שתף קטע נבחר

נתניהו נסוג: דוחה ההכרעה על ערבים ישראלים

ראש הממשלה, שרבים משריו הודיעו כי יצביעו נגד החלטתו לשחרר 104 אסירים, נסוג בעקבות הלחץ. בישיבת שרינו הודיע כי כל החלטה על שחרור ערבים ישראלים תובא לאישור מחודש של הממשלה כולה: "הצוות בראשותי יקבע את דמות המשוחררים"

ראש הממשלה כבר החליט על שחרור 104 אסירים , אבל ברגע האחרון הודיע כי ידחה את ההכרעה על שחרור ערביי ישראל: בישיבת "שרינו" היום (א') אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרי הליכוד כי "כל החלטה על שחרור ערבים ישראלים, אם תהיה כזאת, תובא לאישור מחודש של הממשלה". הוא אף הבהיר כי צוות השרים בראשותו יקבע את דמות המשוחררים. הפלסטינים דרשו את שחרור ערביי ישראל כבר עתה, כתנאי לפתיחת המשא ומתן. ישיבת הממשלה הדרמטית כבר החלה, ראש השב"כ יורם כהן משתתף בה ויציג את עמדת מערכת הביטחון. 

 
בישיבה אמר נתניהו כי להחלטה על שחרור האסירים "יש מחיר מאוד כבד, אבל יש גם מחיר לאי כניסה לתהליך. כניסה לתהליך מסייעת לאינטרסים האסטרטגיים של מדינת ישראל. כל פרובוקציה מצד הפלסטינים בתהליך תעצור את השחרורים. לא צריך להסביר לי מהי מלחמה בטרור, איבדתי את אחי שפקד על פעולה שמטרתה הייתה למנוע שחרור מחבלים. כמו בהחלטה הזאת גם במבצע עמוד ענן דעת הקהל הייתה שונה ודרשה שאמשיך במבצע ואכנס לעזה. חשבתי אחרת וכעת תושבי הדרום נהנים משקט שלא היה שם מעל לעשור".
 

ישיבת הממשלה נפתחה באיחור של מעט יותר משעה בעקבות השיחות המרתוניות שקיים נתניהו עם השרים המתלבטים, כדי לשכנעם לתמוך בהצעה, או לפחות להימנע. במסגרת המאמצים לפשרה שתאפשר גם למתלבטים לתמוך בהצעת נתניהו, הציג השר סילבן שלום את המתווה שלפיו יופרדו ההצבעות על שחרור האסירים הפלסטינים ושחרור ערבים ישראלים. כבר בהצעת המחליטים, שנשלחה באישון לילה לשרים, לא הוזכרו האסירים הערבים ישראלים, אלא רק המספר הכולל של המשוחררים - 104 אסירים. בכך הבטיח נתניהו את תמיכתו של שלום בהצעה. השרים גדעון סער ולימור לבנת עשויים להימנע, ובכך יובטח לנתניהו הרוב המיוחל.

 

בדבריו בתחילת הישיבה, נתניהו כלל לא הזכיר את המתווה החדש ואת האסירים הערבים ישראלים. "הממשלה תדון היום בשלושה נושאים - הצעתי לחדש את התהליך המדיני עם הפלסטינים, חוק משאל עם והסמכת צוות שרים לשחרור אסירים", פתח. "אני מאמין שחידוש התהליך המדיני בעת הזאת הוא דבר חשוב למדינת ישראל. גם כדי לנסות להביא לסיום הסכסוך וגם אל מול המציאות המורכבת באזורנו, ובראש ובראשונה מול האתגרים הביטחוניים מסוריה ומאיראן".

 

ראש הממשלה הבהיר שוב כי "כל הסדר, אם יושג במשא ומתן, יובא למשאל עם. חשוב שבהחלטות גורליות כאלה כל אזרח ואזרחית יצביעו באופן ישיר בעניין שקובע את עתיד המדינה. אנחנו נסמיך היום צוות שרים שיקבע את זהות האסירים שישוחררו לאחר פתיחת התהליך ובהתאם להתקדמות. הצוות בראשותי יכלול את שר הביטחון, שרת המשפטים, השר לביטחון פנים ואת ראש השב"כ לשעבר, שר המדע יעקב פרי. הרגע הזה איננו קל בשבילי, הוא אינו קל לשרי הממשלה, ובייחוד איננו קל למשפחות השכולות שאני מבין ללבן. אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה, וזה אחד מאותם רגעים".

 

עד תחילת הישיבה נמשך מכבש הלחצים שמפעילים גורמי ימין והמשפחות השכולות על שרי הממשלה. לשרים נשלחו מסרונים עם תמונות הקורבנות שרוצחיהם ישוחררו, ולצד תמונת אחד מהם - החייל משה תמם ז"ל - נכתב: "משה תמם הי"ד שנחטף ונרצח על ידי מחבלים תושבי ישראל. דמי זועק אליך מהאדמה. אל תשחררו את הרוצחים שלי".

 

מחוץ לקריית הממשלה הפגינו עשרות נגד הכוונה לשחרר את האסירים, ובהם ערביי ישראל ותושבי מזרח ירושלים. "רוצחי ילדים לא משחררים", הם קראו. המפגינים חילקו את מספרי הטלפון של השרים וביקשו מהעוברים ושבים להתקשר לשרים ולבקש מהם להתנגד בהצבעה.

המסרונים לשרים ()
המסרונים לשרים
 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

הפגנת המשפחות השכולות מול קריית הממשלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת המשפחות השכולות מול קריית הממשלה(צילום: גיל יוחנן)

 

השר לנושאים אסטרטגיים יובל שטייניץ אמר לפני ישיבת הממשלה כי "אני אתחיל מהסוף, אני אתמוך בהצעת ראש הממשלה, לא בגלל שאני חושב שזו הצעה כל כך פנטסטית בלשון המעטה, אלא אני חושב שבהסתכלות גם של האחריות הבינלאומית המדינית ממשלת ישראל לא יכולה להצטייר היום כמי שהיא דוחה הצעה להיכנס למשא ומתן".

 

שטייניץ אמר עוד כי "אני לא מבין מה קרה בימים האחרונים, למה המספרים השתנו. זו לא דרך טובה להתחיל תהליך, אני גם מאוד מקווה שלא יהיה עניין של שחרור ערביי ישראל כי כאן מדובר בפגיעה בריבונות. ראש הממשלה אמר שדבר כזה אם יקרה, מה שלא כלול בהחלטה של היום, שאם יקרה דבר כזה יעלה על הפרק, זה יהיה בהחלטת ממשלה נוספת. אני מתנגד לשחרור ערביי ישראל, כשאזרח מבטע טרור נגד בני עמו זה דבר שונה לחלוטין".

 

שר הביטחון יעלון אמר בישיבת שרי הליכוד כי "יש מחיר כבד בהחלטה על שחרור מחבלים, הן מבחינת הצדק, הן מבחינת החוק והן מבחינת ההרתעה. הלוואי שלא היינו מגיעים לדילמה הזו, אך במצב שנוצר יהיה מחיר כבד להחלטה שלא להיכנס לתהליך המדיני באשמתנו, בהקשרים האסטרטגיים בינינו לבין ארצות הברית ומדינות המערב, ולכן בלב כבד אצביע בעד ההחלטה, אני אתנגד לשחרור ערביי ישראל".

 

אמש הפיץ ראש הממשלה בנימין נתניהו הצעת החלטה, שמובאת הבוקר בפני השרים, על שחרור 104 האסירים. לפי ההצעה, הממשלה מאשרת את פתיחת המשא ומתן ותסמיך צוות שרים מצומצם שפעולתו תחל לאחר תחילת השיחות. הצוות, שבראשו יעמוד ראש הממשלה, יכלול את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שרת המשפטים ציפי לבני, השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ואת שר המדע יעקב פרי. צירופו של פרי שלא היה מתוכנן אמור להבטיח לנתניהו רוב בצוות השרים.

 

בהצעה צפויים לתמוך מרבית השרים. עם זאת, שרי הבית היהודי הודיעו כי בכוונתם להתנגד ולשרי ישראל ביתנו ניתן חופש הצבעה. גם כמה שרים מהליכוד, ובהם ישראל כץ וגלעד ארדן, צפויים להצביע נגד.

 

השר גלעד ארדן מתנגד

שר האוצר ויו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, אמר בכניסה לישיבת הממשלה: "זה לא יום שמח, זה לא יום חגיגי, זה יום רע שמרגיש רע. מדובר בחבורה מתועבת של אנשים שמן הראוי היה שיינמקו בכלא כל ימי חייהם. אבל התפקיד שלנו הוא לא לעשות מה שאנחנו מרגישים, אלא לעשות מה שנכון למדינת ישראל, ולחיזוק והתנעה מחדש של תהליך השלום". מספר שתיים של לפיד ב"יש עתיד", שר החינוך שי פירון, מתלבט.

 

המפגינים מסמסים לשרים: לא לשחרר אסירים (צילום: מורן אזולאי) (צילום: מורן אזולאי)
המפגינים מסמסים לשרים: לא לשחרר אסירים(צילום: מורן אזולאי)

 

השר להגנת העורף והתקשורת, גלעד ארדן, התומך בחידוש השיחות ובפתיחת מו"מ להסדר קבע עם הפלסטינים, הודיע כי יתנגד בהצבעה היום לשחרור המחבלים. "שחרור מחבלים רוצחים ללא תמורה ברורה וודאית למדינת ישראל, אינו יכול להוות תנאי מוקדם או להינתן כ'מחווה לפלסטינים", אמר השר ארדן.

 

"כאשר תוצאות המו"מ אינן ידועות וכאשר אבו מאזן אינו פועל נגד ההסתה ברשות הפלסטינית וחובר לחמאס, סברתי שניתן יהיה לשקול שחרור אסירים טרם פתיחת השיחות רק אם ישוחרר יונתן פולארד. אך במצב שנוצר אינני מסוגל לתמוך בשחרור שניתן למעשה ללא תמורה".

 

שר התחבורה ישראל כץ הודיע שיתנגד בממשלה לשחרור אסירים: "אפילו יצחק רבין שחתם על הסכמי אוסלו, לא הסכים לשחרר את הרוצחים. ההנחה הייתה שאם פעם יהיה הסכם קבע לשלום אז ידונו בגורלם של המרצחים האלה. הדבר הזה לא עומד כרגע, והחלטה לשחרר אסירים תהיה שגויה".

 

גם שר השיכון אורי אריאל מתנגד לשחרור האסירים: "זה לעשות צחוק מהחוק, אני מתפלא שליועץ המשפטי לממשלה אין מה להגיד על זה. זה לא יהודי, זה לא מוסרי, זה לא יביא שום תועלת, הרוצחים צריכים להינמק בכלא".

 

נתניהו פרסם אמש הודעה והתייחס לאפשרות של שחרור אסירים: "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד. היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו, ערך הצדק. זהו אי צדק ברור שבני עוולה, גם אם רובם המוחלט ישבו בכלא למעלה מ-20 שנה, ישתחררו לפני שסיימו לרצות את מלוא תקופת מאסרם. ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל - כשהדבר חשוב למדינה".


פורסם לראשונה 28/07/2013 10:23

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר, אטילה שומפלבי ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
נתניהו. דוחה את ההכרעה
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
צילום: גיל יוחנן
ההפגנה בירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים