שתף קטע נבחר

המדינה הכירה לראשונה בשני אבות ביולוגיים

יובל טופר-ארז היה הישראלי הראשון שהרה, אך הוא ובן זוגו זכו להתעלמות ובהמשך ל"שימוע", עד שח"כ מירי רגב ותא "גאווה בליכוד" לחצו כדי שמשרד הפנים ירשום אותם כהורים - מהלך שהתבצע לאחר כשנה וחצי

בתום שנה ושבעה חודשים של תלאות בירוקרטיות הכיר משרד הפנים לראשונה בבני זוג כאבותיו הביולוגיים של ילד. כך נודע היום (א') ל-ynet.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

ארה"ב: ישראלית נדרסה בדרך לתפילת כיפור

מכבי האש: מנגל גרם לשריפה באמירים

 

סיפורם של יובל ומתן טופר-ארז זכה לסיקור תקשורתי נרחב כאשר יובל, גבר טרנסג'נדר, הפך במהלך 2011 לגבר הישראלי הראשון שהרה. בדצמבר אותה שנה המסע פורץ הדרך של יובל ומתן הגיע לסיומו המוצלח כאשר יובל ילד את בנם הבכור והשניים הפכו להורים מאושרים. אולם משרד הפנים סירב להתרשם מהתקדים, וסירב להכיר במתן כאביו הביולוגי של בנם המשותף.  

בני הזוג טופר-ארז ובנם התינוק ()
בני הזוג טופר-ארז ובנם התינוק
 

"כמו הורים רגילים, ביקשנו להירשם בעמדת משרד הפנים בבית החולים שבו ילדנו את בננו הבכור", סיפרו השניים בשיחה עם ynet. "מילאנו את הטפסים, ועל פי הנוהל השארנו בעמדה את הספחים של תעודות הזהות שלנו כדי שאלו יעודכנו ויירשם בהם ששנינו הוריו של הילד", שיחזר מתן. בדרך כלל תוך זמן קצר שלא אורך יותר משבועיים נרשמים הילוד והוריו בתעודת הלידה ובמרשם האוכלוסין, אבל במקרה ייחודי זה הרישום התעכב.  

 

במשרד הפנים סירבו להכיר במתן כאביו הביולוגי של הילד ולרשום אותו ככזה: "הרישום נתקע, הספחים שהשארנו לא הוחזרו אלינו ולא שמענו שום דבר ממשרד הפנים. רק אחרי כמה פניות הסבירו לנו אנשי רשות האוכלוסין וההגירה שיש בעיה ושהם רשמו רק את יובל כאביו הביולוגי של הילד", נזכר מתן בסבך הבירוקרטי שאליו נקלעו השניים. לדבריו, "במשרד הפנים לא הסכימו או לא הצליחו לרשום גם אותי כאביו של הילד, כלומר לרשום שני זכרים כהורים ביולוגיים".  

 

"שימוע": האב הוא בעצם אם?

מאמציהם של בני הזוג לפתור את המכשלה הזו נתקלו לדברי מתן ב"חומה בלתי עבירה של אטימות". רק לאחר שנה ובהתערבותה של עו"ד דנה ספיר חן, שהתגייסה לעזור לשניים, הם הוזמנו ל"שימוע" במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה. "מלכתחילה לא היה ברור לי מדוע במשרד הפנים בחרו לכנות את ההליך הזה 'שימוע', כאילו הפרנו את החוק בזה שהבאנו ילד. בכל אופן, באותה הזדמנות אנשי רשות האוכלוסין שאלו שאלות חודרניות וניסו לערער על עצם תהליך שינוי המין שיובל עבר, ולמעשה ביקשו לרשום את יובל כנקבה".

 

בני הזוג יצאו מאותו "שימוע" פגועים ומובכים: "היה מדהים שהמדינה באמצעות משרד הפנים ורשות האוכלוסין בעצם אומרת לנו: כל התהליך הזה שעברתם הוא פשוט לא אמיתי מבחינתנו", הסביר מתן.

 

במשך חצי שנה לאחר השימוע ולמרות פניות חוזרות ונשנות של בני הזוג, משרד הפנים לא נעתר לבקשתם. "בכל התהליך הזה היינו קורבן של אטימות בירוקרטית טיפוסית ששולבה בחוסר כבוד ורגישות לעובדה שיש מגוון דרכים וזהויות להביע את עצמך", הוא הוסיף.

 

לבסוף רשמו אנשי משרד הפנים את שני האבות כהוריו של הילד שפרטיו תועדו גם במרשם האוכלוסין, אך פריצת הדרך הגיעה רק לאחר שבני הזוג פנו ישירות לשר הפנים גדעון סער וליו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ מירי רגב באמצעות תא "גאווה בליכוד".

 

לדברי יו"ר התא, ד"ר אוון כהן, "גם אל מול ההישג הזה המאבק העיקרי הוא על תודעה ציבורית. הגם שהייתה התקדמות גדולה בזכויותינו כקהילה, יש עדיין דרך ארוכה לפנינו". ח"כ מירי רגב, יו"ר ועדת הפנים שסייעה בפתרון, הוסיפה שהיא שמחה ש"הילד שנולד לבני הזוג נרשם במנהל האוכלוסין ונמנעה ממנו פגיעה בעתיד".

  

מדובר ברישום תקדימי, אף שבעבר הכירה המדינה בזוגות חד מיניים כהורים לילדים. אך על פי מומחים לדיני משפחה, מעולם לא רשמו בני זוג חד מיניים כהוריו הביולוגיים של הילוד. עד כה כאשר נרשמו בני אותו המין כהוריו של הילוד הדבר נעשה בדרך כלל באמצעות שימוש בצו אימוץ.

 

הפתרון הושג לבסוף באמצעות שינוי מינו של יובל לנקבה, רישומו כהורה לילד ולבסוף החזרת מינו ברישומי משרד הפנים לזכר. "זה לא פתרון אידיאלי", אמר יובל ל-ynet, "אבל לעת עתה, ונוכח העובדה שחשוב שהילד יופיע ברישומים שלנו, אנחנו מקבלים אותו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
(אילוסטרציה)
צילום: בני דויטש
צילום: אוהד צויגנברג
ח"כ רגב
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים