שתף קטע נבחר

היועמ"ש לכנסת: יש לאשר ייצוא הגז בחקיקה

חוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, קובעת: ההחלטה כמה גז יש לייצא מהווה "הסדר ראשוני" ולפיכך יש מקום להביא אותה לאישור חברי הכנסת ולא להסתפק באישור הממשלה. ח"כ יחימוביץ': סיכוי שבג"ץ יקבל את העתירה נגד ההליך

מאבקם של חברי הכנסת להביא את נושא יצוא הגז לדיון בוועדות ובמליאה זכה היום (א') לגיבוי משפטי מצד היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון. בחוות דעת שהגיש לחברי הכנסת, לקראת הדיונים בעתירתם לבית המשפט העליון, קובע ינון כי ההחלטה כמה גז יש לייצא מהווה "הסדר ראשוני" ולפיכך יש מקום להביא אותה לאישור חברי הכנסת ולא להסתפק באישור הממשלה.

 

"לא יכולה להיות מחלוקת כי החלטת הממשלה מהווה הסדר ראשוני", כותב ינון ומפרט כי "ראשית, ברור כי מדובר בהחלטה המסדירה בצורה כוללת ענף משקי – משק הגז הטבעי – ואינה מיועדת לתכלית מצומצמת ונקודתית". עוד מזכיר ינון את העובדה שהסוגיה מצויה במחלוקת ציבורית וכי יש לה השלכות כלכליות מרחיקות לכת.  

 

"נוכח האמור, ברור כי ההסדר שנקבע בהחלטת הממשלה הוא הסדר ראשוני אשר צריך להיקבע בחקיקה ראשית, או לכל הפחות, אם נקבע על-ידי הממשלה, עליו להיות מבוסס על הסמכה מפורשת וברורה של המחוקק".

 

ינון מתייחס בחוות הדעת לסעיף 33 בחוק הנפט, שעל בסיסו קיבלה הממשלה את ההחלטה לאשר יצוא של 40% מעתודות הגז של ישראל. לטענתו, סעיף זה אמנם מסמיך את שר האנרגיה לחייב בעל זיכיון למכור כמות מסוימת של נפט או גז ללקוחות ישראלים, אך הוא אינו מסמיך את הממשלה כולה לקבוע מדיניות ארוכת שנים בנושא מבלי לקבל את אישור הכנסת. "ספק רב אם סעיף 33 לחוק יכול להוות מקור הסמכה מספק לקביעת הסדר ראשוני בסוגיה זו בידי הרשות המבצעת", כותב היועץ המשפטי לכנסת. 

 

חוות הדעת של ינון מצטרפת לדברים שכתב המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, עם אישור מכסות היצוא בממשלה. ליכט כתב אמנם כי "אין מניעה משפטית לקבלת ההחלטה בממשלה", אך הוסיף כי "הצעת ההחלטה מהווה לעמדתנו הסדר ראשוני שעל פי טיבו ומהותו צריך להיקבע על ידי הכנסת". בכך סלל ליכט את הדרך לעמדה המבוטאת כעת על ידי היועץ המשפטי לכנסת, אשר אף מביא חיזוקים לעמדתו מחוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

עם זאת, ליכט קיבל את עמדתה של הממשלה כי בשל הצורך לקבל החלטה מהירה בנושא יצוא הגז, על מנת לפזר את אי הוודאות סביב הפוטנציאל הכלכלי של המאגרים מול חופי ישראל, יש להימנע מדיון בכנסת, אשר יעכב את יישום ההחלטה למשך חודשים רבים. 

 

הממשלה הגישה תשובתה לבג"ץ

חברי הכנסת שהגישו את העתירה נגד ההחלטה שואבים היום עידוד רב מדברו של היועץ המשפטי לכנסת. יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי חוות הדעת החדשה מעלה במידה רבה את הסיכוי לכך שבג"ץ יקבל את העתירה נגד ההליך שבו התקבלה ההחלטה על יצוא הגז, שהגישו היא וח"כים נוספים. 

 

מנגד, גורמים בממשלה מוסיפים לטעון כי העתירה לא תצלח וכי הם בטוחים ביכולתם להגן משפטית על החלטת הממשלה. בו בעת, נשמעים קולות ביקורת על חוות הדעת שהנפיק בזמנו אבי ליכט, בטענה כי לא יתכן שהיועץ המשפטי לממשלה ינפיק חוות דעת אשר בה נקבע, בפה אחד, כי אין מניעה משפטית לקבל החלטה מסוימת, ובפה שני ניתן חיזוק לניסיונות משפטיים להכשיל את ההחלטה.

 

הממשלה הגישה היום את תגובתה לעתירות כנגד ההחלטה. מהתגובה עולה, כי בממשלה דוחים את הטענה המרכזית כנגד ההחלטה, והיא שסעיף 33 לחוק הנפט מתיר לשר האנרגיה לחייב מכירת גז טבעי למשק הישראלי, אך אינו מתיר לו לקבוע מדיניות כללית בנוגע לשימושים בגז טבעי בכלל.

 

לטענת בא כוחה של הממשלה, סעיף 34 לחוק הנפט מתיר לבעל זיכיון לייצא גז טבעי משטחי מדינת ישראל ללקוחות בחו"ל. לכן, נטען בתגובה, סעיף 33 הוא האמצעי החוקי שבאמצעותו יכול שר האנרגיה להגביל את היצוא וחובה עליו לעשות בו שימוש, אם מדובר באינטרס של הציבור הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
קידוח לווייתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים