שתף קטע נבחר

השרים אישרו שחרור האסירים: "למען העתיד"

ברוב של 13 תומכים מול שבעה מתנגדים ושני נמנעים, קיבלה הממשלה את ההחלטה לשחרר 104 אסירים ביטחוניים. בישיבה נחשפו פערים עמוקים. ראש הממשלה: "יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזהו אחד מהרגעים הללו"

הממשלה אישרה אחר הצהריים (יום א') את שחרור 104 האסירים הביטחוניים הפלסטינים, כצעד מחווה לרשות לקראת חידוש התהליך המדיני. 13 שרים הצביעו בעד, שבעה נגד, ושניים נמנעו. ההחלטה מסמיכה למעשה צוות שרים מצומצם - ראש הממשלה, שר הביטחון, שרת המשפטים, השר לביטחון פנים ושר המדע - שיחליט על השחרור במהלך המשא ומתן. "הרגע הזה איננו קל בשבילי, איננו קל לשרי הממשלה, ובייחוד הוא איננו קל למשפחות השכולות, שאני מבין לליבן", אמר ראש הממשלה, "אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזהו אחד מהרגעים הללו".

 

תמכו בהחלטה: ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים משה יעלון, גדעון סער, יובל שטייניץ, יצחק אהרונוביץ', סופה לנדבר (הליכוד ביתנו), יאיר לפיד, יעל גרמן, יעקב פרי, מאיר כהן, שי פירון (יש עתיד), ציפי לבני ועמיר פרץ (התנועה).

 

השרים המתנגדים: ישראל כץ, גלעד ארדן, עוזי לנדאו, יאיר שמיר (הליכוד ביתנו), נפתלי בנט, אורי אריאל ואורי אורבך (הבית היהודי). לימור לבנת וסילבן שלום נמנעו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

שש מדליות לישראל באולימפיאדת המתמטיקה

איטליה: בננות נזרקו על השרה השחורה הראשונה

 

ישיבת הממשלה חשפה פערים עמוקים והציפה ויכוחים בנושא, חלקם הביאו את נתניהו לדחות את ההחלטה בעניינם של האסירים הערבים-ישראלים. הפלסטינים דרשו את שחרור ערביי ישראל כבר עתה, כתנאי לפתיחת השיחות, אך נתניהו אמר כי צוות שרים בראשותו יקבע את זהות המשוחררים. "כל החלטה על שחרור ערבים-ישראלים, אם תהיה כזאת, תובא לאישור מחודש של הממשלה", הדגיש. השר פרי הבהיר כי אין ערבים-ישראלים בקרב 104 האסירים שעמדו במוקד הדיון. 

 

במהלך הישיבה היה גם רגעים מרגש: השר שלום התייתם מאביו שנרצח במהלך פריצה לבנק בעיר. הוא נשא נאום נרגש שבו דיבר על הקושי בשחרור רוצחים, הזכיר את אביו ונשנק מהתרגשות. נתניהו ושרים נוספים, ניגשו אליו וחיבקו אותו בסוף דבריו.

  

ישיבת הממשלה, היום. "החלטות קשות" (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ישיבת הממשלה, היום. "החלטות קשות"(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

הפגנת משפחות שכולות מול ישיבת הממשלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת משפחות שכולות מול ישיבת הממשלה(צילום: גיל יוחנן)
 

 

במהלך הישיבה אמר נתניהו כי להחלטה "יש מחיר מאוד כבד, אבל יש גם מחיר לאי-כניסה לתהליך. כניסה לתהליך מסייעת לאינטרסים האסטרטגיים של ישראל. לא צריך להסביר לי מהי מלחמה בטרור, איבדתי את אחי שפקד על פעולה שמטרתה הייתה למנוע שחרור מחבלים. כמו בהחלטה הזאת גם במבצע עמוד ענן דעת הקהל הייתה שונה ודרשה שאמשיך במבצע ואכנס לעזה. חשבתי אחרת וכעת תושבי הדרום נהנים משקט שלא היה שם מעל לעשור".

 

השר פרי אמר בסיום ישיבת הממשלה כי "כמי שהיה אחראי למרדפים ולמעצרים של רבים מאותם רוצחים, מדובר בהחלטה קשה, קורעת לב, וטראגית מבחינת המשפחות השכולות, אך אי-שיבה לשולחן המשא ומתן הייתה חמורה עוד יותר. צוות השרים יבחן בקפדנות מי ומתי לשחרר ויעשה זאת בהתחשב בהתקדמות המשא ומתן".

 

שרת המשפטים ציפי לבני אמרה כי "זו אחת הישיבות החשובות ביותר לעתידה של ישראל. איני יודעת אם זו החלטה היסטורית, זה יתברר בעתיד, אבל זה יכול להיות פספוס היסטורי".

 

על פי לבני, "החלטות על שחרור אסירים הן מהקשות שצריך לקבל. תפקידנו אינו לשקול כאב מול כאב - משפחות חטופים מול כאב משפחות נפגעי הטרור. תפקידינו להקשיב ולהבין, ככל שניתן, את הכאב ולקבל החלטה עבור העתיד, שלוקחת בחשבון את מכלול השיקולים. ישראל שחררה בעבר רוצחים כשאקדח צמוד לראשה, ומסרה אותם על פי דרישת ארגוני טרור. זה לא המצב כיום".

 

השר ישראל כץ השיב לה כי "שחרור המחבלים הוא טעות, כמו שההקפאה הייתה טעות, שבקושי נחלצנו ממנה. יושבים כאן שרים שתמכו בהקפאה וטענו שהיא תוביל למשא ומתן וראינו לאן היא הובילה. תוך 6 חודשים יתברר ששחרור המחבלים לא מוביל לשום מקום ורק מרע את מצבנו באזור ובזירה הבינלאומית".

 

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הזהיר מפני "גלישה במדרון חלקלק", והוסיף כי "פעם שחררנו מחבל תמורת חייל חי, אחר כך מאות מחבלים תמורת חייל חי, אחר כך מחבלים תמורת חייל מת, ועכשיו מאה מחבלים תמורת תהליך. אנו מלמדים את

העולם שאצלנו הכול סחיר".

 

עמיתו לסיעה, השר אורי אורבך, הודיע אף הוא שיצביע נגד שחרור המחבלים. "לא צריך לשלם במטבע קשה כל כך תמורת סחורה פגומה שאני לא מאמין בערך שלה. תהליך השלום הוא כמו מולך שצריך להאכיל אותו ללא הרף בזרדים והוא לא יודע שובע".

 

עוד לפני ההחלטה אישרו השרים להצבעה בקריאה ראשונה את טיוטת חוק יסוד: משאל עם. על פי ההצעה, כל הסדר מדיני שבמסגרתו תעביר ישראל שטחים שבריבונותה יחייב קיום משאל בציבור.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 28/07/2013 16:32

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט
ראש הממשלה נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט
מומלצים