שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי, AP, AFP, MCT

אבו מאזן באו"ם: זה הסיכוי האחרון לשלום

שנה אחרי "נאום הנכבה", הנשיא הפלסטיני נשמע אחרת. בנאום מתון יחסית בעצרת הכללית הבהיר אבו מאזן כי לא יסכים להסדרי ביניים "נצחיים", והדגיש כי חלון ההזדמנויות נסגר: "זוהי שעתנו - השעה של העם הפלסטיני, של העם הישראלי, של העולם. לאיש לא מגיע שלום יותר מלנו"

שנה אחרי הנאום התקיף והלוחמני של יו"ר הרשות הפלסטינית באו"ם, הערב (ה') השמיע אבו מאזן נאום מתון יחסית מעל הדוכן בעצרת הכללית בניו יורק. "חלון ההזדמנויות לשלום הולך ומצטמצם", הוא הזהיר בפנייתו המרומזת לראש הממשלה בנימין נתניהו. "נראה שזהו הסיכוי האחרון להשיג שלום צודק".

 

במקביל הוא התייחס למו"מ המתנהל כרגע בין ישראל והרשות הפלסטינית והדגיש: "אנחנו מסרבים להיכנס לסחרור של הסדרי ביניים שיהפכו נצחיים. היעד הוא הסכם קבע שיכלול את כל סוגיות הליבה ויאפשר להכריז על קץ הסכסוך. יש לנו האומץ הדרוש לקבל פתרון של שתי מדינות. במילים אחרות: לבסס מדינה פלסטינית על 22 אחוז מהשטח". ynet העביר את הנאום בשידור החי.

 

אבו מאזן, הערב באו"ם. "למי מגיע שלום יותר מלנו?" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן, הערב באו"ם. "למי מגיע שלום יותר מלנו?"(צילום: EPA)
 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

ברקע הדברים מהדהד עדיין נאומו החריף של אבו מאזן בעצרת האו"ם אשתקד, שבו האשים את ישראל שהיא מבצעת טיהור אתני ומכינה לעם הפלסטיני נכבה חדשה. בנאומו היום הוא דרש "להפסיק את המנטליות של כוח וכיבוש, להפסיק להישען על ביטחון מופרז ולדחוף את הסכסוך מפוליטי לדתי. האם למישהו פה מגיע סוף לסכסוך ושלום צודק יותר מלעם הפלסטיני? פליטים פלסטינים המשיכו לשלם את מחיר הסכסוך והאי-יציבות של אזורנו בזמן שהבנייה המשיכה באלפי התנחלויות".

אבו מאזן באו"ם, הערב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן באו"ם, הערב(צילום: EPA)

אבו מאזן פתח את הנאום בפנייה לחברי העצרת הכללית והזכיר כי זאת הפעם הראשונה שבה הוא מדבר בשם מדינת פלסטין, בעקבות החלטת העצרת מ-29 בנובמבר שעבר לשדרג את המעמד של פלסטין למדינה משקיפה: "קידמתם צדק ושלום. אישרתם מחדש את סירובכם ודחייתכם את הכיבוש. העם הפלסטיני מרגיש בצדק שאינו עומד לבד. אבל ההחלטה אינה תחליף למו"מ אמיתי. ההיפך הוא הנכון: זה צעד התומך בתהליך השלום. התחלנו במו"מ הזה ונמשיך בו ברצון טוב ובראש פתוח, בנחישות ורצון עיקש בשלום. נמשיך בהם באופן רציני ואינטנסיבי".

 

על פי אבו מאזן, המטרה היא הסכם שלום שיוביל להכרה במדינת פלסטין על כל השטחים שנכבשו ב-67' שמזרח ירושלים בירתה, ופתרון בעיית הפליטים שמוסכם על פי החלטת האו"ם 194: "בעודנו ניגשים לסבב הנוסף של המו"מ, עלינו להזכיר לכל שאנו לא מתחילים מוואקום או מנקודת האפס. היעד של המו"מ ברור לכול. מטרת השלום היא תיקון אי הצדק ההיסטורי שנעשה עם הפלסטינים בנכבה של 48'. הן הפלסטינים והן הישראלים ייהנו מפירות השלום".

אבו מאזן הוסיף ש-20 שנים אחרי אוסלו, כשנדמה היה אז שהשלום קרוב, כיום מבינים הצדדים כמה הוא רחוק: "המטרה לא הושגה, ההבנות לא יושמוּ, לא עמדו ביעדי-הזמן.

תחילתו של סבב שיחות חדש הוא חדשות טובות".

 

כאן שב אבו מאזן וציין מדיניות והתנהלות ישראלית שלדבריו מקשה על השגת הסדר בשטח: "הקהילה הבינלאומית חייבת לגנות ולשים קץ בראש ובראשונה להמשך הבנייה בהתנחלויות על אדמה פלסטינית, במיוחד בירושלים. יש קונצנזוס בינלאומי על האי-חוקיות וחוסר הלגיטימציה של ההתנחלויות הללו. חשוב להבין שלהתקפות היומיומיות על אתרים קדושים במזרח ירושלים יהיו תוצאות.

 

"אני בטוח שהישראלים מעוניינים בשלום. אני בטוח שרוב גדול של הישראלים תומך בפתרון שתי המדינות. הממשלות הישראלית והפלסטינית הן פרטנריות לעשיית שלום. לכן הושטנו יד לצד הישראלי ואמרנו בואו נעבוד כדי להשיג שלום, למוטט חומות, לבנות גשרים. הבה ניצור חזון של עתיד שבו ילדים ישראלים ופלסטינים נהנים משלום ומביטחון. זוהי שעתנו – השעה של העם הפלסטיני, של העם הישראלי, של העולם".

 

אמש הודיע מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, כי ישראל והפלסטינים סיכמו להגביר את שיחות השלום וכן להרחיב את השתתפותה של ארה"ב בשיחות. "הן כשנפגשתי עם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן והן עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, הסכמנו שעלינו להגביר את השיחות האלה", אמר קרי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים