שתף קטע נבחר

פסטיבל, פיצוץ: ההצגות של עכו ומחאת השחקנים

מסיבת העיתונאים שאמורה היתה לחשוף את הרפרטואר של פסטיבל עכו לתיאטרון אחר כמעט ונגמרה בפיצוץ. "לא נעבוד בחינם!", צעקו שחקנים מחוץ לאולם, כששוטרים במדים ניסו לפזר את ההפגנה

זו היתה אמורה להיות מסיבת עיתונאים רגועה, אבל כבר בכניסה לבית העיתונאים בתל אביב היה ברור שההכרזה על תכניו של פסטיבל עכו לתיאטרון אחר תיאלץ לחכות. קבוצה גדולה של שחקני תיאטרון, בהם משה איבגי, עידית טפרסון, ישי גולן, נורמן עיסא, אסתי זקהיים, שלום שמואלוב, אוהד קנולר ועוד רבים, חסמו את הכניסה לאירוע. "אין כסף לשכר דירה, עוברים לתיאטרון האוהל", נכתב בטוש על שלט מאולתר שקיבל את פני הבאים. "לא נעבוד בחינם!", נכתב בשלט אחר שדרש מראש עיריית עכו שמעון לנקרי לתקן עיוות של שנים.

 

איבגי. כולם חוגגים על השחקנים (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
איבגי. כולם חוגגים על השחקנים(צילום: מרב יודילוביץ')

 

"הם קוראים לפסטיבל חגיגת התיאטרון הגדולה של ישראל, אבל בפועל בחגיגה הזו כולם חוגגים על גבם של השחקנים", אמר ל-ynet משה איבגי, שהשתתף לאורך השנים שלוש פעמים בפסטיבל ואף זכה בפרס על תפקידו ב"מזמור לדוד". "ההשתתפות בפסטיבל זכורה לי כחוויה נפלאה, מדהימה, מרגשת, מרעננת וצעירה. גם עכשיו אני בטוח שהפסטיבל מדליק, אבל אי אפשר לדרוך על שחקנים, שהם מהות העניין. אי אפשר ששחקן יעבוד שלושה חודשים שבסופם יגרד במקרה הטוב סכום מבזה של 2,500 שקל, שלא מכסים אפילו את עלויות הנסיעה לעכו. כרגע שחקנים משלמים כדי להופיע בעכו, וזה אבסורד שחייבים לתקן".

 

ישי גולן והילדות. "2300 שקל לשלושה חודשי עבודה?" (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
ישי גולן והילדות. "2300 שקל לשלושה חודשי עבודה?"(צילום: מרב יודילוביץ')

 

ככל שהתרבו המצלמות, הלכו והתלהטו הרוחות. מישהו הזמין ניידת ושוטרים לבושי מדים חסמו את הכניסה, והשחקנים הורחקו מהדלת. בשלב הזה היה ברור לכולם שהבורקסים המסודרים על השולחן, איבדו את הטעם והאטרקציה האמיתית היא זו שמרעישה מאחורי דלת הזכוכית.

אחרי ויכוחים הוחלט לאפשר את כניסתם של מנכ"ל איגוד השחקנים, שחר בוצר, ואת יו"ר האיגוד, השחקן אוהד קנולר, שביקשו לומר את דברם. הרוחות בחוץ שקטו.

 

"לפני עשרים שנה, כשהייתי בן 17, קיבלנו מהפסטיבל על מכלול ההפקה 40 אלף שקל. הסכום הזה לא השתנה עד היום, הוא צועד במקום. אנשים עובדים חודשים בחינם, אפילו לא בשכר מינימום, אנחנו בסך הכל מבקשים תמורה נאותה", אמר קנולר.

 

הפגנת הכוח הספונטנית-מאורגנת למשעי, תפסה את הנהלת הפסטיבל לא מוכנה. ראש עיריית עכו שמעון לנקרי כיסה על המבוכה בהצהרת כוונות. זה התחיל עם במסר אמורפי: "נעשה הכל כדי שהדברים ייעשו לשביעות רצון הצדדים". בעזרת לחץ מתון, תגובה לאי נחת מהתשובה הקודמת, נפרטו הכוונות לפרטים: "עיריית עכו הגדילה את התמיכה בפסטיבל בעשור האחרון מ-710 אלף שקלים ל-1.1 מיליון שקל. זה סכום לא מבוטל בהתחשב בעובדה שהקצבת משרד התרבות לפסטיבל כמעט ולא השתנתה. הטענה שהעליתם צודקת ולכן החל בשנת 2014 נוסיף לתקציב כל הפקה 10% יעודיים לשחקנים. יכול להיות שנתנה בחוזה מול מפיקי ההצגות הפרשה אחוזית לשכר שחקנים. לא נסכים למצב שבו שחקנים יהיו נטולי הכנסה".

 

ההבטחה לגידול של 10% היא צעד בונה אמון אך משמעותו הכספית זניחה. מדובר בתוספת של עד 5,000 שקלים שיתחלקו בין כל השחקנים בהפקה נתונה. התדיינות עניינית בין נציגי השחקנים והנהלת הפסטיבל נקבעה לימים הקרובים, אך כבר כעת עושה הרושם שיש מקום לאופטימיות זהירה.

 

חוצבמה. להביא את קולה של המחזאות הישראלית החדשה (צילום: סיגל שגב) (צילום: סיגל שגב)
חוצבמה. להביא את קולה של המחזאות הישראלית החדשה(צילום: סיגל שגב)

 

הסערה שהתחוללה האפילה במידה רבה על מה שאמור היה להיות שעתו הגדולה של גיל אלון, מנהלו האמנותי החדש של הפסטיבל. אלון, שחקן ויוצר אלטרנטיבי שהיה שותף בדרכו הארוכה של הפסטיבל כשחקן, יוצר, במאי, שופט וחבר ועדה אמנותית, העדיף שלא לבחור צד. "החלטתי שלא להגיב בנושא", אמר, ועבר לנושאים דליקים פחות.

 

150 הצעות הוגשו השנה לוועדה האמנותית של הפסטיבל. מתוכן נבחרו 11 שיופקו ויוצגו במסגרת התחרות. "המאפיין הבולט בפסטיבל השנה הוא חשיפה של קולות חדשים במחזאות הישראלית. הכתיבה נוגעת בכל האספקטים של החיים והמכלול הופך מצפן רוטט שמורה על כיוונים שונים בקיום פה ועכשיו", אומר אלון.

 

פסטיבל עכו, שנערך מדי שנה בחול המועד סוכות, ייפתח ב-21 בספטמבר. במשך ארבעת ימות הפסטיבל יתארחו בו מאות אמנים מישראל ומהעולם בהצגות שייערכו באולמות העיר העתיקה, הפקות תיאטרון רחוב אינטראקטיבי, מיצגים, הקרנות של יצירות וידאו-ארט, מופעי מוזיקה ויריד אמנויות.

הצגות התחרות פורשות רשת רחבה על החיים בישראל 2013: זירת הפייסבוק, האיום האיראני, החיים כאודישן, פיגוע במסגד אל אקצה, כסף מול אהבה, זקנה מול נעורים.

 

ההצגות המשתתפות בתחרות השנה הן: "ספר הפנים שלי" מאת אינה איזנברג ובבימוי נוהר לזרוביץ; "פפפפפפפ" מאת ובבימוי אהרון לוין וירון אדלשטיין; "Fairy Tale" מאת ובבימוי סיגלית פוקס ויהודית ג'ינג'ר; "תג מחיר" מאת אלמה וייך בבימוי משותף עם נגה אלקין אפרת; "מקס" מאת עמית ארז ובבימויו איתי בלייברג; "עיניים עצומות" מאת ובבימוי יאשה קריגר; "סתיו" מאת ובבימוי אמיר דוליצקי; "חוצבמה" מאת רן בכור ורועי הרץ רוסו; "השולחן" מאת ובבימוי רוני ברודצקי ויעל תורג'מן; "אורח זר" מאת ובבימוי ורה ברזק שניידר; "הזקן והקנרית" מאת ובבימוי עמית זרקא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיגל שגב
"הזקן והקנרית". שחקנים בצדי הדרך
צילום: סיגל שגב
לאתר ההטבות
מומלצים