שתף קטע נבחר

נזלת אלרגית: 7 דרכים להקל על התסמינים

כל עונת מעבר זה חוזר על עצמו: האלרגיה מרימה ראש ואיתה הנזלת האלרגית. איך לזהות שזו אלרגיה ולא הצטננות, למה זה קורה דווקא בתקופה הזו ואיזה שיטות טבעיות יכולות לעזור להקל על הסובלים?

תופעות הנזלת האלרגית חוזרת כל שנה בעונות המעבר. המחוללים של הנזלת האלרגית הם גרגרי אבקה מיקרוסקופיים של עצים, שיחים ועשבים המשתחררים לחלל האוויר. תופעה זו שכיחה במיוחד בקרב אלו המאופיינים בהיסטוריה אלרגנית משפחתית או אצל כאלה שסבלו בילדותם המוקדמת מאסטמה של העור.

 

אלרגיה ככלל, היא תגובה בלתי צפויה של מערכת החיסון כלפי חומרים מסוימים, שהם בדרך כלל בלתי מזיקים. תגובה זו עלולה להתבטא באופנים מגוונים בקרב אנשים שונים, אך יהא אשר יהא אופייה – התגובה האלרגית פוגעת באיכות החיים ואף עלולה במקרים מסוימים להיות מסוכנת.

 

לחיות עם אלרגיה

אויבים מבית: 4 אלרגיות שמחכות בין הרהיטים

אלרגי לחתול - זה לא בגלל הפרווה: 8 מיתוסים

אלרגיה לפני החורף: למה זה קורה ואיך לטפל

 

כיום, הודות להבנה טובה יותר בנוגע לפעילותה של מערכת החיסון ובעזרת אבחון מתאים, מניעה וטיפולים חדשניים ניתן למזער את שכיחותה של האלרגיה ותסמיניה ולאפשר לסובלים מתופעה זו חיים טובים ובריאים יותר.

   

תפקידה העיקרי של מערכת החיסון מתבטא בהגנת גופנו מפני חומרים או מיקרואורגניזמים מזיקים (חיידקים, וירוסים ועוד...). תפקיד זה מתבצע בפועל, בין היתר, על ידי יצירת נוגדנים המזהים את הגורם המזיק, הם נקשרים אליו וגורמים לנטרולו וסילוקו.

 

כאשר מערכת החיסון מפתחת רגישות יתר כלפי גורמים בלתי מזיקים הנמצאים בסביבה הטבעית שלנו (שיער של חיות, קרדיט האבק, אבקנים ועוד גורמים רבים הנמצאים בסביבת החיים שלנו), בלא אבחנה שמדובר בגורם שאינו מאיים – הרי שאז מדובר באלרגיה ובהתאמה, יכונה הגורם המוביל לתגובה האלרגית בשם: אלרגן.

  

הסימנים של הנזלת האלרגית

הנזלת האלרגית עלולה להתרחש בכל הגילאים, אם כי תקופת הילדות וגיל ההתבגרות מועדים במיוחד לפורענות, בהקשר זה. לעיתים, יתלוו לנזלת מאפיינים אלרגניים נוספים, כגון: גירוי באף, התעטשויות ועיניים דומעות.

 

בנוסף, הסובלים מהתופעה נוטים לנשום דרך הפה – דבר העלול לגרום לכאבי גרון ובעיות בריאותיות נוספות, כמו קוצר נשימה ואסתמה. אבחונה של התופעה מתבסס על תשאול מקיף הכולל מרכיבים כגון: סקירה של מחלות ילדות כגון אטופיק דרמטיטיס או אסטמה, תשאול להבנת הסימפטומים והתנהגותם (מתי יש החמרה וגורמים מעודדי מחלה) ובדיקת תוצאות בדיקת הדם.

  

ישנם גם סימנים גופניים העשויים לעזור לאבחנה כמו למשל: עיגולים שחורים וקמטים רוחביים תחת העיניים ורירית האף שצבעה עלול להשתנות לצבע ורוד או כחלחל.

 

בבדיקות דם תמצא, לרוב, עלייה בכדוריות הדם הלבנות מסוג: אאוזינופילים ועלייה ברמתם של נוגדני IgE. בנוסף, ניתן לעשות טסטים עוריים לזיהוי האלרגן הספציפי. (לא תמיד ניתן לגלות את סוג האלרגן הגורם לאלרגיה בבדיקות מסוג זה).

 

איך ניתן להקל על התופעה?

1. פרוביוטיקה. החיידקים הידידותיים המצויים בפרוביוטיקה, עשויים לסייע לשמירה על איזון טוב יותר של מערכת העיכול ובעקיפין - לאיזון מערכת החיסון.

 

2. ויטמין C. בהתאם למקרה, ניתן לצרוך 500 עד 1000 מ"ג ליום של הוויטמין כתוסף (בהתאם למינון הנלקח – מומלץ לחלק את המנות לאורך היום) וזאת, על מנת לסייע לחיזוק אפשרי של מערכת החיסון והקלה על תסמיני האלרגיה.

 

3. צרכו מזונות המכילים קוורצטין ובטא קרוטן. כמו למשל: בצל סגול, ברוקולי וענבים אדומים המכילים קוורצטין ומזונות כתומים המכילים בטא קרוטן שעשויים לסייע להפחתת התגובה האלרגית ברמה התאית.

 

4. צמצמו מוצרי חלב וחיטה. מזונות אלו עלולים לעיתים להגביר את תופעת האלרגיה, ואף ליצור ליחה במערכת הנשימה – דבר המקשה על ההתמודדות עם התופעה.

 

5. צמחי מרפא. ישנם צמחי מרפא רבים שעשויים לעזור, ובין המוכרים שבהם ניתן למנות את התימין (אינו מומלץ לצריכה בזמן ההיריון) והסירפד, הניתנים לצריכה ביתית כחליטה. מומלץ מאוד, כמובן, להיעזר באיש מקצוע על מנת שירכיב פורמולה מתאימה באופן אישי, בהתאם לאדם בו מדובר, סוג האלרגיה והתסמינים.

 

6. הקפידו על פעילות גופנית. הקפדה על פעילות גופנית – בפרט בפרק הזמן הראשוני לאחר התפרצות תגובה אלרגית – עשויה לסייע בניקוי הגוף מעודף רעלים ובהקלה על תסמיני האלרגיה.

 

7. טיפול תרופתי. במקרה הצורך, הטיפול הנפוץ ברפואה המערבית הוא טיפול תרופתי באנטיהיסטמינים. תרופות אלו ניתן להשיג ככדורים או כסירופ להקלה בתסמינים של גודש בצינון ובנזלת אלרגית.

  

 הכותב הוא דיאטן קליני והרבליסט מבית "מכבי קאר"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ShutterStock
עונת המעבר מביאה איתה את הנזלת האלרגית
צילום: ShutterStock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים