שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

הורים לעתיד לא אוהבים לחשוב על רעיון הפגייה, ובצדק. אך כאשר מדובר בהריון תאומים, שבו הסיכון ללידת פג גבוה פי 20, אין הרבה ברירה - וכדאי להיות מוכנים לאפשרות שזה יקרה. מתי תינוק מוגדר פג ולמה חשוב לשים לב בזמן השהות בפגייה? ככה זה כשיש שניים - כתבה שלישית בסדרה

הריון תאומים, זאת יודע כל הורה לעתיד, מכין אתכם להפתעות לגבי מועד הלידה המשוער. עם זאת, התוכנית כוללת את שני התינוקות מגיחים לאוויר העולם בריאים ובשלים, ואתכם חוזרים הביתה במהרה עם שני סלקלים מלאים בכל טוב.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

  

כל הכתבות בסדרה על גידול תאומים :

הכתבה ה-1: מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

הכתבה ה-2: פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

הכתבה ה-3: לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

הכתבה ה-4: זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

הכתבה ה-5: קשה פי שניים: כמה עזרה צריכים הורים לתאומים?

הכתבה ה-6: המצעד: המשפטים הכי מעצבנים שאומרים על תאומים

 

וכך קורה - אבל לא תמיד. לצערנו הבלתי צפוי - לידה מוקדמת, תינוקות שטרם השלימו את התפתחותם ברחם - צפוי מאוד בהריון תאומים. בלשון המקורות פַּגִּים הם פֵּרוֹת, ובייחוד תאנים, שלא הבשילו די צורכם. כך גם הפגים שלכם, והשהות בפגייה תאפשר להם להבשיל.

 

כמעט 16 שנים עברו מאז נולדו יונתן ועמית. עם השנים נאספו ציוני דרך רבים בחייהם. הראשון הוא רגע הלידה שלהם. מיד אחריו הגיע השני המשמעותי: תקופת הפגייה.

 

תינוק אחד לידי - והשני בפגייה  

מהאולטראסאונד הראשון יצאנו נרגשים. שמענו את פעימות הלב של העובר וראינו את הצללית שאישרה את קיומו. על קיומו של העובר השני התבשרנו שלושה שבועות מאוחר יותר.

 

למרות שיצאו יחד למירוץ, לכל אורך הדרך עובר מספר שתיים היה קטן יותר באופן משמעותי. עם זאת הוא התפתח לו במרץ, מחפש את מקומו ומשם בועט ומתלהב.

 

אולם בתחילת השבוע ה-35 הודיע לי הרופא במבט השמור למצבים שכאלו: "ורד, למספר שתיים אין כבר מקום והוא הפסיק לגדול. חייבים ליילד אותך, ומיד!".

 

"אבל איך זה קרה?", בכיתי. "איך לא ידעתי שהוא לא מתפתח? מה קרה לאינסטינקטים האימהיים שלי, שלא ידעו לזהות את המצוקה שלו? מה התרחש שם בפנים שאפשר למספר אחד להתפתח כל כך יפה, ואולי בעצם על חשבונו?", עוד ועוד סימני שאלה הוריים טבעיים - אך מטרידים.

 

עמית יצא ראשון, קטנצ'יק אך במשקל לידה טוב, ונשלח לתינוקיה. משקלו של יונתן היה נמוך בכמעט קילו והוא נשלח לפגייה. מרגע צאתם לאוויר העולם התפצלתי לשתי אמהות: האחת מאושרת והשנייה מודאגת. האחת מבלה עם עמית בעריסה שעל ידה, והשנייה ניצבת ליד יונתן, גוזל קטן, עירום ומחובר למכשירים. האחת לוקחת בהתרגשות את התינוק החדש הביתה, והשנייה נוסעת יום יום לפגייה ומלווה את התפתחותו של התינוק, אותו מספר שתיים הקטן, במעברים מחדר לחדר, מהאינקובטור למיכלים הבאים, ועד ל"צ'יפסיה", שממנה יוצאים הביתה. עמית מחובק על ידי כולם, ואת יונתן הקטן מותר רק לי ולאבא שלו להחזיק, ללטף, להאכיל.

 

במקום החלום - הורות בהשהייה

המפגש הראשון עם הפגייה תמיד מפחיד. המון תינוקות במצבים שונים ומשונים, מכשירים, צפצופים, הורים, רופאים ואחיות מתרוצצים - וביניהם, התינוק הקטנצ'יק שלכם. ואתם, ההורים, קרובים אבל רחוקים ממנו. הוא שלכם, אבל גם של כל הצוות. התחושה היא של "הורות בהשהייה". אתם נמצאים שם מרבית היום ומעורבים בכל פיפס קטן, אך רחוקים מאוד מחלום ההורות שהיה לכם לפני הלידה. 

 

כל זה מורכב עם תינוק אחד, אך הופך למסובך וקשה כששני התאומים נמצאים בפגייה, לא תמיד באותו מצב, והצורך להיות קרוב וצמוד לכל אחד מהם מעמיס על הרגשות השבירים ממילא.

 

כאשר יש שינוי לטובה במצבו של אחד מהם, אי אפשר באמת לנשום לרווחה, כי הפג השני עדיין לא השתפר. כאשר יש שינוי לרעה במצבו של אחד מהם, אתם לא רק דואגים לו, אלא גם חוששים שמא גם אחיו התאום יחוש ברע. ואל נשכח שהאם הטרייה, שרק כעת ילדה, עדיין עמוסה בהורמונים וממילא קשה לה לווסת רגשות. פעמים רבות הורים בפגייה חשים שהם פועלים באופן כמעט רובוטי, מפרידים בין הרגשות הסוערים בקרבם לבין הפעולה האוטומטית וההקפדה על מה שצריך לעשות.

 

יצאנו הביתה, אמא, אבא ועמית הקטן, שזכה מיד לכינוי "הגדול". וכך הפכנו להורים כפולים ומכופלים. כאלו שמארגנים צוות עובדים למשימות הטיפול המפוצלות: סבתא עם עמית, אמא בפגייה, אבא אץ לשם מהעבודה, אמא טסה להחליף את סבתא, אבא חוזר הביתה לעמית, אמא עפה לפגייה...

 

והלב, אוי הלב. מקפץ ומדלג בקצב מהיר הרבה יותר, ורוצה להיות ולו רגע שלם קטן עם כל אחד מהשניים, וגונב לעצמו דקות מתוקות של תשומת לב שקטה ושלמה לתינוק אחד בביתנו, ולתינוק אחד אי שם, בפגייה.

 

הפג שלנו גדל, ואנחנו איתו. אבל בינקותו ובילדותו עקבנו תמיד בדאגה: הוא מגיע לאחוזון הנכון? אוכל מספיק? מתפתח כראוי? איך הוא גדל בהשוואה לאחיו? ואיך בעצם עיצבה השהות בפגייה את ראשית חייו?

 

היום, כמעט 16 שנים אחרי, יונתן חכם וחזק, יפה ושמח. מי שמביט בו לא יכול לדעת שנולד קטן כל כך. רק אני ואביו עדיין נושאים בלבנו את הזיכרונות.

 

אם גם אתם נמצאים בסיטואציה דומה, או שאולי חוששים מכך שתגיעו אליה, אספנו עבורכם מידע והרבה עצות טובות להתנהלות מעשית ורגשית בתקופת השהות של התינוקות ושלכם בפגיה - ואחריה.

  

מהו פג?

פג הוא עובר הנולד לפני השבוע ה-37 להריון או מתחת למשקל 2.5 קילו. ישנן דרגות שונות של פגות. ככל ששבוע הלידה ומשקל התינוק נמוך יותר, כך הפגות קיצונית יותר. ככל ששבוע הלידה מתקרב ל-37 ומשקל הלידה מתקרב ל-2.5 קילו, כך הפגות קלה יותר.

 

אילו בעיות בריאותיות עלולות להיות לפגים?

מכיוון שחלק ממערכות הגוף של הפג עדיין לא סיימו את תהליך הבשלתן ברחם האם, ישנן בעיות בריאותיות אופייניות לפגים, בהן:

היכולת לשמור על חום הגוף: האינקובטור מסייע לפתור בעיה זו.

 

בעיות נשימה עקב חוסר בשלות של הריאות: נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת יכולות לקבל זריקת צלסטון שמטרתה הבשלה מוקדמת של ריאות העובר.

 

בעיות בזרימת הדם והלב: מערכת זרימת הדם של העובר אמורה להשתנות לאחר לידתו. אצל פגים התהליך עדיין לא הסתיים. זה יכול לקרות באופן טבעי במשך הזמן או בסיוע טיפול תרופתי.

 

בעיות במערכת העיכול: מערכת העיכול אינה בשלה, ולכן עלולות להיות בעיות עיכול ובעיות במעיים. גם רפלקס היניקה עדיין לא קיים בפגים ולכן יש צורך ללמד אותם כיצד לינוק ו/או לאכול מבקבוק.

 

חשיפה מוגברת לזיהומים: גם המערכת החיסונית של הפגים אינה בשלה ולכן הם פגיעים יותר לזיהומים שונים. יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית לפני כל מגע עם הפג ושמירה על סביבה סטרילית.

 

בעיות נוספות: עלולות להיות בעיות במערכת העצבים, במערכות החושים ובהתפתחות.

 

מה קורה במהלך השהות של תאומים בפגייה?

לפי הסטטיסטיקה, הריון תאומים ממוצע נמשך 35 שבועות. המשמעות היא שחלק מההריונות מסתיימים אחרי, וחלקם בשבועות מוקדמים אף יותר. הסיבות לשכיחות הלידה המוקדמת בהריון תאומים נעוצות בגודל ההריון, בלחץ על דפנות הרחם ובעומס הרב על צוואר הרחם.

 

גם אם האם לעתיד מקפידה על כל כללי הזהירות ושומרת על ההריון היקר, עדיין אין לה אפשרות לשלוט על עיתוי הלידה - וחשוב לזכור זאת ולהבהיר לה (או לעצמך): "זה לא את, זה הם. שחררי את רגשות האשם".

 

כאמור, לא תמיד הפגים נמצאים באותו מצב ובאותו חדר. למרות שהצוות מודע לכך, חשוב ליידע ולהזכיר. זה יכול לחסוך ביקורת וקונפליקטים על כמות ואיכות הזמן שלכם עם כל אחד מהם.

 

הקשר התאומי שנבנה ברחם ממשיך לא אחת בפגייה, גם בענייני מחלות שתוקפות את שניהם לא פעם ללא סיבה רפואית. אתם, ההורים, כבר מתחילים להבין את זה. שתפו בזה גם את הצוות, והציעו להם לבדוק גם את מצבו של זה שעכשיו בריא.

 

למי מותר להיות בפגייה?

עקרונית, בשל הפחד מזיהומים רק להורים מותר לשהות בפגייה. אולם בכל פגייה ישנה מדיניות שונה. בדרך כלל במקרה ששני התאומים בפגייה, או שהתינוק השני בבית, מאפשרים כניסתם של קרובים מדרגה ראשונה.

 

מה חשוב לדעת על השהות בפגייה?

זמן הפגיה הינו המשך ההריון עבור הפג. הרחם המלאכותית היא זו שמחזקת ומטפחת אותם, ומכינה אותם ל"לידה". הצוות הרפואי משתתף איתכם בהריון הזה, דואג, מטפל ושמח עם כל התקדמות. גם לו מגיעים חיוכים ומילים טובות.

 

טרם נכתב "מורה נבוכים" לפגייה, אבל הוא מסתובב שם בין ההורים. מטבע הדברים הם מהווים את מקור המידע והידע. הצוות לא תמיד פנוי להדרכה, אז הסתייעו בחבריכם למסע מוקדם ככל האפשר, ושתפו אחרים.

 

הצורך להתמסר לתינוקות באופן מלא דוחק את שאר משימות החיים. גייסו את הסביבה לבצע את המשימות ההכרחיות. ראו זאת כ"שמירת היריון".

 

אל תתבלבלו. למרות כל המעורבים הרבים בחייכם ובחיי התינוקות שלכם - אתם ההורים שלהם, אמא ואבא, ולכם הזכות והחובה להתעקש, לנדנד, לשאול ולהחליט.

 

מצד אחד, הפגייה מאתגרת. מצד שני, זהו זמן הכנה והיכרות עם ההורות ועם השניים. אתם איתם, אבל יכולים לצאת להתאוורר, לנשום, לשתות קפה. יש מי שנמצא שם איתכם במעגל האחריות.

 

אפשר לראות תקופה זו כזמן טוב לתרגל את ההורות שלכם מול אנשי מקצוע מנוסים ולהגיע הביתה קצת פחות בהלם מהורים אחרים. זה הופך אתכם להורים מנוסים ומבינים יותר.

 

מהי שיטת הקנגרו ומדוע היא טובה לפגים?

"שיטת הקנגרו" היא דרך בה מחזיקים את התינוק במגע עור לעור (שלכם ושלו) ובכך מביאים לקרבה מקסימלית לפג, על ידי הנחתו במנח אנכי על חזה הההורה. הפג, הלבוש אך ורק בטיטול ומכוסה בשמיכה, הוא כמו הגור בכיס הקנגרו.

 

מחקרים מראים שהשיטה מיטיבה עם הפג וההורים כאחד. היתרונות שנמצאו אצל הפגים המטופלים בשיטה זו הם חום גוף יציב יותר, דופק וקצב נשימה סדירים יותר, ירידה בצריכת חמצן ועלייה בשינה עמוקה וממושכת. הם רגועים יותר ובוכים פחות. אצל ההורים נמצאו תגובות רגשיות חיוביות כלפי הפגים, עלייה בביטחון העצמי וחיזוק התחושה שלהם בתרומתם לטיפול בפג.

 

לעתים הפג עדיין לא מוכן ליציאה מהאינקובטור או צמוד למכשירים רבים. היות והחזקה קרובה חשובה כל כך, חשוב להיות יצירתיים ולמצוא את הדרכים שלכם למגע, עם כל אחד מהתינוקות.

 

מתי משתחררים הביתה?

פג ישוחרר מבית החולים בדרך כלל כאשר משקלו מגיע לכשני ק"ג, כשהוא הגיע לגיל "מתוקן" של 36 שבועות הריון והוא מסוגל לשמור על חום גופו, יונק או אוכל יפה מבקבוק וללא אירועים של הפסקות נשימה.

 

מה עושים כשאחד מהתאומים משתחרר והשני נשאר בפגייה?

השחרור לא תמיד צפוי, ולא פעם הוא מתרחש מהיום להרגע. היות וזוהי אפשרות קיימת, חשוב להכין מראש את מעגל הסיוע והתמיכה למצב זה, כדי להקל על קליטתו של התינוק בבית ולאפשר להישאר "על הקו" לפגייה.

 

מתי ניתן לערוך ברית?

כאשר מדובר בתאומים בנים עולה השאלה האם לימול את הרך שבבית או לחכות לאחיו. ההחלטה אישית כמובן, אך על פי ההלכה מלים את מי שכבר בשל לכך.

 

ומה חשוב לדעת כאשר חוזרים הביתה?

כאשר אתם חוזרים הביתה התינוקות בשלים ומוכנים לכך בדרך כלל, והררי המבקרים באים לראות את הפלא הכפול. אך הדאגות עוד לא הסתיימו, ובראשן השאלה איך שומרים על המערכת החיסונית הרגישה שלהם?

 

אז נתחיל בכ שמוותרים על ה"לא נעים" ומשתפים את בני המשפחה והמבקרים בצורך להגן ולשמור עליהם. כולם יאהבו להרגיש שותפים למשימה חשובה כזו.

 

בנוסף כדאי מאוד שלא לחשוף את התינוקות למקומות הומי אדם. אצל הרופא או בטיפת חלב כדאי לבקש את התורים שבהם אין קהל גדול של ילדים.

 

ועוד כמה המלצות חשובות לימים הראשונים בבית:

 

חשוב לשמור על חום הגוף של התינוקות, מומלץ 21-23 מעלות בקיץ ו-28 מעלות בחורף.

 

שיטת הקנגורו ממשיכה להיות רלוונטית: מגע של העור, ובכלל מגע רב, קרוב לגוף בכל מצב אפשרי, ירגיע את התינוקות שזקוקים לכך מאוד, ואתכם שממשיכים כך את ההתקשרות החשובה כל כך, שאת חלקה "פיספסתם" בפגייה.

 

אחרי התקופה שבילו בפגייה המוארת, בבית, בפעם הראשונה, הם נתקלים בלילה החשוך. החושים קולטים חוויות אחרות, הסביבה משתנה. ישנם לעתים קשיים בהאכלה, בשינה, בכי מוגבר ועוד. לכן מומלץ להרגיל אותם בהדרגה להחשכת החדר, לחשוף את התינוק למראות, קולות וריחות ולראות בתקופה הראשונה כתקופת הסתגלות ומעבר של התינוקות לחיים מחוץ לרחם המלאכותית.

 

במעקב ההתפתחות אחר הילד יש משקל רב לעובדת היותו פג. בכל מעקב יש להתייחס ל"גיל הביולוגי", שהוא התאריך בו נולד, ול"גיל המתוקן" שהוא השבוע ה-40 להריון ומהווה את הגיל בו התינוק אמור היה להיות וזהו שלב ההתפתחות אליו הוא מושווה בכל המדדים.

 

מומלץ שתכירו: 

עמותת לה"ב היא העמותה למען הפגים בישראל, פועלת למען הפגים ומשפחותיהם בזמן השהות בפגייה ואחריה. העמותה עושה שלל פעילויות, ומפעילה גם "קו חם" בטל. 03-9533935. אל תהססו לפנות אליהם.

 

בנוסף, העידן הוירטואלי מספק לכם שפע של פורומים וקבוצות של הורים לפגים, וביניהם כמובן גם הורים רבים לתאומים.

 

עינת שגיא אלפסה היא עיתונאית ואמא לשני זוגות תאומים (בן ובת שבע וחצי ובן ובת שנה וחצי). ורד בן פורת היא בעלת מרכז "תאומים ומשפחה" להדרכת הורים ואנשי מקצוע




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
המפגש הראשון עם הפגייה תמיד מפחיד
צילום: Shutterstock
צילום: אדוה פישמן ל"קארמה"
עינת שגיא-אלפסה
צילום: אדוה פישמן ל"קארמה"
ורד בן פורת
מומלצים