שתף קטע נבחר

תעקוף את תאצ'ר בסיבוב. הבליץ של אנג'י

היא גדלה במזרח גרמניה, עשתה דוקטורט בפיזיקה קוונטית ולאחר נפילת חומת ברלין הצטרפה לפוליטיקה. "המעיטו בערכה, צחקו על השמלה והתספורת שלה, אבל כלום לא הרתיע אותה מלהמשיך בדרכה". לאנגלה מרקל יש הרבה סיבות לחייך אחרי שנבחרה לכהונה שלישית כקנצלרית

זהירה, פרגמטית, אחת העם, האימא של המדינה ואנג'י - אלה רק כמה מהכינויים שהודבקו לאשת הברזל של גרמניה: מגזין "פורבס" לא סתם דירג את אנגלה מרקל במקום השני ברשימת האנשים החזקים ביותר בעולם - הדירוג הגבוה ביותר שהושג על ידי אישה. מאז 2005 הנהיגה קנצלרית גרמניה בהצלחה את המדינה המאוכלסת ביותר באיחוד האירופי והיא נשארת בכיסאה לכהונה שלישית - ובכך תעקוף את אשת הברזל הבריטית מרגרט תאצ'ר במספר שנותיה בשלטון - אחרי שזכתה אתמול (יום א') עם מפלגתה לניצחון סוחף בבחירות הכלליות.

 

עוד חדשות בעולם :

מורדים מפולגים: ג'יהאד, אגו וכפייה דתית

קומנדו בקניון: 'רוצים להציל כמה שיותר חיים'

עיירה בחרדה: ניאו-נאצים מייסדים קהילה

תראו: הכלב שמזכיר את פוטין

 

פעם נזכרה מרקל כיצד בילדותה היא קפאה במקום כשביקשו ממנה לקפוץ מקרש הקפיצה במהלך שיעור שחייה בבית הספר. רק כעבור שעה היא אזרה אומץ וקפצה - בדיוק כשצלצל הפעמון לסיום השיעור. "כזו אני, לא אמיצה במיוחד", היא אמרה על עצמה בכנות. "אני תמיד זקוקה לזמן מה כדי לשקול את הסיכונים". 

 

מרקל חוגגת את ניצחונה מול קהל תומכים נלהב בברלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרקל חוגגת את ניצחונה מול קהל תומכים נלהב בברלין(צילום: AFP)

 

שיר הניצחון. מרקל חוגגת את ניצחונה עם בכירי מפלגתה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שיר הניצחון. מרקל חוגגת את ניצחונה עם בכירי מפלגתה(צילום: EPA)

 

בגרמניה, שבה רוב האזרחים מרוצים מהטיפול שלה במשבר גוש האירו, האנקדוטה מבריכת השחייה דווקא משחקת לטובתה של הקנצלרית. בחו"ל, לעומת זאת, מאשימים את מרקל בהססנות, בהארכת משברים על ידי אי קבלת החלטות מהירות ובחוסר רצון לאפשר לגרמניה ליטול סיכונים גדולים יותר.

 

שברה את כל התבניות

סיפורה האישי של מרקל שובר את התבנית של הפוליטיקה הגרמנית. היא האישה הראשונה לכהן בתפקיד הקנצלר, המנהיגה הראשונה של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה שגדלה במזרח וגם אישה פרוטסטנטית במפלגה שבאופן מסורתי נשלטה על ידי גברים קתולים ודגלה בערכי משפחה קתוליים ושמרניים.

סגנון הפעולה הזהיר שלה החזיר את הפוליטיקה הגרמנית לנרטיב הישן שלה - יותר דגש על פרגמטיזם מאשר על אידיאולוגיה.

 

מרקל נולדה בהמבורג בשנת 1954. אביה היה כומר פרוטסטנטי ומאמין גדול בסוציאליזם שבשנת 1957 העביר את משפחתו ממערב גרמניה למזרחה. בניגוד לרבים אחרים שגרו תחת המשטר הקומוניסטי הנוקשה במזרח גרמניה, במשפחת מרקל נהגו לקרוא ספרים ממערב גרמניה ואף ערכו נסיעות לשם ללא מפריע.

 

מרקל הייתה הקנצלרית הראשונה ממזרח גרמניה. נפילת חומת ברלין ב-1989 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרקל הייתה הקנצלרית הראשונה ממזרח גרמניה. נפילת חומת ברלין ב-1989(צילום: AFP)

 

בשנת 1973 הלכה מרקל ללמוד פיזיקה באוניברסיטת לייפציג וסיימה את לימודיה עם דוקטורט בפיזיקה קוונטית. לאחר נפילת חומת ברלין בשנת 1989 ופנייתה של גרמניה לעבר איחוד, הצטרפה מרקל ל"איחוד הנוצרי-דמוקרטי" (CDU) מהמרכז-ימין ונכנסה לפוליטיקה הגרמנית. בשנת 1990 היא זכתה במושב בבונדסטאג ומאוחר יותר כיהנה בתפקיד שרת הנשים והנוער ובתפקיד שרת הסביבה.

 

אישה ופרוטסטנטית במעוז של גברים קתולים

בשנת 2000 נבחרה מרקל, האישה הפרוטסטנטית ממזרח גרמניה, למנהיגת ה-CDU, במה שנחשב להפתעה גדולה ובעקבות תרגיל פוליטי שעורר סערה במסגרתו היא התנערה לגמרי מפטרונה הלמוט קול, לאחר שהסתבך בשערוריית מימון מפלגות. "המעיטו בערכה וכולם צחקו על השמלה שלה, על ההתנהגות שלה ועל התספורת שלה", אמר בויסן. "היא הייתה סוג של חייזר במרחב הפוליטי המערב גרמני. הפרשנויות הגסות שהיא קראה מדי יום בעיתונים לא עצרו אותה ולא הרתיעו אותה מלהמשיך בדרך שלה".

 

בשנת 2005 הייתה מרקל לאישה הראשונה לכהן בתפקיד הקנצלר ובארבע השנים הבאות מפלגתה שלטה ב"קואליציה הגדולה" עם מפלגת המרכז-שמאל הסוציאל-דמוקרטית (SPD), שבבחירות אתמול הגיעה למקום השני עם 26 אחוזים מהקולות. בשנת 2009 זכתה מפלגתה לניצחון מרשים בבחירות והרכיבה קואליציה עם "המפלגה החופשית-דמוקרטית" הליברלית (FDP), שאמש התרסקה כליל ולא עברה את אחוז החסימה שעומד על 5 אחוזים.

 

הופעה תקשורתית נדירה ליואכים סוור. מרקל ובעלה בדרך לקלפי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הופעה תקשורתית נדירה ליואכים סוור. מרקל ובעלה בדרך לקלפי(צילום: MCT)

 

מבקריה של מרקל טוענים שהיא יותר מדי פרגמטית ונוטשת את האמונות שלה לטובת הישרדות פוליטית. בשנים האחרונות היא זנחה למשל את עמדתה לגבי שימוש באנרגיה גרעינית והחליטה לסגור את כל המתקנים הגרעיניים של המדינה עד שנת 2022. יתר על כן, השקפת עולמה הכלכלית התקרבה יותר למרכז הפוליטי בגרמניה.

 

לא הוציאה בקלות את הכסף מהכיסים העמוקים

מרקל לא נודעה כמתנגדת להגירה לארצה, אולם היא קראה למהגרים שבאים לגרמניה להשתלב בחברה ולא להישאר בבידוד. בשנת 2010 היא הודתה ש"הרב-תרבותיות נכשלה לגמרי" ואמרה שיש לדרוש מהמהגרים להשתלב בחברה, בין השאר על ידי מחויבות ללמוד גרמנית - ולא רק לאפשר להם זאת, כפי שנעשה בעבר.

 

אנשים רבים ממדינות דרום אירופה ששקועות בחובות עצומים משמיצים לא פעם את מרקל ומאשימים אותה בניצול כוחה הכלכלי של גרמניה וכיסיה העמוקים כדי לכפות מדיניות צנע לא פופולרית בגוש האירו. אלא שמרקל זכתה לפופולריות גדולה בגרמניה מאותה סיבה בדיוק. חלק גדול מהבוחרים מעריכים את העובדה שהיא התנגדה להעניק תנאים נדיבים למדינות שנתפשו על ידי גרמנים רבים כבזבזניות ומושחתות.


אהובת הקהל בגרמניה. מרקל וקבוצת הכדורסל אלבה ברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אהובת הקהל בגרמניה. מרקל וקבוצת הכדורסל אלבה ברלין(צילום: רויטרס)

אויבת הציבור ביוון. מרקל לצד היטלר על גבי כרזה באתונה (צילום: AP) (צילום: AP)
אויבת הציבור ביוון. מרקל לצד היטלר על גבי כרזה באתונה(צילום: AP)

 

החשש הגדול של הגרמנים בשנים האחרונות היה שהסיוע הנדיב של ארצם למדינות מרוששות כמו יוון ואיטליה יבוא על חשבון הרווחה שלהם. אף שלפני הבחירות כ-40 אחוזים מהבוחרים אמרו שיצביעו למפלגתה של מרקל, מספר גדול יותר של מצביעים - 60 אחוזים - אמרו שהם מרוצים מביצועיה כקנצלרית. בבחירות שנערכו אתמול היא זכתה להישג מרשים ביותר כשהגוש השמרני בראשותה קיבל 42 אחוזים מהקולות - ההישג הגדול ביותר שלו מאז שנת 1990.

 

בניגוד לרוב מדינות מערב אירופה, גרמניה תחת הנהגתה של מרקל שרדה את המשבר הכלכלי הגדול בשנת 2008 בזכות בקרה הדוקה על ענף הבנקאות ומדיניות עבודה גמישה.

 

למרקל אין ילדים. בעלה השני, יואכים סוור, גם כן מתחום הכימיה הקוונטית, הצליח במשך שנים רבות לשמור על פרופיל נמוך ולהתרחק מתשומת הלב התקשורתית. הוא אפילו סירב להשתתף בטקס השבעתה לקנצלרית ב-2005 והעדיף במקום זאת לצפות בו ממעבדתו. אתמול הוא דווקא חרג ממנהגו והופיע בקלפי לצד רעייתו.


פורסם לראשונה 22/09/2013 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הילדה שלא מיהרה לקפוץ לבריכה. מרקל
צילום: AP
צילום: רויטרס
תאצ'ר
צילום: רויטרס
מומלצים