שתף קטע נבחר

אפקט מורסי: גם תוניסיה ומרוקו רעבות למהפכה

הצלחתה הגדולה של תנועת "תמרוד" במצרים להפיל את הנשיא האיסלאמיסטי נתנה תיאבון לצעירים במדינות השכנות, שהקימו תנועות מחאה עם שם דומה. מטרתם העיקרית: להפיל את השלטונות האיסלאמיים שנכשלו בפתרון המשבר הכלכלי-חברתי

המורדים בגרסה התוניסאית והמרוקנית. לפני שנתיים וחצי הייתה תוניסיה הסנונית הראשונה שנתנה השראה להתקוממויות העממיות שטלטלו את העולם הערבי במדינות כמו מצרים, לוב, תימן וסוריה. אך כיום נראה שהגלגל מתהפך לו ודווקא התוניסאים הם אלה שנגררים אחר שכניהם המצריים. בעקבות הצלחה הגדולה של תנועת "תמרוד" (בעברית: מרד) במצרים, שהביאה להדחת הנשיא מוחמד מורסי בהפיכה צבאית, החליטה האופוזיציה בתוניסיה להקים תנועת מחאה דומה נגד נגד השלטון המקומי שלא נענה לטענתה לצורכי האזרחים. באופן לא מפתיע, השם שנבחר לתנועת המחאה החדשה הוא "תמרוד" כמו זו המצרית.

 

עוד חדשות בעולם :

היורה בנער השחור בקפוצ'ון זוּכה. ארה"ב תסער?

הבריטים מייעצים לוויל וקייט: כך תהיו הורים

1,300 ק"מ להפלה. ניצחון השמרנים באמריקה

תמונות השבוע: ממותה ביפן, ההר שגעש במכסיקו

 

"מהפכת היסמין" בתוניסיה הביאה להפלת משטרו של הנשיא זין אל-עבדין בן-עלי בינואר 2011. חודש לאחר מכן היה זה נשיא מצרים חוסני מובארק ששילם בכיסאו לאחר 18 ימי מחאה לא אלימה נגד משטרו. שנתיים וחצי עברו מאז שתי המהפכות ששינו סדרי עולם בעולם הערבי, אך תושבי המדינות עדיין לא זוכים לראות את פירות השינוי ואת הבטחות המהפכות מתממשות בפועל.

 

חוגגים בקהיר את הדחת מורסי. בקרוב אצל השכנות? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חוגגים בקהיר את הדחת מורסי. בקרוב אצל השכנות?(צילום: EPA)

 

בעוד במצרים שלטה עד לפני כשבועיים במדינה תנועת "האחים המוסלמים", מי שמחזיקים במושכות השלטון בתוניסיה הם מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית ובעלות בריתה לאחר ניצחון סוחף בבחירות באוקטובר 2011. אלא שהצעירים בתוניסיה עדיין לא רואים כל פתרון באופק לבעיותיהם הכלכליות, החברתיות והפוליטיות ולכן הקימו את תנועת המחאה שקוראת להפיל את השלטון.

 

היעד בתוניסיה: 2 מיליון חתימות להפיל השלטון

בשבוע שעבר הודיעה תנועת "תמרוד" התוניסאית כי השיגה יותר מ-175 אלף חתימות של אזרחים שתומכים בהפלת השלטון והבוקר (יום א') טען מנהיג הקמפיין בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי מאות אלפי חתימות נאספו ושבתנועה שואפים להגיע לשתי מיליון חתימות. כמו במצרים, גם תנועת המחאה התוניסאית מתכננת להוציא המוני מפגינים לרחובות, תחילה באזורים העניים של המדינה ואז גם בערים המרכזיות. לפי שעה לא פורסמו מועדי ההפגנות.

 

במקביל, מחקר רשמי של משרד הנוער והספורט בתוניסיה חשף נתון מפתיע לפיו 18 אחוזים מהצעירים במדינה הצפון אפריקנית סבורים ששובו של הנשיא המודח בן עלי לשלטון הוא פתרון מתאים לבעיות הכלכליות, הפוליטיות והחברתיות שחווה המדינה תחת שלטון מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית.

 

עמוד הפייסבוק של תנועת "תמרוד" המרוקנית ()
עמוד הפייסבוק של תנועת "תמרוד" המרוקנית

 

במחקר השתתפו 2,438 צעירים משבעה אזורים ברחבי תוניסיה והוא העלה גם כי 39 אחוזים מהצעירים מציעים לערוך בחירות מוקדמות - הדרך היחידה לטענתם להתגבר על המשבר השורר במדינה. מי שדווקא לא נרתע מתנועת המחאה וההצעה לערוך בחירות מוקדמות הוא לא אחר מהנשיא אל-מונסף אל-מרזוקי. בסוף השבוע האחרון אמר הנשיא בראיון כי "הקריאות ההרסניות של תנועת 'תמרוד' לא מעניינות את העם בתוניסיה והתרחיש במצרים לא יחזור על עצמו כאן כי העם התוניסאי מאס באנרכיה".

 

מסתבר שתוניסיה לא לבד ו"אפקט מורסי" משפיע גם על הצעירים במרוקו שגם הקימו תנועת "תמרוד" משלהם שנועדה להפיל את הממשלה שבראשה עומד "מפלגת הצדק והפיתוח" האיסלאמיסטית. המפלגה עלתה לשלטון אחרי שזכתה בבחירות הכלליות ב-2011.


עמוד הפייסבוק של תנועת "תמרוד" התוניסאית ()
עמוד הפייסבוק של תנועת "תמרוד" התוניסאית

 

תנועת המחאה המרוקנית גם קראה לערוך הפגנות מחאה בשבועות הקרובים בדרישה להפיל את הממשלה, לגבש חוקה חדשה למדינה ולשנות את אופי המשטר המלוכני פרלמנטרי. עם זאת, חשוב לציין כי פעילי המחאה לא מבקשים להפיל את המלך מוחמש השישי מכיסאו וטוענים כי כל מה שהם רוצים זה להפיל את ראש הממשלה עבד אל-אלה בן כיראן, שמכשיל לטענתם את התקדמות המדינה.

 

אחד ממייסדי תנועת "תמרוד" במרוקו, איבראהים סאפי, אמר כי דרישת התנועה היא לכונן משטר מלוכני פרלמנטרי שיעניק לעם את הזכות לדרוש דין וחשבון מהרשות המבצעת. לדבריו, "אף שלממשלה יש סמכויות חוקתיות, היא לא מצליחה לבצע את משימותיה". חבר אחר בתנועה אמר כי "העם במרוקו יירד בכוח לרחובות כדי להפיל את הממשלה".

 

למי שלא זוכר, לפני שנתיים, בשיאו של "האביב הערבי", קמה במרוקו תנועה דומה בשם "תנועת 20 בפברואר", שהציגה דרישות דומות כמו אלה של תנועת "תמרוד" וביקשה בנוסף להקים ממשלת אחדות לאומית ולערוך בחירות מקדימות. בכל מקרה, ממשלת מרוקו נמצאת במשבר לא פשוט ועלולה ליפול אחרי ששישה שרים בממשלה התפטרו על רקע ההפחתה הצפויה בסובסידה של מזון ואנרגיה במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצחון סוחף בבחירות לאיסלאמיסטים בבחירות 2011
צילום: EPA
לא מודאג. נשיא תוניסיה מרזוקי
מומלצים