שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    לא רק בראש השנה: הרימון הישראלי פורח

    אלו סוגי רימון מגדלים בארץ ולמה ראש השנה זה לא בהכרח המועד הכי טוב לאכול רימונים? בישראל חיים אנשים שנושמים רימונים כל השנה: חקלאים שעוסקים בייצוא, מדענים שמטפחים רימון שחור לקישוט וחוקרי לב וסרטן שמוצאים בו סגולות. ויש גם המצאה חדשה: נבטים של רימון לסלט ולחטיפים

    מה אתם יודעים על הרימון? זה פרי מוזר אך גם יפה למראה, עממי ואצילי, קשה לאכילה ומפתה בו זמנית. כפרי שתכונות סותרות דרות אצלו בכפיפה אחת, הרימון עורר הרבה עניין לאורך הדורות. הוא סמל ים תיכוני וגם סמלם של מלכים, של יהודים, של מלכים יהודים ושל המדונה של בוטיצ'לי. 

     

     

    קסמו של הרימון הילך גם על משוררים ומחזאים. עץ הרימון מוזכר ב"שיר השירים", מופיע ב"רומיאו ויוליה" של שיקספיר, כעץ מול חלון חדרה של יוליה ואוסקר ווילד קרא לאחד מאוספי המעשיות שלו: "בית של רימונים".

      

    לישראל יש קשר נפשי עמוק עם רימונים. מוצאו של הרימון מאירן, אבל שמו תמיד נקשר בארץ ישראל וסביבתה. הרומאים קראו לרימון התפוח הפיניקי, או תפוח קרתגו. ויש ויכוח מר האם יש ברימון 613 גרגירים בדיוק (שהם בעצם הזרעים שלו) כתרי"ג מצוות הדת היהודית, או שמא המספר הזה הוא רק ממוצע בין זנים מעוטי גרגירים (200) למרובי גרגירים (1,400). הרימון הוא כמון אחד משבעת המינים בהם נתברכה ארצנו וגם אחד מסמלי ראש השנה: שנרבה זכויות כרימון. גם כיום, חיים בארץ אנשים שהרימון ממלא את יומם.

    כמה גרגירים יש לרימון? לא תמיד 613 (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
    כמה גרגירים יש לרימון? לא תמיד 613(צילום: אבישג שאר ישוב)

    פרי מפתה, שקשה לאכול (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    פרי מפתה, שקשה לאכול(צילום: אביהו שפירא)

     

    מ-1,000 טון ב-1965 ל-65 אלף טון ב-2014

    לחבורה הישראלית הזאת משתייכים חקלאים שמגדלים אותו בעיקר לייצוא; מדענים שמשביחים זנים ומנסים למתוח את עונת הגידול הקצרה שלו, חוקרי סרטן ולב שמצאו בו נוגדי חמצון רבי עוצמה, יצרני מיצים, יינות, מרקחות ואפילו ממציאי מוצרים חדשים כנבטי רימון.

    מוצר מזון חדש שעוד לא משווק: נבטי רימון. תאכלו את זה? (צילום: מכון וולקני) (צילום: מכון וולקני)
    מוצר מזון חדש שעוד לא משווק: נבטי רימון. תאכלו את זה?(צילום: מכון וולקני)

     

    לפי נתוני משרד החקלאות ומועצת הצמחים, ב-1965 גודלו בישראל אלף טון רימונים. ב-2012 היבול הישראלי כבר עמד על 52 אלף טון והשנה הוא צפוי לגדול ל-60 אלף טון ובשנה הבאה ל-65 אלף טון. מתוך זה, 14 אלף יאכל הצרכן המקומי – 3 רימונים בשנה לאדם. רוב הרימונים, 25 אלף טו, נשלחים לייצוא שהולך ומתגבר. לשגשוש הזה אחראים גם יחד חקלאים ומדענים.

     

    הייצוא הישראלי של רימונים תפס תאוצה מ-2004-2005, ורימונים ישראלים, שעד כה גודלו רק עבור ראש השנה, נשלחו לאירופה המערבית, רוסיה, סינגפור וקנדה. גם איכות הגידול השתפרה: משך הגידול התארך לחצי שנה, הודות לזנים חדשים. בעבר אפשר היה לקנות רימון ולקבל צ'ופר בתוכו: רימות של זבוב הפרי. היום משתמשים במלכודות ירוקות על בסיס חלבונים שמסיטות את הזבוב מהפרי. יחד עם הפריחה בגידול ובייצור, החלו להתפרסם מאמרים מדעיים שעסקו בעושר נוגדי החימצון שמכיל הרימון. הוצהר שהוא בריא יותר מיין אדום במניעת מחלות לב ואנשים החלו להתייחס לרימון כאל תרופה.

    רימונים. לא רק בראש השנה, אבל רק חצי שנה (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
    רימונים. לא רק בראש השנה, אבל רק חצי שנה(צילום: אבישג שאר ישוב)

     

    "ברימון יש סוד, הוא נכנס ולא יוצא"

    "אנחנו שמגדלים את הרימון, אומרים שברימון יש סוד. התמהיל, הצורה שלו, היתרונות הבריאותיים שלו - הכל מלמד על סוד", טוען דדי מעוז, מייסוד המעלה, מגדל, משווק ובעל בית אריזה לרימונים, ששייך להתאגדות מגדלי רימונים במושבה. "העץ הזה גדל בכל רחבי הארץ, מהנגב ועד אצבע הגליל, הוא גידול ישראלי שורשי".

     

    דדי מעוז, ייסוד המעלה. יש רימון שמשקלו 300 גרם ויש רימון שמשקלו 1.1 ק"ג ועצים שונים נותנים פרי בגדלים שונים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    דדי מעוז, ייסוד המעלה. יש רימון שמשקלו 300 גרם ויש רימון שמשקלו 1.1 ק"ג ועצים שונים נותנים פרי בגדלים שונים(צילום: אביהו שפירא)

     

    הרימון מלבלב באביב. "במאי הוא פורח באדום-כתום עם דוגמה דמויית מגן דוד ויש לו 3 גלי פריחה", מסביר מעוז. "אחר כך נוצר מהפרח פרי, שיש לגדלו משך זמן רב - כ-6 חודשים והוא מאוד חשוף בגלל זה למזיקים, לרוחות. זה לא גידול קל. כדי להביא רימון לאיכות קלאס A, שיהיה חלק, אדום, בלי פגמים, הוא צריך לעבור תקופה ארוכה בלי בעיות. כי יש לו פריחה ארוכה של חודשיים ויש שוני מאוד גדול בין הפירות.

     

    "בגידול רגיל, כל עץ נושא בין 50 ל-60 ק"ג, בגידול אורגני: 25 ק"ג, עץ הרימון הוא עץ די קטן. אותו עץ, יכול להניב רימון של 300 גרם ורימון של 1.1 ק"ג. כמה מזה אכיל? הקליפה די דקה, אז לפחות 85%. כשאנחנו מייצאים, יכולה להיות תיבה של 5 ק"ג שיש בה 5 פירות או תיבה עם 14 פירות מעץ שגם משקלה 5 ק"ג".

     

    כמה כדאי לצרכן לשלם על רימון?

     

    "כרגע, כשמוכרים ק"ג רימונים ב-10-6 שקלים, זה אומר שהחקלאי מוכר אותו ב-3-2 שקלים. עבורנו זה שפל. אלה עודפי ייצוא, כי כרגע מגיע לאירופה פרי מטורקיה, מצרים ומרוקו".

     

    איך אתה ממליץ לפרוט רימון?

     

    "יש כלים לפריטת רימון, אך יש שיטה תמיד עובדת - להסיר את הכתר, לפתוח את הפרי ולחלק אותו ל-4-5 פלחים, להפוך אותו מעל קערה ולדפוק עליו בכף מעץ. השיטה הכי טובה היא לפורר ביד לאט לאט בכיף. יש כאלה שזו מדיטציה בשבילם. בתור ילד, היינו מפוררים רימונים יחד עם סבתא לפני ארוחת החג. הבעיה היחידה היא שזה מכתים את הבגדים. ולא, אני לא מכיר שיטת סבתא להורדת כתמי רימון. כאמור: יש ברימון סוד הוא נכנס ולא יוצא".


    דברים שלא ידעתם על רימונים

    דברים שלא ידעתם על רימונים
    ישראל היא ענקית רימונים בעולם? לא בדיוק. אנחנו יותר גדולים במנגו ואבוקדו, אבל זה ענף בצמיחה תלולה והרימון הישראלי גם נחשב בעולם מבחינת איכות וגם משווק בחכמה רימונים מקירור בתקופות שהמתחרים לא משווקים רימונים כי זו לא העונה
    זני הרימונים שגדלים בארץ הם: "עמק" שמבשיל באוגוסט. אחריו קוטפים את הזנים המתוקים "עכו" ו"שני" (נמצאים בשווקים עכשיו), הזנים החמוצים "קאמל" ו-"116" שמגיעים באמצע-סוף ספטמבר ובמקביל את "הרשקוביץ" - זן חמוץ שהופך למתוק. מסוף ספטמבר תחילת אוקטובר ועד פברואר, מוכרים את הזן הגדול והמתוק "וונדרפול" - שמהווה 90% מהשוק.
    רימון קודם מלבלב אחר כך פורח, בניגוד לשזיף או אפרסק שקודם פורחים ואחר כך מוציאים עלים
    קל לשתול רימון, אין צורך ברכב וקנה - אפשר לקחת ענף ולהשריש אותו.
    זה ענף עתיר ידיים עובדות: 20-15 פועלים לדונם
    אי אפשר להקפיא רימון כי הגרעין שלו מתפוצץ. אפשר לשמור אותו בקירור.
    מיץ רימונים אפשר להקפיא ונוהגים להקפיא, משום שעונת הרימונים קצרה: כחצי שנה. מיץ רימונים טבעי שנמכר לצרכן בדרך כלל מופק ממיץ שהופשר.
    נבטי רימון: מוצר חדש, שנמצא בהליכי התאמה לשיווק לצרכנים. הם עשירים בנוגדי חימצון פי 10 מכל נבט אחר
    רימון טוב להורדת כולסטרול? לא בדיוק. הוא לא מוריד את כמות הכולסטרול "הרע" בדם, אלא מפחית את החימצון שלו שנוצר בשל אוויר מזוהם, סיגריות ומזון גרוע. כולסטרול מחומצן זו אחת הסיבות להתקף לב ושבץ - כך שרימון טוב לחולי טרשת עורקים שיש להם בעיית חימצון יתר של הכולסטרול. צריכת מיץ רימון תצמצם את ההליך הטרשתי אצלם.
    רימון טוב לחולי סרטן? לפי מחקרים, הוא מסייע להתמודד עם סרטן הערמונית (פרוסטטה).
    החלק העשיר ביותר בנוגדי חימצון ברימון: הקליפה.

     

    הידעתם? הזן הנפוץ מגיע לשוק רק אחרי ראש השנה

    הרימון מקושר פבלובית לראש השנה, אך הוא נמצא בשווקים מראשית אוגוסט ועד פברואר - כחצי שנה והאמינו או לא, הזן העיקרי של רימון בארץ, זה ש-90% משטחי הגידול מוקדשים לו, נכנס לשיווק באוקטובר בכלל, כלומר הרבה אחרי ראש השנה. זהו "וונדרפול", זן אמריקני גדול, אדום ומתוק.

     

    לפניו, צצים בשוק זנים מקדימים, על גבול המדבר, שם מזג האוויר חם יותר והלילה קר יותר. בדרום הארץ הוא מבשיל שבועיים-שלושה לפני גידולי הצפון. הזן הראשון שהבשיל השנה הוא "עמק", שכבר לא נמצא בשווקים. "הוא מגיע בתחילת אוגוסט בזמן שאין רימונים אחרים בארץ והעולם ריק, אז הביקוש לרימונים מאוד גבוה", מסביר דקל כהן, אגרונום שמגדל רימונים בחברת מושבי הנגב.

     

    "לטורקים קל כי הם יכולים להעביר רימונים במשאית לאירופה, לספרדים יש פטורים של האיחוד האירופי. לאירנים ולמצרים יש כוח עבודה מאוד זול. לכן כדי לייצא, הישראלים צריכים להגיע לאיכויות מאוד גבוהות ולמיכון מאוד מתקדם. לכן, חוקרים במכון וולקני מטפחים כל הזמן זנים חדשים שמגיעים מוקדם יותר".

    רימון מזן "עמק". הראשון להבשיל, נמכר כבר בתחילת אוגוסט (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
    רימון מזן "עמק". הראשון להבשיל, נמכר כבר בתחילת אוגוסט(צילום: אבישג שאר ישוב)

     

    במטע הרימונים  של חברת מושבי הנגב מגדלים 5 זני רימון על פני 650 דונם. "'עכשיו נמכרים בארץ זנים בשם 'שני' ו-'עכו'", מסביר כהן. "את הזנים החמוצים, 116 וקאמל, החלו לקטוף לפני שבוע-עשרה ימים. ה'וונדרפול', יקדים השנה והקטיף שלו יחל בסוף ספטמבר תחילת אוקטובר.

     

    "כדי להתחרות באירופה, למדנו לאחסן את ה'וונדרפול' בקירור לתקופות של חודשיים שלושה, באמצעות שקיות מיוחדות שמונעות התפתחות פטריות. כשהשווקים בעולם מתחילים להתרוקן, אנחנו מוציאים אותו החוצה אט אט. אז המחירים קצת עולים ואפשר לשפר את הרווחית של הענף.

     

    כהן חושב שיש מקום למתג רימונים: "כיוון שיש בשוק זנים חמוצים, שיוצאי רוסיה למשל מאוד אוהבים, אך לא כולם אוהבים אותם בארץ, נכון יהיה שבעתיד הקרוב נמתג כל זן בשם שלו, כדי שאנשים יבחינו בין רימונים כמו בין תפוחים".

    דקל כהן. רוצה למתג רימונים כדי שאנשים יבחינו ביניהם, כמו בין תפוחים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
    דקל כהן. רוצה למתג רימונים כדי שאנשים יבחינו ביניהם, כמו בין תפוחים(צילום: רועי עידן)

     

    ענף בהתהוות: רימונים לקישוט

    ענפים צדדיים בענף הרימון הם רימונים פרוטים ורימונים לקישוט. בארץ יש 3-2 מפעלונים שפורטים רימונים, אך מדובר בהליך מסובך, עם מכונות שעובדות לאט באמצעות אוויר שמפצח את הרימון או מים שמפרידים בין הגרעינים לציפה, לכן כרגע זה ענף קטן. גם ענף הקישוט עוד בחיתוליו.

     

    ד"ר דורון הולנד, עוסק בחקר גנטי-מולקולרי של רימונים, הוא חבר בצוות שפיתח את קאמל, שני ועמק ועובד בעיקר על פיתוח זנים צבעוניים שיקדימו את העונה. דורון ועמיתיו למעבדה בנווה יער, הצמודה לכמה מאות דונם של מטעי טיפוח, מטפחים גם זנים ננסיים לנוי עם פרחים בגוונים שונים. "לרימון יש פרחים כתומים-אדמדמים ולנו יש טווחים רחבים יותר היום. פיתחנו טיפוסי רימון מיוחדים לנוי עם פירות שחורים, שיודעים לתת פירות בעציץ. אנחנו מקווים לייצר כל טווח הצבעים".

    ד"ר דורון הולנד. מגדלים רימונים לקישוט ופרחי רימונים בצבעים שונים (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
    ד"ר דורון הולנד. מגדלים רימונים לקישוט ופרחי רימונים בצבעים שונים(צילום: אבישג שאר ישוב)

     

    החקלאי דדי מעוז מספר שברוסיה יש לכך שוק "אנחנו מגדלים זן בפיתוח, שנקרא 'רימון הרשקוביץ'. הוא מאוד יפה מבחוץ, אך חמוץ. כשהוא הופך לטעים הוא בעייתי כי הוא מזדקן מבחוץ. עם השנים, אנחנו מקווים שנדע לשמור על האיכות החיצונית שלו. בינתיים, יש מי שאוהב את החמיצות ואת החיצוניות היפה. הנהג שלי, יוצא חבר העמים, סיפר לי שברוסיה רוצים רימון כמה שיותר מושלם מבחוץ. הם קונים רימון גדול ויפה ושמים אותו בואזה וזה כמו קישוט. הם קונים אותו כמו שהם קונים פרח ואחר כך כשהוא מתחיל להצטמק הם סוחטים אותו או מוסיפים לסלט. כי הוא יכול לשמור על האיכות הפנימית אחרי שהוא נראה לא טוב".

    רימון שחור לקישוט (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
    רימון שחור לקישוט(צילום: אבישג שאר ישוב)

     

    מיץ רימון מוסיף המון?

    תעשייה שמשגשגת לצד המכר של הפרי השלם היא תעשיית המיץ. כל הרימונים הסדוקים, שהוכו על-ידי השמש, שלחיים לא התאדמה מספיק, אך הם טובים וטעימים למאכל מועברים ליצרניות המיצים.

     

    כרגע, מיץ הרימונים הטבעי שתקנו בסופר – משווק ממיץ קפוא שהופשר, גם אם הוא 100% טבעי. עונת מיץ הרימונים מתחילה אחרי סוכות. מפעלי המיץ סוחטים את הפרי, מבקבקים כמויות מסוימות מהמיץ שעובר פיסטור, ואת השאר מקפיאים בחביות. במהלך השנה מפשירים את החביות, מפסטרים ומבקבקים.

    סוחטים רימונים במפעל קשת מיצים (באדיבות קשת טבעי מהגולן) (באדיבות קשת טבעי מהגולן)
    סוחטים רימונים במפעל קשת מיצים(באדיבות קשת טבעי מהגולן)

     

    המהדרין משתמשים במיץ נטו, ללא תוספות, ואחת החברות המסחריות שדבקה בשיטה הזאת, היא קשת מיצים ממושב קשת שברמת הגולן. 15% מעסקי המיץ שלה הם רימונים. "המפעל קיים 10 שנים ואנחנו סוחטים רימוני וונדרפול כבר 7-6 שנים", מספר פנחס טאובר מקשת מיצים. "היינו הראשונים בארץ עם מיץ טבעי מתועש מרימונים. אנחנו לא סוחטים את הרימון עם הקליפה, אלא שולחים לפני זה את הרימון לפירוק וסוחטים את הגרגירים כדי להוריד את רמת העפיצות. הקליפה היא מרה וגם המחיצות הלבנות. בשיטה שלנו מיץ הרימון יוצא יותר טעים".

     

    מיץ רימון יותר יקר ממיץ תפוחים?

     

    "יש הרבה יצרנים שמדללים, שמכניסים רכזים או סוכר. המוצר שלנו הוא נטו פרי, לכן הוא מהיקרים שיש. בשביל לסבר את האוזן, צריך 3 ק"ג רימונים כדי לייצר ליטר אחד, אבל המחיר של רימונים ירד בשנים האחרונות כי הוא יותר פופולרי".

     

    איך יודעים שהמיץ הוא 100% טבעי?

     

    "אם תשתי מיץ שלנו עכשיו ותקני מיץ נוסף אחרי שבועיים לא יהיה לו בדיוק אותו טעם וצבע. כי זה טבעי לגמרי. אנחנו משתדלים לקנות את אותו תמהיל זנים ואת אותו צבע, ומכוונים לרמת חומציות מסוימת, אבל כמו שאוכלים פרי: זה אף פעם לא יהיה לגמרי זהה. לא כולם פועלים כמונו, לורב תמצאי מיצים עם טעם אחיד בשוק. כלכלית קשה לעמוד בזה, אבל הגענו למסקנה שאם לא נהיה 100% טבעי אין לנו ייחודיות בשוק".

     

    נבט רימון - מאכל חדש שהתגלה במקרה

    פיתוח לא צפוי מרימון יצרו יחד ד"ר ויקטור רודוב, ממכון וולקני, שעוסק בחקר אחסון ואיכות תוצרת חקלאית ומזון וחקר תוצרת חקלאית לאחר הקטיף, ומהנדס המחקר שעובד עמו, יעקב וינוקור. 

    יעקוב וינוקור וד"ר ויקטור רודוב, עם נבטי הרימון שפיתחו (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
    יעקוב וינוקור וד"ר ויקטור רודוב, עם נבטי הרימון שפיתחו(צילום: אבי מועלם)
    .

     

    "זה קרה במקרה", מספר רודוב. "היינו מעורבים בשני פרויקטים במקביל: האחד, עבודה על גרגירי רימון כמוצר מוכן למאכל ופרויקט שני: בדיקת התכונות הבריאותיות של נבטי מאכל, בין היתר תכולת נוגדי חימצון. הנבטים שנמכרים כיום בשוק הם בעיקר נבטי סויה, אלפלפה, חיטה וברוקולי.

     

    "יעקוב וינוקור מהנדס המחקר שעובד עמי, ראה שנשארו לנו זרעי רימון, כי הרי הגרגירים הם רק זרע רק עם מעטפת עסיסית, אז הוא החליט לנסות להנביט אותם. התוצאה היתה נבטים שבשלב מסוים, הקצוות שלהם הפכו לוורודים. כיוון שאחת ההתמחויות של וינוקור היא מדידת עושר אנטי חימצוני בנבטי מאכל, הוא החליט לעשות את זה גם כאן. בעצם הוא הצליב בין שתי העבודות".

     

    כל התועלות של הרימון בנבט קטנטן

    וינוקור מצא שרמת נוגדי החימצון בנבטי הרימון היתה גבוהה מהנבטים האחרים שיש בשוק. "זה היה באמת משהו מיוחד", מתאר רודוב. "ידוע שרימון זה פרי בריא, אך מסתבר שגם הנבט שלו בריא. מצאנו שילוב של תנאים כדי שהנבט לא יתפתח לצמח שלם. בתנאים אלה, רמת נוגדני החימצון של הנבט עולה פי 3 מהמצב הטבעי שלו, שהוא מלכתחילה די גבוה.

     

    "בנבט יש שילוב חומרים שרימון מופיע בחלקים שונים: חלקם בקליפה, חלקם בזרעים. בנבט יש הכל כי הוא בעצם צמח קטנטן: יש פה סינרגיה של C, E ו-A, ברזל, סיבים ותזונתיים וחומצה פוניצית שמשפרת את יעילות הויטמינים. רשמנו על זה פטנט בארה"ב וחברה שעוסקת בנבטי בריאות בארץ מתעניינת בזה ורוצה ליישם את הגידול. הם עובדים איתנו על פיתוח מסחרי".

     

    זה טעים בכלל?

     

    "כן, אך זה לא מזכיר רימון - אין פה סוכר לטוב ולרע. הנבטים האלה לא אמורים לשמש רק כטריים לאכילה, אלא יש כוונה לעבד אותם כמרכיבים במוצרי מזון שונים: דגני בוקר, גרנולה, חטיפי אנרגיה. הצלחנו לייבש אותם בשיטה ששומרת על הרכיבים והתכונות שלהם וזה גם טעים ולא מר. אפשר להכניס את רכיב הנבט למיץ רימון כדי להעשיר אותו ואפילו לחומוס וטחינה. תוספת של 10% של החומר המיובש של הנבטים האלה תעלה את הפעילות האנטי חימצונית פי 2".

     

    רימון נגד מחלות עורקים וסרטן. האמנם?

    הנבטים הללו הם עוד עדות להתחזקות המגנט המרכזי ברימון בשנים האחרונות - סגולות רפואיות שונות. ברפואה העממית יש לו שימושים שונים, מריפוי פצעים ועד הקלה על תולעים, אך לתכונות שלו יש גם הוכחות מדעיות. חולי סרטן הערמונית וטרשת העורקים מגיעים לבתי האריזה במיוחד כדי לקבל אספקה של מיץ.

     

    פרופ' מיכאל (מיקי) אבירם חוקר כבר 35 שנה את הגורמים להתקף לב ושבץ מוחי. אבירם, מנהל המעבדה לחקר ליפידים במרכז רפואי רמב"ם, וחבר בפקולטה לרפואה ומכון המחקר ע"ש רפפורט בטכניון, היה בין הראשונים שפרסמו מחקרים לפיהם ניתן להוריד לחץ דם ושומנים בדם בעזרת מיץ רימונים. אחד ממחקריו המפורסמים הראה כי שתיים כוס מיץ רימון במשך שנה, בחולים עם חסימה חלקית של העורקים, הורידה את מידת החימצון בדמם וסייעה להוריד את סתימת העורקים.

    פרופ' מיכאל אבירם. רימון מפחית התחמצנות של כולסטרול ועקב כך מעכב טרשת עורקים (צילם: פיוטר פליטר) (צילם: פיוטר פליטר)
    פרופ' מיכאל אבירם. רימון מפחית התחמצנות של כולסטרול ועקב כך מעכב טרשת עורקים(צילם: פיוטר פליטר)

     

    מיטיב עם לחץ דם, מונע קרישת יתר

    "בתחילת דרכי הבחנתי בעובדה שלא לכל החולים שהגיעו ליחידה לטיפול נמרץ לבבי לאחר התקף לב היו רמות גבוהות של כולסטרול, ושבכ-30% מהחולים הללו רמות הכולסטרול, וכן רמות ה-LDL ('הכולסטרול הרע') וה- HDL ('הכולסטרול הטוב') היו תקינות לחלוטין", הוא מספר, "לכן העלנו את ההשערה שלא רק כמות הכולסטרול, אלא גם איכותו, חשובה כגורם סיכון לטרשת העורקים.

     

    "איכות הכולסטרול נפגמת כשהוא מתחמצן ואז הוא שוקע בכלי הדם, גם אם כמותו (אך לא איכותו) תקינה.עקב כך, חיפשנו נוגדי חימצון שיעכבו את חימצון הכולסטרול וכך הגענו לרימון. פרסמנו כ-50 מאמרים על רימונים, אך גם עשרות מאמרים על כ-100 סוגי ירקות, פירות ומיצים".

     

    כעת הוא חוקר את ההשפעה המטיבה של הוספת הרימון לתרופות המכונות סטטינים, שמטרתן להוריד את רמת הכולסטרול בדם. לטענתו, בשילוב של סטטין עם רימון אפשר להשיג רווח כפול לחולים טרשתיים: הורדת כמות הכולסטרול בדם ושיפור איכותו (הורדת חימצונו). כך, חולים יוכלו ליטול מינון נמוך של תרופה ולהימנע מתופעות הלוואי שלה.

     

    כל חולי הלב וכלי הדם יכולים להיעזר ברימון?

     

    "לא, זה נכון בעיקר לגבי חולים שמציגים חימצון גבוה. חולים שסובלים רק מרמת כולסטרול גבוהה – רימון לא יעזור להם. כן פרסמנו מחקרים על השפעות מטיבות נוספות של הרימון על לחץ דם ועל מניעת קרישת יתר של הדם".

     

    האם זה נכון שרימון יכול לסייע להקל על סוגי סרטן מסוימים?

     

    "הייתי שותף למחקרים מ-UCLA שהראו השפעה מטיבה לרימון על סרטן הערמונית, אך לא נראה לי שהרימון אכן יעיל בסוגי הסרטן האחרים".

     

    האם לשמן זרעי הרימון יש סגולות רפואיות?

     

    "אינני בקיא בשמן זרעי הרימון אך לא נעשתה עבודה בבני אדם בנושא אלא רק בתרביות תאים".

     

    איך הכי בריא לשתות מיץ רימון?

     

    "מאחר ומרבית נוגדי החימצון ברימון מצויים בקליפה (וכך גם בכל הפירות – להגן על עצמם מהסביבה), עדיף לסחוט את הרימון על קליפתו (האדומה)". 

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המקצוענים
    צילום: אבישג שאר ישוב
    רימון במטע הטיפוח בנווה יער
    צילום: אבישג שאר ישוב
    צילום: אבישג שאר ישוב
    הזן הנפוץ ביותר הוא וונדרפול, שבכלל לא זמין בראש השנה
    צילום: אבישג שאר ישוב
    צילום: מכון וולקני
    נבטי רימונים - מוצר חדש עשיר בנוגדי חימצון
    צילום: מכון וולקני
    צילום: אבישג שאר ישוב
    רימון שחור לקישוט
    צילום: אבישג שאר ישוב
    מומלצים