שתף קטע נבחר

דרמה לפני בחירות: הודחו שני ראשי ערים

עוד החלטה חריגה של בג"ץ: ראשי העיר רמת השרון ונצרת עילית יועברו מתפקידם נוכח כתבי האישום נגדם. יתאפשר להם להתמודד בבחירות הקרובות - אך ניתן יהיה להדיחם אם ייבחרו. רק נשיא העליון גרוניס התנגד להדחה. גפסו: "אמשיך להילחם על חפותי". רוכברגר: "אתמודד ואנצח"

שניים מראשי העיר שמעליהם מרחפת עננת כתב אישום יוכלו להתמודד בבחירות המוניציפליות הקרובות - אך הם לא יעשו זאת כראשי ערים מכהנים. הרכב מורחב של שבעה שופטי בג"ץ קבע היום אחר הצהריים (יום ג') בהחלטה תקדימית ודרמטית כי ראש העיר רמת השרון יצחק רוכברגר וראש העיר נצרת עילית שמעון גפסו יועברו מתפקידיהם לאלתר, נוכח כתבי האישום נגדם.

 

  • לקריאת ההחלטה של בג"ץ בנוגע לרוכברגר וגפסו - לחצו כאן

 


 

רוכברגר מואשם בהפרת אמונים, במרמה וברישום כוזב במסמכי תאגיד בעת ששימש כיו"ר קרן השתלמות של עובדי רשויות מקומיות. כתב האישום מייחס לו גם קבלה במרמה של כ-120 אלף שקל מהקרן בזמן שכיהן כראש עיר.

גפסו נאשם בלקיחת שוחד, ולטענת הפרקליטות הוא וחבר מועצה התנו את המשך העסקתה של עובדת עירייה בהתפטרותו של בעלה לשעבר, שכיהן כחבר מועצה. משלא עשה כך, נטען בכתב אישום, פוטרה העובדת.

 

בעתירות התבקשו שופטי בג"ץ להתערב בהחלטות של מועצות העיר בנצרת עילית ורמת השרון להשאיר את גפסו ורוכברגר בתפקיד. כמו כן התבקש בג"ץ לאסור על השניים להתמודד בבחירות הקרובות. מאחר שהמועד האחרון להגשת רשימת המועמדים לבחירות המקומיות הוא היום, בחרו השופטים לתת את פסיקתם ללא נימוקים.

 

למעט נשיא העליון אשר גרוניס, קבעו יתר השופטים (מרים נאור, עדנה ארבל, אליקים רובינשטיין, אסתר חיות, ניל הנדל וצבי זילברטל) להדיח את שני ראשי העיר מתפקידם. הם ציינו שההחלטה של המועצה בנצרת עילית שלא להעביר את גפסו מכהונתו "אינה עולה בקנה אחד עם עיקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק". לעניין רוכברגר ציינו השופטים כי המשמעות של אי התכנסותה של מועצת עיריית רמת השרון לא עולה בקנה אחד עם "עיקרון השמירה על טוהר המידות ושלטון החוק".

 

 (צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי "חדשות 24", עידו ארז, חיים הורנשטיין, אביהו שפירא, חגי אה) (צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי
(צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי "חדשות 24", עידו ארז, חיים הורנשטיין, אביהו שפירא, חגי אה)

  

בנוגע לשני ראשי הערים הדגישו השופטים כי החלטות המועצות אינן סבירות באופן קיצוני נוכח העובדה שהתנהלותם של גפסו ורוכברגר, כפי שעולה מכתבי האישום, "היא בגדר התנהגות שאינה הולמת".

 

יחד עם זאת, ציינו השופטים כי אף שהעניין בעייתי מבחינה ציבורית, אין מניעה משפטית שהשניים יתמודדו בבחירות הקרובות. השופטים הדגישו שאם ייבחרו, תהיה חובה על מועצת העיר להתכנס ולדון בשאלה אם להעבירם מהתפקיד. לפי בג"ץ, גם החלטת מועצת העיר תהיה נתונה לביקורת שיפוטית, ולפיכך,

גם אם הם ייבחרו שוב - יוכל בג"ץ להדיח אותם פעם נוספת מתפקידיהם.

  

נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, היה היחיד שהתנגד לדעת הרוב וסבר כי אין להדיח את השניים. גרוניס ציין שנוכח העובדה שהבחירות לרשויות המקומיות אמורות להיערך בקרוב, על העליון להמתין לפסק דינו של הבוחר. הוא סבר ש"מי שהוגש נגדו כתב אישום כזה אינו ראוי מבחינה ציבורית להמשיך לכהן, ולא להיות מועמד לבחירות הקרובות, אך נוכח הבחירות הקרובות אין מקום שבית המשפט ישים עצמו במקום הבוחרים".

 

גפסו ממשיך להסתבך

בתגובה לפסיקת בג"ץ מסר רוכברגר: "אני מקבל את החלטת בית המשפט בהכנעה. אני מתכוון ללכת לחוגי בית, להתמודד ולנצח בבחירות. אוכיח את צדקת דרכי. אני אצא זכאי. מדובר בתיק של פרשנות משפטית: אם הייתי זכאי לקבל שכר או הוצאות. הציבור יודע מה הוא עושה, ואם הציבור ירצה אותי כראש עיר - אני מבטיח שלא אורשע".

 

גפסו מסר בתגובה: "אני מכבד את החלטת בית המשפט העליון. אמשיך להילחם על הוכחת חפותי, וכמובן אבקש את אמון הציבור בבחירות הקרובות.

אני משוכנע שבסופו של דבר הצדק ייצא לאור והכול ידעו שנענשתי על לא עוול בכפי. אני משוכנע גם שאחרי הבחירות אמשיך להוביל את נצרת עילית ותושביה, בנאמנות ובהתמדה, כפי שעשיתי עד היום".

 

במקביל ניחתה על גפסו מהלומה משפטית נוספת בעניין אחר לגמרי: פרקליטות המדינה הודיעה לבג"ץ שראש העיר נצרת עילית לא פנה בבקשה לתאם מועד לשימוע בפרשת שוחד שבה הוא נחשד. לגפסו הוקצבה מסגרת לוח זמנים שהסתיים זה מכבר, ולפיכך התביעה תגיש נגדו כתב אישום נוסף במועד קרוב. בפרשה זו חשוד גפסו בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים: הוא קיבל לכאורה שוחד ממנהל שוק "רמלה לוד" בעיר כדי שיפעל לתת לו הקלות מטעם החברה הכלכלית.

 

אחד ממגישי העתירה נגד גפסו ורוכברגר, עו"ד עופר לרינמן, אמר כי "בהחלטתו התקדימית בג"ץ ניקה היום את השלטון המקומי". בתנועה לאיכות השלטון, גם היא ממגישי העתירה, נמסר: "מדובר ביום חג לדמוקרטיה. התנועה מברכת על החלטת בית המשפט ורואה בה צומת חשוב בשמירה על טוהרו ויושרו של השירות הציבורי מחד, ועל אמון הציבור בנבחריו מאידך".

 

חבר המועצה ויו"ר האופוזיציה ברמת השרון, אבי גרובר, אמר בתגובה להחלטה: "בית המשפט קבע נורמה ברורה גם ברשויות המקומיות - מי שהוגש נגדו כתב אישום לא יכול לכהן כראש עיר, בוודאי כשמדובר בעבירות הנוגעות לשימוש בכספי ציבור". נגד רוכברגר עתר גם אהרון אסולין, שנמצא במקום השני ברשימתה של המועמדת נורית אבנר. היא אמרה: "אם רוכברגר מכבד את התושבים בעיר, מן הראוי שיכבד את פסיקת בג"ץ הברורה והחדה. ההחלטה חד משמעית, והמשמעות היא שגם אם הוא יבחר להתמודד וייבחר, הנושא יובא שוב לבג"ץ". 

 

ראש העיר בת ים שלומי לחיאני, שהפרקליטות הודיעה זה מכבר כי תגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע, העדיף להתרכז בהחלטה לאפשר לרוכברגר וגפסו להתמודד בבחירות: "כל עניין לגופו ואני שמח שהכוח להחליט נותר בידי הציבור. תושבי בת ים יבחרו בעוד חודש מי יעמוד בראשם, ובהתאם לזה נתמודד גם במועצה ומול בית המשפט". חבר מועצת העיר אלי יריב, שיתמודד מול לחיאני בבחירות, טען מנגד כי "ההחלטה היא פריצת דרך משמעותית. רוכברגר, גפסו וגם לחיאני ימשיכו לאחזו בקרנות המזבח כל עוד יתאפשר להם, אבל גם הסיפור של לחיאני יגיע לבג"ץ".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד, רענן בן צור וגלעד מורג

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מור שאולי
רוכברגר. הודח
צילום: מור שאולי
צילום: שרון צור
גפסו. הודח
צילום: שרון צור
מומלצים