שתף קטע נבחר

 
צילום: אלכס קולומויסקי, AP, AFP, MCT

מפגש היסטורי: קרי והאיראני, כיסא ליד כיסא

נתק של 34 שנה לקראת סיום? שר החוץ האיראני התיישב לצד קרי, טהרן והמעצמות החליטו על סבב שיחות גרעין נוסף. בריטניה: "הטון האיראני השתנה". אשטון לא לוחצת: "טהרן יכולה להביא הצעה משלה". רוחאני מאשים את ישראל: יודעים מי המתסיס הראשי

ארה"ב ואיראן עשו הלילה צעד ראשון לקראת סיום 34 שנים של איבה רשמית שהחלו עם עלייתו של האייתולה חומייני לשלטון בטהרן: שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, הגיע אמש (יום ה') לשיחות עם שש המעצמות, והתיישב לצד מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי - בפגישה שאי אפשר להגדירה פרט להיסטורית. במהלך הפגישה קבעו טהרן והמעצמות מועד לסבב שיחות נוסף בנושא הגרעין, בחודש הבא. שעה קלה לאחר מכן עלה נשיא איראן חסן רוחאני לנאום נוסף בניו-יורק, הפעם במועצה לקשרי חוץ. ynet העביר שידור חי מניו יורק.

 

מהנעשה בניו יורק - כתבות נוספות ב-ynet:

 

בתום הפגישה בין איראן למעצמות אמר קרי כי הוא שמח ששר החוץ האיראני הגיע לפגישה והניח על השולחן "כמה אפשרויות". עם זאת, הוא הבהיר: "אין צורך לומר כי פגישה אחת ושינוי הטונים, שהוא דבר מבורך, לא עונים על השאלות שנותרו פתוחות. יש עוד הרבה עבודה לפנינו". זריף, מצדו, אמר כי המפגש היה "בונה מאוד". לדבריו, "יש להסיר את הסנקציות כדי להתקדם". זה היה המפגש הראשון בין הדיפלומטים הבכירים של ארצות הברית ואיראן מאז 1979.

קרי והאיראני, כיסא ליד כיסא    (צילום: רויטרס)

קרי והאיראני, כיסא ליד כיסא    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שרת החוץ האירופית קתרין אשטון הגדירה את הפגישה כ"משמעותית", ואמרה כי הצדדים הסכימו למפגש נוסף בז'נבה, ב-15 וב-16 באוקטובר. היא הציגה גישה פשרנית מאוד ביחס לתוכנית הגרעין האיראנית ואמרה כי טהרן יכולה להשיב להצעה הנוכחית של המעצמות, או להגיש הצעה משלה.
  

"אווירה יוצאת מן הכלל"

"כל הצדדים הסכימו להתקדם ולקבוע לוח זמנים שאפתני", אמרה אשטון בסיום הפגישה. "12 חודשים זה פרק זמן מתאים עבור איראן בנוגע ליישום סוגיית הגרעין. גם שר החוץ הבריטי יצא מעודד מהמפגש ההיסטורי. "חל שיפור גדול בטון ובאווירה מהצד האיראני", אמר על מקבילו זריף. לדבריו, האווירה בפגישה הייתה "יוצאת מן הכלל".

 

חיוכים מסביב לשולחן. קרי וזריף במפגש בניו יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
חיוכים מסביב לשולחן. קרי וזריף במפגש בניו יורק(צילום: AP)

קרי, זריף ואשטון. לקראת סיום הנתק האיראני-אמריקני? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי, זריף ואשטון. לקראת סיום הנתק האיראני-אמריקני?(צילום: AFP)

 

רוחאני עצמו נאם כאמור זמן קצר לאחר המפגש ההיסטורי, והאשים את ישראל כי היא עומדת מאחורי מאמץ להכפשת שמה של איראן על מנת להסיח את הדעת מהכיבוש ומהבנייה בהתנחלויות. בנאום במכון "המועצה לקשרי חוץ" התייחס רוחאני לגרעין האיראני. "תוכנית הגרעין היא לצורכי שלום. התחזיות לפיהן איראן קרובה להשגת נשק גרעיני היו לא נכונות. פעמים רבות ניסו להציג את פניה של איראן כמאיימת על האיזור ועל שלום העולם. אנחנו יודעים מי המתסיס הראשי", אמר מבלי לנקוב בשמה של ישראל.
 
רוחאני הצהיר ש"אנחנו מוכנים להסיר כל אי בהירות לגבי האופי של תוכנית הגרעין לצרכי שלום", אבל חזר על אמירתו ש"לעולם לא נוותר על זכותנו ליהנות מאנרגיה גרעינית ובכלל זה להעשיר אורניום לצורכי מדע ורפואה". אחרי נאומו הפייסני בעצרת הכללית של האו"ם אמר רוחאני כי לדעתו ניתן להגיע להסכם בנושא הגרעין בתוך תקופה קצרה יחסית של שלושה חודשים. בראיון ל"וושינגטון פוסט" הוא הצהיר: "איראן מעדיפה לוח זמנים של שלושה חודשים, אך גם אם יושג הסכם תוך שישה חודשים זה יהיה טוב".
 
רוחאני חזר על גינוי פשעי הנאצים "נגד קבוצות שונות, כולל קבוצות של יהודים". הוא אמר כי "אנחנו מגנים את זה באופן כללי, את הרצח של חפים מפשע". אלא שרוחאני חזר על הטיעון האיראני לפיו "אם הנאצים ביצעו פשע, זה לא מצדיק לסלק מבתיהם אנשים. אנשים רשאים לחזור לבתיהם", אמר רוחאני והתכוון לפליטים הפלסטינים.

 

הוא נשאל על תגובתו אם יושג פתרון של שתי מדינות בין ישראל והפלסטינים. "השאלה של שלום במזרח התיכון נמצאת על השולחן הרבה מאוד שנים. מקובל עלינו כל מה שאנשי פלסטין יקבלו. ההחלטה על פלסטין היא של הפלסטינים ואם הם מקבלים משהו אנחנו נתמוך בזה".

  

"לא פותרים בעיה של עשרות שנים בחצי שעה"

דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי, המתלווה לקרי, אמרה בראיון לרשת NBC ש"זוהי הזדמנות, אבל אנחנו לא חושבים שאנחנו הולכים לפתור את הבעיה של עשרות שנים בפגישה של 30 דקות. אף אחד לא מצפה לזה. תקוותנו היא שזוהי התחלה. מנהלי המו"מ ייפגשו באוקטובר. השאלה היום היא אם איראן תבוא עם הצעה אמינה. זו הזדמנות לראות אם הם רציניים ואם יש מעשים שיתמכו בדיבורים".

 

רוחאני לישראל: הצטרפו לאמנה נגד הגרעין    (צילום: רויטרס)

רוחאני לישראל: הצטרפו לאמנה נגד הגרעין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס, שנכח אף הוא בפגישה עם זריף, הדגיש כי מילים אומנם חשובות, אבל רק מעשים קובעים. "יש טון חדש שהוא משמעותי",

הוסיף, "אבל אנחנו צריכים להיות ברורים - לעם האיראני יש זכות להשתמש באנרגיה גרעינית אבל לא לצרכים צבאיים. אנחנו נראה אם הם באמת מתכוונים לזה".

 

פביוס טען שהטון המרוכך של האיראנים בתקופה האחרונה הוא תוצאה של הסנקציות שהטיל המערב, אבל סייג: "הטון השתנה אבל מספר הצנטריפוגות והכורים עולה. אז צריך שיהיה ברור: אתה בהריון או לא? אתה לא יכול להיות חצי בהריון. אם הם מקבלים שלא תהיה להם פצצה גרעינית, זה יהיה קל לדעת את זה. אם האיראנים אמינים, נדע את זה די מהר".

 

מוקדם יותר אתמול נאם הנשיא רוחאני בדיון באו"ם שעסק בפירוק מנשק גרעיני וקרא לישראל להצטרף ללא דיחוי לאמנה למניעת הפצה של נשק גרעיני. "ישראל היא היחידה באזור שלא חתומה על האמנה", הוסיף. "כל הפעילות הגרעינית באזור צריכה להיות תחת הפיקוח של הוועדה לאנרגיה אטומית. העולם המתין יותר מדי להתפרקות מנשק גרעיני. כל זמן שנשק גרעיני קיים - קיים גם הסיכון שישתמשו בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קרי וזריף, בשולחן אחד
צילום: AP
מומלצים