שתף קטע נבחר

הערבי-ישראלי שעשה היסטוריה בבריכה

מרק חינאווי, בסה"כ בן 16, הפך אתמול לשחיין הערבי-ישראלי הראשון אי פעם שעומד בראש הפודיום במשלחת אולימפית. והוא בכלל רוצה להיות רופא. מאמנו: "ריו? אנחנו רוצים להגיע הכי רחוק שאפשר"

בגיל 16 מרק חינאווי כבר יודע מה הוא רוצה להיות כשיתבגר. "רופא", הוא אומר. בינתיים, עד שזה יקרה, יש למרק עוד מטרה להגשים בדרך - להיות אלוף שחייה. ולא סתם אלוף שחייה.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

כוכבי שחייה רבים כבר יצאו מישראל והישגיהם של יעקב טומרקין, גל נבו, גיא ברנע ואחרים מדברים בעד עצמם. המיוחד במרק הוא מוצאו הערבי. אתמול זכה בתחרות באוטרכט שבהולנד בתואר המחמיא - השחיין הערבי הראשון בישראל שעמד בראש הפודיום. עדיין לא אולימפיאדה, אבל גם תואר אלוף המשחקים האירופיים האולימפיים לנוער נחשב לנקודת ציון יפה בדרך לריו.

 

חינאווי (משמאל) לצד זיו קלטנרוב. אחד זכה בזהב, השני בארד ()
חינאווי (משמאל) לצד זיו קלטנרוב. אחד זכה בזהב, השני בארד

 

פעם הייתה סטיגמה לפיה הערבים מתרחקים מענפי המים. נכון שגם היום המיעוט הערבי נמצא במיעוט גדול עוד יותר כמשדובר באחוז השחיינים. לעומת זאת, ההישגים המבטאים כישרון,

מגיעים בטיפות גדולות. ג'ון קופטי, תושב ירושלים המזרחית, זכה לפני כשנתיים במדליית הזהב במשחה ל-100 מ' חזה וקיבל את התואר "אלוף ישראל הערבי הראשון". קופטי היה למעשה הגבר שאחרי האישה, מאחר שדועה מסראווה מטייבה זכתה באליפות המדינה ב-50 מ' חזה.

 

נחזור לחינאווי. ילד שנולד לתוך סביבה מרווחת ביפו. אביו תאופיק הוא בעל רשת המשקאות המפורסמת "חינאווי ניקולה". הוא מלווה את בנו, יחד עם אשתו מרווה לכל תחרות - בארץ ובחו"ל.

 

כשהיה מרק בן 5, הוא הצטרף לחבריו בסביבה לאגודת השחייה הפועל בת-ים. "אני לא זוכר את היום הראשון שלו, זה מוגזם, אבל מהר מאוד גיליתי שמדובר בילד רציני בצורה יוצאת דופן. עוד בגיל 10 מרק היה מריץ 4-3 שיחות טלפון על אימונים ומה צריך לעשות", מספר מאמנו, מאיר לויה.

 

"מוכשר, רציני ולוחם". חינאווי עם מדליית הזהב (באדיבות הוועד האולימפי) (באדיבות הוועד האולימפי)
"מוכשר, רציני ולוחם". חינאווי עם מדליית הזהב(באדיבות הוועד האולימפי)

 

התארים החלו לזרום והשיאים נופצו. אמיר גניאל, פעם שחיין והיום רופא בכיר, החזיק שנים רבות בשיא לגילאי 15 במשחה ל-1,500 מ' חופשי עם תוצאה של 16:02.77 דקות. מרק, זה שרוצה להיות רופא, התעלה ועצר את השעון על 15:48.60 דקות.

 

דני אורן, ראש משלחת השחייה להולנד, דווקא לא מאושר מההתייחסות של התקשורת למרק כערבי. "הוא ילד משלנו. אתה צריך לראות איך כולם אוהבים אותו. החגיגה שהייתה אחרי הנצחון שלו ב-400 חופשי בין חברי המשלחת, הייתה מופע של אושר אמיתי", הוא מספר.

 

מרק נשאר צנוע, אבל יודע בדיוק מה הוא רוצה. היום הוא מרוכז בגמר ה-1,500 מ' חופשי יותר מאשר בדיבורים. "זה המקצה החזק שלו, יותר מ-400 מ', שם דווקא הופתענו מהניצחון שלו", מוסיף לויה.

 

אמיר גניאל (מימין) ובנו אמרי. חינאווי שבר את שיאו עתיק היומין (באדיבות איגוד השחייה) (באדיבות איגוד השחייה)
אמיר גניאל (מימין) ובנו אמרי. חינאווי שבר את שיאו עתיק היומין(באדיבות איגוד השחייה)

 

"לאמן ילד כזה, זה חלומו של כל מאמן - גם מוכשר, גם רציני בצורה מדהימה, גם לוחם. לפני הגמר ב-400 מ' הוא דורג במקום השני אחרי שחיין גרמני. ברוב המשחק הגרמני הוביל, אבל אז מרק שחה ממש כמו אריה. זו דוגמה של אחד של יוותר גם כשהתנאים נגדו. אלה תכונות מובילות של שחיין".

 

אילו תכונות מיוחדות יש לו?

 "סיבולת אווירנית, והכי חשוב - הוא שחיין תחרותי שמגיע לשיאו בקרב האמיתי.

הוא צריך לשפר עוד כמה דברים טכנים, אבל ילמד אותם".

 

מרק לומד בכנסיה הסקוטית ביפו, טיביטה. הנטייה שלו היא למקצועות הריאליים. גם בלימודים הוא מוכר כאחד הטובים ביותר.

 

לפני שיהיה רופא, כבר אמרנו, יש לו כמה מטרות בבריכה. לפי מגוון התכונות - גובה של 1.84 מ', גוף בנוי לתלפיות ורצון מברזל, יש לו את הסיכוי להשיג אותן. כבר היום הוא נחשב לאחד השחיינים הטובים בגילו באירופה במשחקי החתירה הארוכים ל-400 ו-1,500 מ'. ריו? לויה: "מוקדם לדבר, אבל אנחנו מכוונים הכי גבוה שאפשר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים