שתף קטע נבחר

לפיד: בכל יום בלי מו"מ נפגע מעמדנו הבינלאומי

חילוקי הדעות בממשלה נחשפים בעקבות החלטת האיחוד לאסור מימון גורמים בהתנחלויות. "הזמן אינו פועל לטובתנו", אמר לפיד, אך כינה את ההחלטה "אומללה". יעלון הבהיר כי המדיניות לא תשתנה: "נמשיך לפעול לפי האינטרסים שלנו". נתניהו כינס התייעצות מיוחדת עם לבני ובנט

החלטת האיחוד האירופי חושפת את חילוקי הדעות בתוך הממשלה: שר האוצר יאיר לפיד הגיב היום (ג') להחלטת האיחוד להבחין בין גופים ישראליים שפועלים בתוך קווי 67' לבין גופים הפועלים מעבר לקו הירוק, ומתח ביקורת מרומזת על ראש הממשלה בנימין נתניהו. "ההחלטה האחרונה היא חלק משורה ארוכה של החלטות הגורמות לבידודה של ישראל בעולם. הזמן אינו פועל לטובתנו, וכל יום שבו ישראל אינה נמצאת במשא ומתן לשלום הוא יום שבו נפגע עוד יותר מעמדנו הבינלאומי", אמר לפיד. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס היום התייעצות מיוחדת עם מספר גורמים מקצועיים ובהם ציפי לבני, האחראית על הנושא המדיני, ושר הכלכלה נפתלי בנט. במקביל הוחלט היום על קידום בנייה מעבר לקו הירוק.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

חשד: עבריין בכיר תכנן את הפגיעה ב"טיב טעם"

לקראת אישור: יותר מאלף יחידות דיור בשטחים

 

בנוסף, אמר לפיד כי "מדובר בהחלטה אומללה, הנעשית בתזמון גרוע ומחבלת במאמצים שעושה מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להביא את שני הצדדים לשולחן המשא ומתן. החלטת האיחוד האירופי מאותתת לפלסטינים שאין שום מחיר בינלאומי או כלכלי לסירובם המתמשך לשוב לדיונים, וגורמת להם להאמין שישראל תיאלץ להיכנע ללחץ הכלכלי והמדיני". לפיד הוסיף כי בכוונתו "לפנות לידידינו באיחוד האירופי ולהסביר להם שהחלטתם זו פוגעת בדיוק במטרות שאותן רצו להשיג, ומרחיקה את השלום במקום לקרב אותו".

 

חבר מפלגתו, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי, טען כי להחלטת האיחוד האירופי יהיו השלכות על המחקר והפיתוח בישראל: "המשמעות התקציבית היא פגיעה פוטנציאלית בכ-40% מתקציבי המחקר והפיתוח האקדמי שמועברים למדענים ישראלים באוניברסיטאות. ההחלטה תגרום לאוניברסיטאות ישראליות להתחרות עם יד אחת קשורה מאחורי הגב על מענקי המחקר של תכניות האיחוד".

 

מוסדות ההשכלה הגבוהה בשטחים לא מקבלים מענקים מהאיחוד בלאו הכי, והכוונה היא לפגיעה באוניברסיטאות שבתחומי הקו הירוק. פגיעה זו נובעת מסעיף בהחלטת האיחוד שקובע שעל כל מוסד ישראלי שמגיש בקשות לאיחוד להצהיר שאינו משתף פעולה עם גורמים ישראליים מעבר לקו הירוק. 

  

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' הגיבה אף היא להחרגת ההתנחלויות מההסכמים על ידי האירופים ואמרה כי "הבידוד המדיני הגובר פוגע במדינה ובמשק, ומהווה איום אסטרטגי לא פחות מכלי נשק מתוחכמים המכוונים לעברנו. יחד עם זאת, מצער שבמקום לתמוך ולעזור במאמצים הקדחתניים של האמריקנים לחידוש המשא ומתן מתמקד האיחוד האירופי בסנקציות וחרמות".

 

בונים בגילה. גם היום קודמה בנייה מעבר לקו הירוק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בונים בגילה. גם היום קודמה בנייה מעבר לקו הירוק(צילום: AFP)

 

יחימוביץ' קראה לנתניהו להיכנס באופן מיידי לשיחות עם הפלסטינים ולחתור להסכם קבע, "לא למען האירופים, האמריקנים או הפלסטינים, אלא למען ישראל. מאמצי מזכיר המדינה קרי נמשכים, ולכן אני קוראת לממשלה לעשות כל מאמץ להיכנס למשא ומתן ומתחייבת כי כאופוזיציה אחראית נעניק לו רשת ביטחון פוליטית".

 

מנגד, אמר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון כי הממשלה תמשיך לפעול ביהודה ושומרון לפי מדיניותה הנוכחית. בביקור ב"מכון דוד" של חברת רפאל בקריות ציין שר הביטחון כי "זה לא חדש שמדינות רבות בעולם מתייחסות לשטחי יהודה ושומרון כשטח כבוש ובהתאם לזה הן פועלות. לנו יש את המדיניות שלנו באשר ליהודה ושומרון ונמשיך לפעול לפיה ולפי האינטרסים שלנו".

 

במהלך הביקור התייחס שר הביטחון גם להסלמה בימים האחרונים בסיני ואמר כי "מצרים בתקופה של אי יציבות והיא כנראה תימשך תקופה ממושכת, אבל מערכת הביטחון המצרית היא מערכת ביטחון שפועלת כדי לייצג את מצרים ומאותגרת כעת בסיני על-ידי גורמים איסלאמיסטים רדיקלים, שתוקפים את הצבא והמשטרה המצרית".

 

יעלון בצאלים. "אי היציבות במצרים תימשך תקופה ארוכה" (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
יעלון בצאלים. "אי היציבות במצרים תימשך תקופה ארוכה"(צילום: אריאל חרמוני)

 

על רקע הדיווח שלפיו ישראל אפשרה לצבא מצרים להכניס שני גדודי חי"ר לסיני אמר השר יעלון כי "אכן הייתה פנייה מצרית אלינו והיו מספר פניות בתקופה האחרונה כדי לאפשר להם להכניס עוד כוחות ולטפל בעניין. כל עוד הם משקיעים את הכוחות הללו בלחימה בטרור ועושים זאת לפי בקשה מאיתנו ולא מפרים את הסכם השלום, אנו בהחלט מאפשרים להם להילחם באתגרים שהאיסלאמיסטים מציבים בפניהם בסיני, וברגע שהם יסיימו את הלחימה כמובן שהמצב יחזור לקדמותו".

 

שר הביטחון סירב להתייחס לשאלה אם הוא נמצא בקשר ישיר עם שר ההגנה המצרי, הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, וציין כי "יש קשר בין מערכת הביטחון הישראלית למקבילתה המצרית לאורך זמן וברמות שונות. אנו מתואמים ובהחלט יש מערכת יחסים קשובה".

 

"ממשיכים במדיניות שקבענו לסוריה" 

בנוגע להמשך זליגת האש ממלחמת האזרחים בסוריה גם הבוקר לעבר רמת הגולן, אמר יעלון כי "ביומיים האחרונים מתנהלים קרבות בין הצבא הסורי לבין האופוזיציה וחלקם ממש על הגבול. אנחנו ממשיכים באותה מדיניות שקבענו - ברגע שירי משטח סורי מסכן אותנו ונכנס לשטחנו, אנו מזהים את מקור הירי ומשמידים אותו".

 

יעלון הוסיף לגבי המתרחש בגזרה הצפונית כי "בסוריה נמשכת מלחמת האזרחים העקובה מדם, אנו לא מתערבים במלחמה עצמה. קבענו קווים אדומים לגבי האינטרסים שלנו, וזה שקורים שם כל מיני דברים ובסוף מאשימים אותנו – אנו רגילים לזה. ברגע שמפרים את הריבונות שלנו בגולן ואנו מזהים את מקור הירי, הכוחות בשטח מונחים להשמיד אותו".

 

השר התייחס גם לביקורו המתוכנן להערב של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בירדן ואמר כי "היוזמה של קרי מוכרת והוא מקיים מאמץ כבר כמה חודשים להביא אותנו ואת הפלסטינים לשולחן. בשלב זה הפלסטינים מסרבים לבוא אלא אם כן נעמוד בתנאים מוקדמים כאלה ואחרים, ואנו אומרים בצורה ברורה מאוד - אנו מוכנים לשבת בשולחן מיד ללא שום תנאים מוקדמים וגם לדון על הכול לאורך תקופה ארוכה, אך בשלב זה הפלסטינים לא מוכנים לבוא ללא תנאים מוקדמים, ולכן היוזמה הזו לא צלחה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 16/07/2013 15:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרים צחי
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: מרים צחי
"לנו יש את המדיניות שלנו". יעלון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים