שתף קטע נבחר

זעם בעוטף עזה: אבטחת יישובי גבול תופסק, חיילים ישמרו רק בהתנחלויות

הערכת מצב מבצעית תביא בחודש הבא להפסקת אבטחת 22 יישובים בגבול הצפון וסמוך לעזה ולסיני על ידי חיילים עורפיים. גורם צבאי: "ההגנה תתבסס על מרכיבי ביטחון, האיומים ביהודה ושומרון מפוזרים יותר". ראשי רשויות ותושבים בעוטף עזה: ההחלטה הזויה ומטורפת, תחושת הביטחון נפגעה

צה"ל יפסיק לאבטח יישובים סמוכים לגבול בצפון ובדרום לאחר עשרות שנים של הגנה, כך קבע אגף המבצעים בצבא. ההחלטה מתייחסת ל-22 יישובים שממוקמים באזור הגבול עם לבנון וסיני וליד רצועת עזה, אך לא תשפיע על אבטחת ההתנחלויות ביהודה ושומרון. פרסומה הביא לכעס ביישובי עוטף עזה, שהדגישו כי "הדעת לא מקבלת קיצוצי תקציב שפוגעים בצורה כל כך משמעותית בביטחון ובתחושת הביטחון של התושבים, המיישבים את הארץ לאורך גבולותיה".

 

לקריאת המכתב מצה"ל לראשי היישובים - לחצו כאן

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

הפתרון לחוק המסתננים: חוק רך יותר

פיון בלוח של ארה"ב ורוסיה. או"ם שמום

 

עלות אבטחת היישובים נאמדת מדי שנה בכעשרות מיליוני שקלים, אך ההחלטה, על פי גורם בכיר בצבא, נשענת על שיקולים מבצעיים בלבד. היא התקבלה בתום הערכת מצב שבחנה את האיומים על יישובי קו העימות והשוותה אותם למענה המבצעי שהצבא מעניק להם, וצפויה לצאת לפועל בחודש הבא.

אזור חדירת הפלסטיני מעזה לשדי אברהם, לפני כשנה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
אזור חדירת הפלסטיני מעזה לשדי אברהם, לפני כשנה(צילום: הרצל יוסף)

"ההגנה על היישובים שסמוכים לגבול בצפון ובדרום תתבסס על מרכיבי ביטחון שונים ששופרו בשנים האחרונות, אך לא על חיילים", הסביר הגורם. "בפיקוד המרכז לא ביצענו שינויים או הורדות של חיילים מאחר והאיומים שם הם יותר מפוזרים בשטח ופחות מגיעים מכיוון מסוים".

 

השינוי יכלול גם יישובים סמוכים לגדר באזור עוטף עזה, שבו הופעלו בשנה האחרונה אמצעי איסוף מתקדמים וכוחות ייעודיים - שלא הצליחו למנוע חדירות אחדות לשטח ישראל. באחד מאירועים אלה, שהתרחש לפני כשנה, פרץ פלסטיני

מהרצועה לבית במושב שדי אברהם בחבל שלום, סמוך  לגבול מצרים. הוא נורה על ידי כוח צה"ל שהגיע למקום.

 

היישובים בדרום שמהם תוסר האבטחה:

 

היישובים בצפון שמהם תוסר האבטחה:

 

אבטחת היישובים האמורה נשענה על עשרות חיילים, לרוב מיחידות עורפיות או מקורסים, ששובצו למשימות הגנה

תקופתיות בסבב מחזורי. הכשרתם המבצעית והתאמתם למשימה בוקרו בעבר, אך הגורם הצבאי הדגיש כי "מידת יעילותם נבחנת כל העת מול רמת האיומים". הוא הוסיף כי הגנת ההתנחלויות ביהודה ושומרון תעבור "שינויים מנהליים", אך גם אחריהם תסתמך על חיילים שיוצבו בעמדות היקפיות ובכניסה ליישובים.

 

"החלטה הזויה ומטורפת"

ההחלטה התקבלה בכעס רב בקרב תושבי יישובי עוטף עזה. גורמי הביטחון עידכנו מבעוד מועד את ראשי הרשויות באזור, אך אלו הביעו התנגדות נחרצת ואמרו כי הם "מבינים את הצורך לחסוך, אבל לא ביישובים הקדמיים. לא אמרנו את המילה האחרונה. זה פוגע בתחושת הביטחון".

 

ראש המועצה האזורית שער הנגב אלון שוסטר הוסיף כי "העובדה שישנה אבטחה על ידי חיילים ביישובים משפרת בצורה משמעותית את תחושת הביטחון אבל לא רק. אם חס וחלילה יגיע מפגע ליישוב בעוטף עזה וייתקל בחייל חמוש או בכוח אבטחה, זה בהחלט יכול למנוע אירוע קשה".

 

תושבי המועצה האזורית אשכול, ובהם חולית, ניר יצחק ובני נצרים, עדיין נתונים תחת איום חדירות והגדירו את ההחלטה

כ"הפקרות". לדברי ראש המועצה חיים ילין, "המהלך נוגד את ערכי הציונות וההתיישבות". אילן, תושב קיבוץ כרם שלום, הוסיף כי לא האמין "שתתקבל החלטה מטורפת כזו. זו החלטה שנראית הזויה. זה לא במתחם הסבירות. עד היום החיילים האלה ישבו בשער הקיבוץ, והייתה בקרה מלאה על מי נכנס ומי לא. יש להחלטה משמעויות מרחיקות לכת מבחינת היישוב".

 

ראש מועצת רמת נגב שמוליק ריפמן הגדיר אף הוא המהלך כ"הפקרה מוחלטת של התושבים" והביע ספק באשר לשיקוליה. "בסופו של דבר מדובר בתקציב. זו הסיבה לקיצוץ. זה אומר שאין כוננות, אין חשש מפיגועים. אם אין בעיה, אפשר לחזור לחיים אזרחיים רגילים, משאירים שערים פתוחים, נוסעים על הכבישים, אפשר להחזיר את הנשקים", אמר. "קטע הכניסה ליישוב ניצני סיני נסגר לפני כשנה וחצי ועד היום הוא לא נפתח. אם הכל כל כך בטוח, שייכנסו כרגיל דרך גבול מצרים".

 

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, טען מצדו כי "לא יעלה על הדעת

להפקיר את יישובי הגדר ולהניח לתושבים להגן על עצמם. זו הפקרת חיים של שלום ואסור לנו לחכות לאסון הבא. אני בטוח שנפלה טעות בקרב מקבלי ההחלטות".

 

ראש מועצת הגליל העליון, גיורא זלץ, התייחס להחלטת צה"ל ואמר: "האחריות על הביטחון ועל תחושת הביטחון של תושבי הצפון היא בראש ובראשונה באחריותה של ממשלת ישראל. יש כאן אמירה ברורה של סדר עדיפות לא נכון ואולי אף יותר מכך, מאחר שביישובי יהודה ושומרון נוכחות הצבא ממשיכה".

 

במועצת יש"ע מחו על החלטות הצוות המקצועי במשרד הביטחון, שהורה על קיצוץ של כ-50 תקני שמירה ביישובי יהודה ושומרון, בנוסף ל-33 שקוצצו לפני כמה חודשים. "לצערנו כבר נוכחנו פעמים רבות בעבר שאיום החדירה לישובים עדיין קיים ותוצאות אירוע כזה יכולות להיות טרגיות. ביהודה ושומרון אין גדר רציפה ואמצעים טכנולוגיים, החוצצים בין הישובים הערביים לישראלים מלבד אמצעי ההגנה על הישוב עצמו, ולכן מדינת ישראל צריכה להגן בכל דרך אפשרית על ישובי יש״ע ועל תושבי הצפון ועוטף עזה על מנת לאפשר חיים תקינים".

  

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, מתן צורי, אילנה קוריאל ואיתמר פליישמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
אילוסטרציה
צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
מומלצים