שתף קטע נבחר

האולימפיאדה של כולם: משחקי העולם בפתח

כדוריד חופים, הצלת חיים, סומו וריקודים לטיניים הם רק חלק קטן מהענפים שישתתפו בעוד שבוע באירוע השיא של הספורט הלא אולימפי בקולומביה. הכירו את המשלחת הישראלית וגם כמה ספורטאים שפשוט אסור לפספס

הספורט הישראלי כבר ידע מספר צמדים מפורסמים, הטניסאים, אנדי רם ויוני ארליך השייטים, גידי קליגר ואודי גל (ומאוחר יותר גידי קליגר וערן סלע), אך חיבור כה מיוחד כמו של צמד שחקניות הפטאנק, מרגלית אוסי (53) וגלי שריקי (27) ספק אם ידענו.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בניגוד לצמדים אשר מעדיפים להפריד בין שיתוף הפעולה המקצועי לחיים האישיים, מרגלית ושריקי לקחו את החיבור הספורטיבי ביניהן צעד קדימה ועברו לגור זו עם זו בדירה משותפת בפרדסיה. "אנחנו גרות יחד, אוכלות יחד, נושמות יחד, הכול ביחד, זהו קשר שאי אפשר להסביר אותו בכלל. היא כמו אמא שלי", מספרת שריקי הצעירה משותפתה ב-26 שנים.

 

גלי שריקי ומרגלית אוסי. חיבור מיוחד (צילום: יואל גולדינג) (צילום: יואל גולדינג)
גלי שריקי ומרגלית אוסי. חיבור מיוחד(צילום: יואל גולדינג)

 

לפני ארבע שנים בטייוואן רשמו אוסי ושריקי את ההישג הגדול ביותר של ישראל במשחקי העולם, ה"אולימפיאדה" של הענפים הלא אולימפיים וזכו במדליית הארד בתחרות לזוגות,

המדליה הראשונה של ישראל אי פעם במשחקים. אם תרצו מדובר ביעל ארד והאורן סמדג'ה של הענפים הלא אולימפיים.

 

"זו החוויה הכי מרגשת שעברתי בחיי", נזכרת שריקי אשר במקביל לקריירת הפטאנק שלה עובדת כמנהלת סניף ברשת מסעדות סיניות, "זה משהו שמילים מתקשות לתאר, הטקסים, קבלת הפנים, המענקים שקיבלנו, אפילו שרת הספורט נפגשה איתנו".

 

ב-29.7 תתחרנה אוסי ושריקי במשחקי העולם 2013 בקאלי שבקולומביה שייפתחו ב-25.7 וינסו לזכות במדליה שנייה, הפעם הן כבר לא תסתפקנה בפחות מהמדרגה הגבוהה ביותר בפודיום. "מדליית הזהב היא אפשרית לגמרי", מבהירה שריקי.

 

גם סומו נכלל בתוכנית (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
גם סומו נכלל בתוכנית(צילום: GettyImages)

 

היוזמה הקוריאנית

את משחקי העולם הגה ב-1980, און יונג קים הקוריאני ששימש בזמנו כנשיא התאחדות הטקוואנדו העולמית. קים הזמין 11 ראשי התאחדויות בינלאומיות של ענפים שלא נכללו בתוכנית המשחקים האולימפיים והציע להם לערוך אירוע משותף במטרה להגביר את החשיפה שלהם.

 

שנה מאוחר יותר יצאה לדרך בסנטה קלרה שבקליפורניה המהדורה הראשונה של משחקי העולם עם 16 ענפי ספורט ו-1,265 ספורטאים מ-34 מדינות. ההצלחה של המשחקים ביצירת מודעות לאותם ענפים והחדרתם לתוכנית האולימפית היא מוכחת, מתוך 16 ענפים במשחקי העולם הראשונים, ארבעה כבר נמצאים בתוכנית האולימפית (בדמינטון, טקוואנדו, טרמפולינה וכדורמים) ושניים נוספים נכנסו לאולימפיאדה והוצאו מאוחר יותר (בייסבול וסופטבול שעשויים לחזור באולימפיאדת 2020).

 

  

מאז 1981 נערכים משחקי העולם ברצף מדי ארבע שנים בתמיכה מלאה ובעידוד הוועד האולימפי הבינלאומי. במשחקים הקודמים שנערכו בטייוואן, נרשם מספר שיא של 3,235 ספורטאים ב-26 ענפים. במשחקים הקרובים הספורטאים יתחרו ב-31 ענפי ספורט שונים.

 

בין הענפים בהם תוכלו לצפות בקולומביה נכללים גם ענפים מוכרים ופופולאריים למדי כמו באולינג, סנוקר וסקווש, ענפים המגיעים מעולם הצבא כמו ניווט ספורטיבי והצלת חיים, אומנויות לחימה שלא זכו להכרה אולימפית דוגמת ג'יו ג'יטסו, סומו וקראטה ולא מעט ורסיות שונות ומשונות לענפים מוכרים ביניהן כדוריד חופים, כדורמים בקיאקים, קשתות שדה, שחיית סנפירים והוקי על רולרבליידס. אפילו ענף ההתעמלות האומנותית שנכלל באולימפיאדה, מופיע במשחקי העולם כבן חורג ומנוהל במתכונת מעט שונה מזו של המשחקים האולימפיים.

 

הכירו, כדורמים קיאקים
 

המשלחת הישראלית לאירוע כוללת 12 ספורטאים. הפייבוריט למדליה הוא לוחם הג'יו ג'יטסו, רועי פריינטה, מדליסט ארד באליפות העולם במשקל עד 85 ק"ג. פריינטה אשר מתפרנס מעבודתו כמאמן במרכז לאומנויות לחימה הוא בעל עבר עשיר בשלל ענפי הקרבות ואף זכה להתאמן במשך חצי שנה אצל כוכב ה-UFC הברזילאי, אנדרסון סילבה. "הוא התרשם ממני לטובה", מספר פריינטה, "אני אמנם לא מאץ' בשבילו אבל אף אחד במכון שהתאמנתי בו לא היה מאץ' בשבילו. מה שכן, עשו לי במכון הרבה כבוד".

 

כמו רוב הישראלים החושקים להתנסות באומנויות לחימה, פריינטה התחיל בג'ודו אך לא התלהב במיוחד. "ג'ודו שיעמם אותי, האימונים מאוד סיזיפיים. הייתי עושה את אותה הטלה 300 פעם. איפה שהג'ודו נגמר בג'יו ג'יטסו הקרב רק מתחיל. הספורט שלנו מוגדר בכל העולם כשחמט אנושי, יש לו אינסוף מהלכים".

 

רועי פריינטה. השתעמם בג'ודו (צילום: אלון אודלסמן) (צילום: אלון אודלסמן)
רועי פריינטה. השתעמם בג'ודו(צילום: אלון אודלסמן)
 

 

לגבי סיכוייו במשחקי העולם, פריינטה מלא בביטחון עצמי ומשוכנע שיסיים על הפודיום, "זה יצריך כמובן עבודה קשה, אבל

אני מצפה למדליית זהב ובטוח בכמעט 100% שאזכה במדליה כלשהי".

 

"היחס התקשורתי אלינו גובל בשערורייה"

"אם נזכה במדליה אחת והיא תבוא יחד עם הישגים רבים נוספים של חצאי גמר וגמרים, נהיה מרוצים", מבהיר, אריק קפלן, יו"ר התאחדות "אילת", הגוף האמון בארץ על הענפים הלא אולימפיים.

 

נושא אחד שנותר כאוב עבור אנשי הענפים הלא אולימפיים הוא אופן הסיקור והתקצוב שלהם ביחס לענפים האולימפיים. "היחס התקשורתי לענפים שלנו גובל בשערורייה", אומר קפלן בכעס, "כשספורטאי שלנו מוכתר לאלוף עולם צריך להתחנן שיכניסו על כך ידיעה, בעוד שכשמכניסים מזוזה למגרש כדורגל זה זוכה לכותרת בתקשורת. כשזכינו במדליה באליפות אירופה בג'יו ג'יטסו הסיבה היחידה שהידיעה נכנסה זה בגלל שהייתה תקלה בהשמעת ה"תקווה" בתחרות. חלק מהעניין של תקשורת זה גם לפתח את הספורט ופה היא חוטאת".

 

 

כשעולה שאלת חלוקת עוגת התקציב נשמעות אותן טענות אשר מוזכרות חדשות לבקרים גם בהקשר של הענפים האולימפיים. התקציב המגיע מהגורמים הממסדיים איננו מאפשר לספורטאים להתמקד בעיסוקם הספורטיבי ללא דאגות.

המלגה החודשית המוענקת כיום לספורטאי לא אולימפי בכיר מהתאחדות "אילת" עומדת על 4,000 ₪ וזאת בנוסף לסיוע בתקצוב נסיעות לחו"ל, מחנות אימונים וליווי רפואי. מובן מאליו כי במציאות הכלכלית הקיימת זהו איננו סכום המאפשר התמסרות מוחלטת לספורט.

 

הנתונים הללו בהחלט כואבים, אך יש מספר שאלות החייבות להישאל. האם המדינה מסוגלת וצריכה לתמוך בכל ענף ספורט שהוא? האם כספי ציבור אמורים לממן כל ספורטאי העוסק בספורט הישגי? האם נכון לתת העדפה לענפים אשר מאפשרים השתתפות באולימפיאדה, תחרות הספורט החשובה והגדולה מכולן?

 

כדורמים. קפלן לא מבין למה התקציב שלו גבוה יותר משל הענפים הלא אולימפיים (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
כדורמים. קפלן לא מבין למה התקציב שלו גבוה יותר משל הענפים הלא אולימפיים(צילום: אורן אהרוני)

 

כשמציבים את השאלות הללו בפני קפלן, הוא מבהיר כי לא מפריעה לו ההעדפה של ענפים אולימפיים מרובי הישגים כמו ג'ודו או שייט, אלא ההעדפה של ענפים בהם סיכויינו להשתתף במשחקים האולימפיים הינם קלושים ביותר כמו רכיבה על אופניים או כדורמים למשל.

 

"אני מוכן לקבל שהמדינה בוחרת 6-8 ענפים מועדפים מתוך התוכנית האולימפית ומשקיעה בהם יותר, אבל כל יתר הענפים צריכים לקבל קריטריונים זהים לתקצוב. יש בעיה מרכזית של אפליה מושרשת בתוך הקריטריונים. המבחן צריך להיות אובייקטיבי. למה 20 ענפים שאנחנו בכלל לא משתתפים בהם באולימפיאדה צריכים לקבל עדיפות על פני הענפים הלא אולימפיים?".

 

ספורטאים ששווה לעקוב אחריהם:

קלי קוליק (ארה"ב) – באולינג

עם כל הכבוד לכוכבים האולימפיים, ספק אם מישהו מהם זכה להפוך לדמות בסדרת ספרי הקומיקס הפופולארית, ספיידרמן. קוליק (36), האישה הראשונה בהיסטוריה שניצחה בטורניר בסבב הבאולינג המקצועני, כיכבה באחד מספרי איש העכביש ורק סירוב שלה להשתתף בסצנת מזמוזים לוהטת מנע ממנה לככב גם בסדרת הסרטים המפורסמת שנעשתה על פי הקומיקס. במקביל להישגיה המרשימים במסלולי הבאולינג, קוליק המשיכה לטפח את תדמית ה"רוק סטאר" שלה כשהצטלמה בעירום לגיליון הגוף של מגזין ESPN ב-2011 והשתתפה בפרסומת של ענקית הצמיגים, ברידג'סטון.

 

קלי קוליק בפעולה. כיכבה גם בספיידרמן (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
קלי קוליק בפעולה. כיכבה גם בספיידרמן(צילום: GettyImages)

 

דן שון (מכסיקו) – ג'יו ג'יטסו

לוחם מכסיקני יהודי שהוכתר בשנה שעברה לאלוף העולם בג'יו ג'יטסו נה-וואזה במשקל עד 85 ק"ג בו מתחרה גם פריינטה. החל את דרכו בהאבקות ואף זכה במדליית כסף במכביה ב-2001. מי שמחפש עוד זיקה ישראלית יופתע לגלות שהוא חבר בקבוצת הפייסבוק העברית למהדרין: "שביתה כללית במשק למען חיים טובים יותר במדינת ישראל". לימור לבנת כבר מתכננת קפיצה על הפודיום?

 

ניקול דייויד (מלזיה) – סקווש

ניקול דייויד היא שחקנית הסקווש הטובה בעולם ואחת מהנשים המפורסמות ביותר במלזיה. דייויד מדורגת ראשונה בעולם, זכתה שבע פעמים באליפות העולם, קטפה את מדליות הזהב בשני משחקי העולם האחרונים ונהנתה מכבוד מיוחד כשהתקבלה למסדר המלכותי של מלזיה ונבחרה להיות אחת מנושאות הלפיד האולימפי לקראת טקס הפתיחה של אולימפיאדת אתונה 2004.

 

ניקול דייויד ונטלי גרינהאם. יריבות ותיקות (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
ניקול דייויד ונטלי גרינהאם. יריבות ותיקות(צילום: GettyImages)

 

דייויד מנהלת יריבות מפורסמת עם נטלי גרינהאם ההולנדית ואם השתיים תיפגשנה גם בקולומביה, זה לבטח יהיה אחד מאירועי השיא של המשחקים.

 

אך מעבר להיותה שחקנית סקווש מופלאה, דייויד היא גם חובבת תרבות נלהבת ומתייחסת בהרחבה באתרה האישי לאהבותיה השונות בתחום מההיפ הופ החדשני של מיסי אליוט ועד לאדריכלות פורצת הדרך של אנטוני גאודי.

 

אנדרו אדקיסון (ארה"ב) – ווייקבורד

הגולשים שייצגו את ארצות הברית בתחרויות גלישת הרוח באולימפיאדת לונדון השתרכו במקומות נמוכים. זה לא שבארץ האפשרויות לא אוהבים לגלוש, הם פשוט מעדיפים את ענפי הגלישה האקסטרימיים. אדקיסון המכונה "וויקסטדרמוס", זכה פעמיים באליפות העולם ב-"ווייקבורד", ורסיה של הסקי מים בה הגולש עומד על מעין קרש המחובר לנעליים בדומה לסנואובורד. אדקיסון הוא וירטואוז שצפייה בהיפוכים המרהיבים שהוא מבצע באוויר וביתר תרגיליו המדהימים היא חוויה מהפנטת.

 

המשלחת הישראלית למשחקי העולם:

רועי פריינטה - ג'יו ג'יטסו

קורל עמוס - קראטה

ליאור סופר - סקי מים (ווייקבורד)

גלי שריקי ומרגלית אוסי - פטאנק

סיוון סירי - פטאנק

נטלי דריקר ופרנצ'סקו פריז - ריקודים (סטנדרט)

אולגה צ'ופילוב ושמריאל דוידוב - ריקודים (לטיני)

שי צברי - פראגליידינג (רחיפה)

ויקטוריה פילנובסקי - התעמלות אומנותית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים