שתף קטע נבחר

הבגרויות: כוכב יאיר בטופ, החרדים בסוף

נתוני שיעור הזכאות לתעודת בגרות מראים את גודל הפער: בכוכב יאיר ליותר מ-90% יש בגרות, במודיעין עילית ליותר מ-90% אין. בית ג'אן זינקה למקום השלישי, בני ברק במקום הלפני אחרון, ירושלים בעשירייה התחתונה. ומה אחוז הזכאים ביישוב שלכם?

בכוכב יאיר ל-9 אחוזים מהתלמידים אין תעודת בגרות, במודיעין עילית רק 9% מהם הגיעו לגיל 18 עם התעודה החשובה כל כך לחיים. נתוני שיעור הזכאות לפי ערים בשנת תשע"ב שפורסמו אתמול (יום ב') מראים את עומק הפער בין היישובים המבוססים לבין יישובים אחרים. כוכב יאיר, שבה כלל אין תיכון, מובילה את הטבלה, עם יותר מ-90% זכאות. הבירה ירושלים, העיר הגדולה בישראל, הידרדרה אל העשירייה התחתונה - למרות שאחוז הזכאים בה עלה במעט.

 

לחצו וגלו: מה אחוז הזכאות ביישוב שלכם?

 

במקום השני בתשע"ב נמצאת שהם (88.1%) ובמקום השלישי ההפתעה הגדולה של הדירוג - בית ג'אן. היישוב הדרוזי הצפוני זינק מ-69% בינוניים בשנת תשע"א אל יותר מ-85%. בית ג'אן הוא היישוב היחיד במדרג חברתי-כלכלי נמוך שנמצא בעשירייה הראשונה. בהמשך העשירייה הפותחת נמצאות קריית אונו, הוד השרון, רעננה, מזכרת בתיה, גבעתיים, גבעת שמואל ורמת השרון.

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

ראש מועצת כוכב יאיר-צור יגאל, יעקב ממן, התייחס לנתונים המחמיאים ואמר כי המועצה - שבה אין בית ספר תיכון ובני הנוער שגרים בה לומדים בשבעה בתי ספר שונים - "רואה בחינוך תהליך ספירלי שמתחיל מגיל אפס. זה נכון שאין תיכון ביישוב, אבל התלמידים מגיעים לתיכונים מהסביבה מוכנים בצורה הטובה ביותר. לא מעצבים ילד מכיתה י', אלא ממעון היום, דרך היסודי וחטיבות הביניים. התוצאות מדברות בעד עצמן". בשנה שעברה דורגה כוכב יאיר במקום השני בדירוג, עם 84% זכאות.

 

ראש מועצת שהם, גיל ליבנה, הביע אף הוא גאווה בבני הנוער ואמר כי "ההישג מציב את שהם בראש צמרת הרשויות בארץ כבר עשור ומעיד שמערכת החינוך בה היא מערכת חזקה ואיכותית שמייצרת הצלחות והישגים לאורך שנים". שהם הובילה את הטבלה אשתקד.

 

בית"ר עילית כבר לא אחרונה

בתחתית הרשימה בולטים היישובים החרדיים. מודיעין עילית נפלה אל המקום האחרון לשנת תשע"ב, לאחר שאחוז הזכאים בה ירד ל-9. בבני ברק נרשמה גם כן ירידה קלה, עם 10% זכאים. בית"ר עילית, שדורגה אחרונה בשנתיים הקודמות, יכולה להתנחם בכך שהיא מדורגת רק במקום השלישי מהסוף - 12% בלבד זכאים בעיר החרדית לבגרות. בתחתית נמצאים גם שורה ארוכה של יישובים ערביים - כפר קאסם, ג'סר א-זרקא וירכא.


 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בעיריית בני ברק ביקרו את אופי הבדיקה ואמרו כי "אלו נתונים שמסלפים את המצב. מתוך 15,925 תלמידים בעיר בגיל בית ספר תיכון - 14,425 הם תלמידי המגזר החרדי: ישיבות ובתי-ספר בית-יעקב לבנות, שלא משתתפים כלל, מטעמים עקרוניים, בבחינות הבגרות. אשר לתלמידים שניגשים לבגרות, שיעור ההצלחה בהם מהגבוהים ביותר בארץ". 

 

בקרב הערים הגדולות הייתה זו שנה של יציבות יחסית. השיפור בחיפה היה פחות מאחוז, אל 71%. בתל אביב המגמה הייתה הפוכה, אבל למרות הירידה היא מדורגת גבוה יותר, עם 72.9%. ירושלים עלתה אמנם מ-41.6% זכאות ל-42.6%, אבל נפלה אל המקום התשיעי מהסוף. מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "נתוני משרד החינוך כפי שפורסמו אינם משקפים את המצב בירושלים, שכן בעיר לומדים תלמידים ממגזרים שונים (חרדי וערבי) שאינם ניגשים לבחינות הבגרות הישראלית, ובכל זאת נכללים בשקלול".

 

"חשוב לציין", נכתב עוד בתגובה, "כי בקרב המגזרים הממלכתי והממ"ד, הניגשים לתוכנית הבגרות הישראלית, הממוצע בירושלים נמצא בעלייה ואף גבוה מהממוצע הארצי. כמו כן, בשנת הלימודים תשע"ד בחרו שמונה בתי ספר מהמגזר החרדי והערבי להתחיל להגיש את התלמידים לבגרות, דבר שיגדיל את מספר התלמידים הניגשים וכמובן את נתוני הזכאות".

 

פרט לבית ג'אן, גם במראר, ג'דיידה-מכר, פוריידיס וכאבול - יישובים אחרים במדרג סוציו-אקונומי נמוך - אחוז הזכאים עומד על יותר מ-70%. הפתעה נעימה נרשמה באור עקיבא, שם נרשמה עלייה של כמעט עשרה אחוזים ל-69%.

 

המפתיעים והמאכזבים

יישובים אחרים שאחוז הזכאות בהם עלה באופן בולט הם: עפולה (מ-54% ל-67%), קריית מלאכי (מ-38% ל-50%), נחף (מ-52% ל-68%), מגדל העמק (מ-41% ל-52%), טירת הכרמל (מ-54% ל-64%), דליית אל-כרמל (מ-36% ל-50%), קריית עקרון (מ-48% ל-63%), טייבה (מ-38% ל-53%) וקריית טבעון (מ-68% ל-78%).

 

מנגד, גם הפעם היו ערים שהידרדרו במדד זה. בקריית שמונה ירד אחוז הזכאים מ-60% ל-58%, קריית ביאליק הידרדרה מ-63% ל-59% ובאריאל הנפילה הייתה עוד יותר גדולה - מ-62% ל-56%.  

 

במשרד החינוך אמרו לאחר פרסום הנתונים כי הם פועלים לצמצום הפערים בכמה דרכים - הסדרת גביית תשלומי ההורים בחינוך הדתי תוך מתן מלגות סיוע לתלמידים נזקקים; המשך הרחבת השאלת ספרי לימוד - פרויקט שבו ייקחו חלק 1,800 בתי ספר בשנת הלימודים הנוכחית; הקמת מחוז חינוך חרדי, שיחזיר את תלמידי החינוך החרדי לחינוך הציבורי; והגדלת תקציב המלגות לתלמידים נזקקים לכ-100 מיליון שקל.


פורסם לראשונה 01/09/2013 21:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים