול להגיד לבן אדם לעבוד 15 שעות, אבל מצד שני מחר עלולים לטבוע פה תיירים".

 

מתרחץ נוסף בחוף אמר כי "בעיניי, צריך שיהיו פה מצילים עד השעה 21:00 בערב לפחות. זה חשוב שיהיה מציל בשביל ילדים קטנים". יאיר מירושלים מהנהן בראשו ומציין כי "מגוחך שלא מאריכים את שעות ההצלה, לפחות עד שמחשיך. צריך לארגן הסדרי שכר טובים יותר למצילים ושיעשו משמרות".

 

מציל במקום אמר כי "זה לא ריאלי שהמצילים יעבדו שעות נוספות. אם נעבוד עד השעה 20:00 ישאלו למה לא עד 21:00 וכן הלאה. מציל עובד 12 שעות וזה חייב להיות אפקטיבי, זוהי לא

 קלישאה, זו אחריות שלנו על חיי אדם. אם ישפרו את השכר יבואו מצילים נוספים".

 

בעיריית תל-אביב אמרו כי "העירייה מפעילה שירותי הצלה בתשעה חופים, החל משעה 7:15 עד 18:45 בכל ימות השבוע, וזאת בהתאם להסדרים ארציים על פי חוק".

 

במשרד הפנים הסבירו כי החופים נמצאים באחריות הרשויות המקומיות והן אלה שמפעילות אותם, מעסיקות את המצילים ומפעילות את שירותי התשתית והעזרה הראשונה. עוד אמרו במשרד הפנים כי "שעות ההצלה בחופים נקבעו על ידי הרשויות לפי הסכמי עבודה היסטוריים שנעשו עם ועדי המצילים. שעות העבודה המקובלות הן 8:00-16:00 או 17:00-7:00".

 

בהכנת הכתבה השתתפו אחיה ראב"ד, גלעד מורג, מאור בוכניק ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:ירון ברנר
בשעות הערב אין מצילים. חוף בוגרשוב בתל-אביב
צילום:ירון ברנר
מומלצים