שתף קטע נבחר

לראשונה: מדענים עצרו אור למשך דקה

פיזיקאים מאוניברסיטת דרמשטדט בגרמניה הצליחו ללכוד אור, הגורם המהיר ביותר הידוע לאדם, בתוך גביש, לראשונה במשך דקה שלמה. "זוהי אבן דרך חשובה", הסביר חוקר. הם גם הצליחו לאחסן ולשלוף מידע

מדענים בגרמניה שברו שיא ורשמו פריצת דרך מדעית כשהצליחו לעצור את הגורם המהיר בעולם למשך דקה תמימה. בעבר הצליחו פיזיקאים לעצור תנועה של אור, הנע במהירות של כ-18 מיליון קילומטרים בדקה, אך בשבוע שעבר פורסם כי לראשונה נלכד אור למשך דקה.

 

"זוהי אבן דרך חשובה", אמר ד"ר תומס קראוס מאוניברסיטת סנט אנדרוז בבריטניה, שצוטט באתר NewScientist, "דקה היא משך זמן ארוך ביותר".

 

עוד חדשות מהעולם:

האפיפיור הדהים: "מי אני שאשפוט הומואים?"

קוראן, מתוקים וכדורגל. צפו באלבום הרמדאן

הקאמבק של אסד: כיבוש חומס כמעט הושלם

 

אור נע במהירות הנמוכה במקצת מ-300 אלף קילומטרים בשנייה. ב-1999 הצליחו מדענים באוניברסיטת הרוורד להאט את תנועתו ל-17 מטרים בשנייה. שנתיים לאחר מכן, עמיתיהם הביאו אור לעצירה מוחלטת לשבריר שנייה. מוקדם יותר השנה נעשה צעד נוסף, כשחוקרים הצליחו לעצור אור למשך 16 שניות. עכשיו הצליח צוות מאוניברסיטת דרמשטדט, בראשותו של ג'ורג' היינץ, ללכוד אור בתוך גביש במשך יותר מדקה.

 

ההסבר הפשוט של הניסוי המורכב הוא כדלקמן: המדענים כיוונו קרן לייזר לגביש מיוחד ואטוּם. בעקבות תגובה של רמות קוונטיות הפך הגביש לשקוף בתדירויות מסוימות. מקור אור נוסף כוון אז לעבר הגביש השקוף. אז כובתה קרן הלייזר והגביש חזר להיות אטוּם. כך נלכד האור בתוך הגביש. האור גם לא המשיך לנוע בתוך הגביש אלא נעצר כליל בשל האטימוּת.

 

המדענים השתמשו ב"מלכודת" גם כדי לאחסן ואז לשלוף מידע – תמונה שמורכבת משלושה פסים. "הראנו שניתן להטביע מידע מורכב על קרן אור", אמר היינץ. הוא הסביר שכנראה ניתן יהיה לאחסן אור למשכי זמן ארוכים יותר עם גבישים מסוג אחר.

 

האתר ExtremeTech השתעשע בהשלכות החשובות של הניסוי על חיי היומיום שלנו בעתיד. באתר נכתב ש"זיכרון מבוסס-אור שמבסס קוהרנטיות קוונטית הכרחי ליצירת רשת קוונטית לטווח ארוך. כמו נתבים רגילים אלקטרוניים, נתבים קוונטיים יידרשו לאחסן חבילות מידע נכנסות ואז לשדר אותן שוב – וזה בדיוק מה שהניסוי הנוכחי מאפשר".

 

אבל האתר ציין שהדרך ל"אינטרנט קוונטי" עוד רחוקה. בין היתר יש למצוא דרך לאחסן אור בטמפרטורת החדר ולא בעזרת קירור לטמפרטורות שאליהן הגיעו בניסוי, אז השתמשו במכשירי קירור מיוחדים שמגיעים לטמפרטורות של כ-150 מעלות מתחת לאפס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
18 מיליון קילומטרים בדקה
צילום: shutetrstock
מומלצים