שתף קטע נבחר
 

ציד פרוע: ראשי דורבנים כרותים בנחל עמוד

ציידים בלתי חוקיים תלו שלושה ראשי דורבנים על גדר השמורה בנחל עמוד. ברשות הטבע והגנים ומשטרת צפת פתחו בחקירה. "החמרה בענישה היא הדבר הנדרש", אומר ל-ynet השר להגנת הסביבה עמיר פרץ. מנכ"ל הרשות שאול גולדשטיין מזהיר כי זהו "פשע ממשי המאיים על החברה"

שלושה ראשי דורבנים הודים נמצאו היום בבוקר על גדר שער הכניסה לשמורת נחל עמוד על ידי פקחי רשות הטבע והגנים. המשטרה ורשות הטבע והגנים פתחו בחקירת המקרה. לדברי הרשות זו הפעם הרביעית בחודשים האחרונים שציידים תולים ראשי דורבנים וצבאים כמסר מאיים לפקחים.

 

 (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים) (צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עופר יעקב, רשות הטבע והגנים)

 

השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ הגיע היום יחד עם מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, לחנוך את תאי האישפוז והאודיטוריום הלימודי החדש בבית החולים לחיות בר של הרשות והספארי ברמת-גן, ואף שיחררו בחזרה לטבע שלושה בזים מצויים שעברו שיקום.

 

השר להגנת הסביבה: "החמרה בענישה היא הדבר הנדרש"

פרץ התייחס לאירוע הקשה בצפון ואמר ל-ynet כי "המראה של ראשים כרותים, בין אם הם של דורבנים ובין אם הם של צבאים, הוא פגיעה קשה בבעלי החיים.

 

אותם ציידים שצדים את החיות ותולים את ראשיהן על גדר נחל עמוד, עושים זאת כדי לאותת לנו במטרה לנסות ולהבהיל אותנו", הוא מסביר. "אך לא רק שזה לא מבהיל אותנו, אלא גורם לי ליותר מוטיבציה כדי להעלות באמצעות הצעות חוק את רמת הענישה למספר שנים גבוה יותר".

 

 (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

מדי שבוע מדווחים על אירועי ציד של חיות בר ברחבי הארץ. האם לא הגיע הזמן להקים יחידה מבצעית שתתמקד אך ורק בטיפול ואכיפת נושא הציד הבלתי חוקי בישראל?

 

"יש לנו את פקחי רשות הטבע והגנים שעושים את מלאכתם נאמנה ומקבלים את תמיכת המשטרה הירוקה ומשטרת ישראל. גם שוחחתי על כך עם המפכ"ל המשטרה בנושא כדי למנוע מהפושעים להמשיך במעשיהם", הוא אומר ומציין כי בשבוע הבא עם פתיחת מושב החורף בכנסת, הוא מתכוון להשקיע מאמצים כדי לקדם את הצעות החוק שנועדו להטיל עונשים חמורים יותר על עבירות של ציד בלתי חוקי.

 

"ההחמרה בענישה היא הדבר הנדרש. כיום הרוח כלפי הציידים הבלתי חוקיים שקיימת בחקיקה היא מעט מתונה ולאור האירועים האחרונים נצטרך להעביר מסר חד משמעי לאותם עבריינים פוטנציאליים".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

נראה כי למרות העונשים הקבועים בחוק כיום, הדבר עדיין לא מצליח להרתיע את הציידים מלבצע לא רק מעשה של ציד בלתי חוקי, אלא גם לשלוח מסר מאיים נוסף באמצעות תליית ראשי החיות על הגדר. איך אתה מתכוון לפעול בנושא שיפור האכיפה ודרישה להחמרת הענישה גם בבתי המשפט?

 

"ברגע שנגדיר בחוק את רמת הענישה לא לרמה של עבירה אלא של פשע, במקביל להעלאת מספר השנים בהן מותר לאסור אנשים שביצעו פשע שכזה, אז בתי המשפט יצטרכו לפעול בהתאם לחקיקה שנבצע", אומר השר פרץ. "אני מקווה שנצליח במושב הקרוב להעביר את החקיקה הדחופה והנדרשת, כך שגם בתי המשפט ידעו שזו רוח המחוקק".

 

מנכ"ל הרשות: "פשע ממשי המאיים על החברה"

ברשות הטבע והגנים מספרים כי הם משקיעים משאבים גדולים מבחינת כח אדם במטרה לתפוס על חם ציידים ולמנוע מקרי ציד בזמן אמת. שאול גולדשטיין, מנכ"ל הרשות סבור כי "אין לנו ספק שמי שעושה פשע כזה לבעלי חיים עושה דברים נוספים רעים לחברה הישראלית.  ביחד עם משטרת ישראל נרדוף אותם עד שנשיג אותם", הוא אומר ל-ynet.

 

לטענת גולדשטיין, ציד הפך "לפשע ממשי המאיים על החברה" ולדבריו, 'משפחת ציידים' בלתי חוקית "יכולה לצוד כ-70 צבאים מדי שנה, בנוסף לדורבנים וחוגלות", הוא מדגיש. "המשמעות הכלכלית של מכירת בשר החיות יכולה להגיע למעלה ממאה אלף שקל למשפחה וזו כמות שפוגעת קשות בכמות הצבאים בישראל".

 

על פי הערכות רשות הטבע והגנים מדי שנה ניצודים מאות דורבנים וצבאים ברחבי הארץ, אך רק אחוז מזערי ממקרי הציד נחשפים מכלל המקרים. על פי דו"ח שנערך על ידי מחלקת המידע בכנסת אשתקד עולה כי "בממוצע מוגשים כ-688 כתבי-אישום בשנה בגין ציד בלתי חוקי ופגיעה בערכי טבע מוגנים, וניתנים עוד כ-5,388 קנסות בגין עבירות אלה...ברוב המקרים הקנסות מגיעים ל-1,888 ש"ח ובמקרים של עבריינות חוזרת ל-58,888 ש"ח".

 

גולדשטיין מתרעם על כך כי רק בימים האחרונים שחרר בית המשפט עבריין ציד מוכר לדבריו, עקב חוסר בראיות מספקות הקושרות אותו למעשי הציד. "חובת ההוכחה היא בבתי המשפט ואם אתה לא תופס צייד עם כדור בקנה או צבי חצי שחוט, בית המשפט יכול לשחררו. אנחנו משקיעים מאמצים רבים באמצעים טכנולוגיים שיוכלו לסייע לנו לא רק כדי לאתר את הציידים, אלא גם בזירה המשפטית", הוא מפרט.

 

"הפקחים שלנו עובדים ימים ולילות כדי לאתר ציידים אך לצערנו, הדבר תלוי גם בהגדלת מנגנון המודיעין שלנו. אנו נדרוש מבתי המשפט להגביר את ההרתעה על ידי עונשים חמורים יותר. שיתוף פעולה בין כל הכוחות יכול להביא להפחתה בכמות אירועי הציד".

 

בבית החולים לחיות בר מטפלים מדי שנה בלמעלה מ-2,000 חיות בר פצועות. בין השנים 2011 ל-2012 טיפלו ב-4,131 בעלי חיים ביניהם 103 שהגיעו ירויים ו- 10 שנפצעו ממלכודות רגל. מתוכם שוחררו בחזרה לטבע 1,693 חיות, מאות חיות נותרו במתקנים בשבי ולמעלה מ-2,000 בעלי חיים מתו או הומתו עקב חומרת פציעתם הקשה. בכל הנוגע לטיפול במקרי ציד, בבית החולים לחיות בר פיתחו בשנים האחרונות מיומנות כדי לזהות את סיבות הפגיעה בבעלי החיים, במטרה גם לסייע במישור המשפטי במקרי של ציד בלתי חוקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים
ראשי הדורבנים שנתלו היום בשמורת נחל עמוד
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: מוטי קמחי
משחררים בזים לטבע בביה"ח לחיות בר
צילום: מוטי קמחי
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
האירוע הקודם בשמורה - ראשי צבאים כרותים
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
מומלצים