שתף קטע נבחר

וורן באפט נוחת בלוד: רוכש את Ray-Q

ברקשייר הת'אוויי תרכוש באמצעות החברה־הבת שלה TTI את Ray-Q מאיירפורט סיטי, העוסקת בהפצה ובתכנון הנדסי של רכיבים חשמליים לשוק הצבאי. החברה, המעסיקה בארץ 70 עובדים, צפויה להישאר בישראל. סכום הרכישה עדיין לא נחשף

וורן באפט מגדיל את חדירתו למשק הישראלי: ל"כלכליסט" נודע כי בעל השליטה בברקשייר הת'אוויי רוכש את חברת ריי־קיו (Ray-Q) מאיירפורט סיטי, העוסקת בפיתוח מערכות חשמליות לשוק הצבאי.

 

ריי־קיו, שבבעלות המנכ"ל יגאל פונט (49.8%), המנהל הטכני אבנר גילת (26.2%) ומנהל המכירות עזרא כרמל (24%) תימכר ל־TTI, חברה־בת של ברקשייר הת'אוויי העוסקת בהפצת רכיבים חשמליים לחברות ברחבי העולם.

 

טרם נחשפו פרטים סופיים על העסקה, ולפיכך סכום הרכישה עדיין אינו ידוע. עם זאת, נראה כי הסכום צנוע מזה ששילם באפט עבור ישקר, אשר נרכשה על ידי ברקשייר בכ־6 מיליארד דולר בשני סבבים: ב־2006 וב־2013. העסקה עדיין כפופה לאישור הרגולטורים בישראל, בין השאר רשות ההגבלים העסקיים.

 

אינטגרציה בין הפצת רכיבים חשמליים לתכנונם

TTI, החברה שאמורה לרכוש את ריי־קיו (Tex Tronics לשעבר), נרכשה על ידי ברקשייר הת'אוויי ב־2006 ופועלת מאז כחברה־בת שלה (החברה בבעלות פרטית). TTI עוסקת בהפצת רכיבים חשמליים ומוליכים למחצה, מעסיקה יותר מ־3,800 עובדים ברחבי העולם ופועלת ביותר מ־100 מדינות.

 

ריי־קיו אינה החברה הישראלית הראשונה שנרכשת על ידי TTI: קדמה לה חברת נט־איי (Net–aye) העוסקת גם בפיתוח מערכות חשמליות שנרכשה על ידי החברה לפני 3.5 שנים. עם זאת, לעומת נט־איי שנרכשה על ידי TTI בעסקה בהיקף קטן יחסית, המוערכת בכמה מיליוני דולרים בלבד, נראה כי כעת מדובר בעסקה בעלת היקף כספי משמעותי יותר.

 

הרכישה אמורה לא רק להכניס את TTI לראשונה לתחום הצבאי, אלא גם להרחיב את תחומי המומחיות שלה ולאפשר לה לשמש לא רק כמפיצה של רכיבים חשמליים, אלא גם כגורם שאחראי לתכנון ההנדסי של החיווט שלהם.

 

ריי־קיו, הנחשבת לשחקן משמעותי בפיתוח מערכות חשמליות בישראל, רוכשת עבור לקוחותיה רכיבים חשמליים ומתכננת עבורם את החיווט שלהם. החברה היתה שותפה לתכנון מערכות חשמליות בכמעט כל המערכות הצבאיות שפותחו בישראל בשנים האחרונות, והיא משתפת פעולה עם כל החברות הביטחוניות הגדולות בארץ.

 

ריי־קיו נולדה למעשה בשנת 2000. קודם לכן הועסקו אנשיה ובראשם המנכ"ל פונט בסניף הישראלי של חברת ציוד החשמל רייקם האמריקאית (Raychem). פונט החל לעבוד בחברה לאחר לימודיו בארה"ב, והיה אחראי על הקמת הסניף שלה בישראל. מאוחר יותר הרחיב פונט את הסניף הישראלי של רייקם לפעילות גם במזרח אירופה.

 

רייקם נרכשה על ידי תאגיד הענק טייקו (Tyco) ב־1999 תמורת כ־2.9 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר מכן רכשו פונט ושותפיו מטייקו את פעילות הסניף הישראלי של רייקם (שכלל גם פעילות במזרח אירופה), והקימו את ריי־קיו. עם השנים הרחיבה ריי־קיו את פעילותה גם להודו, רוסיה, אוקראינה, גרמניה ומדינות נוספות - כאשר המודל העסקי העיקרי שלה התבסס, כאמור, לא רק על הפצת רכיבים חשמליים אלא גם על כניסה לפרויקטים בשלב תכנון מערכות החשמל. בכך הצליחה ריי־קיו לבדל את עצמה מול מפיצים אחרים של ציוד חשמלי ואלקטרוני, ולספק ערך מוסף ללקוחותיה.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר אתמול פונט כי ימשיך לעבוד בחברה אחרי הרכישה, וכי כחלק מההסכם הוא אמור לפתח את הפעילות של TTI במדינות נוספות, לאו דווקא בתחום הצבאי, על בסיס המודל העסקי של ריי־קיו. עוד חשף פונט כי בעבר כי ניהלה החברה מגעים עם חברות אחרות שהתעניינו באפשרות לרכוש אותה, אך מגעים אלה לא הגיעו לכדי מימוש.

 

כיום מעסיקה ריי־קיו כ־100 עובדים, 70 מהם מועסקים בישראל. פונט הדגיש אתמול כי אין כוונה להעתיק את פעילות החברה מישראל: "ישראל היא המודל של TTI עבור מדינות אחרות, אז אין תכנון להעביר את פעילותה לחו"ל", אמר.

 

"הזדמנות נדירה להוסיף לנו ערך טכנולוגי רב"

בהודעה רשמית שהוציאה TTI על הרכישה בסוף השבוע ציין ג'ין קונאהאן, נשיא TTI באירופה ואסיה, כי "לא לעתים קרובות אנו מקבלים הזדמנות להוסיף ערך טכנולוגי כה רב להצעת הערך שלנו. אני מרוצה מאוד מהאפשרות להביא את המומחיות של ריי־קיו בחיווט ובתכנון מערכות חשמליות לצוותי TTI באסיה ובאירופה, ולתועלת לקוחותינו בכל העולם".

 

פול אנדרוז, מייסד ומנכ"ל TTI, ציין באותה הודעה כי "בעוד הרקורד של ריי־קיו מדבר בעד עצמו, אני שבע רצון במיוחד מחזון החברה - להיות ספק שעובדים איתו כבחירה ראשונה, תוך הקפדה על התנהלות אתית מול ספקים ועובדים. אלה הערכים שעמדו בליבת ההצלחה של TTI יותר מ־40 שנה, והבטיחו כי תהיה חפיפה בין התרבות הארגונית של שתי החברות. הצוות שלי ואני מברכים את אנשי ריי־קיו על הצטרפותם למשפחת ברקשייר האת'אוויי".

 

ההיסטוריה של באפט בישראל החלה ב־2006, אז הדהים את המשק עם רכישת השליטה בישקר. לאחר השלמת ההשתלטות התראיין באפט ל"כלכליסט", וכשנשאל אם ישקיע כספים נוספים בישראל אמר: "אשמח מאוד לקבל הצעות. היה לנו ניסיון נהדר בישראל. ברקשייר הת'אוויי היא החברה החמישית בגודלה לפי מדד שווי שוק, וההשקעה הכי גדולה שלנו מחוץ לארה"ב היא בישראל. אני חושב שזו מדינה מדהימה עם הרבה אנרגיה ומוחות מצוינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים