שתף קטע נבחר

יצירות היהודים שנבזזו: "שוד אמנות מאורגן"

חשיפת יצירות האמנות שהוחרמו על ידי הנאצים ממשיכה לעשות כותרות. "מדוע עברו שנתיים וחצי מאז התגלית? להחזיר אותן לבעליהן היהודים", דרש נציג הוועדה לתביעת רכוש יהודי מגרמניה והאשים את המוזיאונים בשוד

יום לאחר שפורסם כי נמצאו 1,500 יצירות אמנות שנבזזו על ידי השלטון הנאצי בגרמניה, בהן ציורים של פבלו פיקאסו, פייר-אוגוסט רנואר, מרק שאגאל ואנרי מאטיס, דרש היום (יום ב') הנציג לוועדה הדנה בטענות לתביעת רכוש יהודי מגרמניה להחזיר אותן לבעליהן היהודים.

 

עוד חדשות בעולם:

צפו: מורסי נראה לראשונה - בכלוב הנאשמים

זה לא חלום: 3 שמשות בשמי סין. צפו

נתקע בין שני בניינים וחולץ אחרי יומיים

 

הרשויות בגרמניה עדיין לא הסבירו מדוע שנתיים וחצי עברו מאז התגלית ועד שהתפרסמה. גורמים רשמיים בבוואריה, שם נתפסו היצירות, סירבו להגיב לחשיפת הרכוש הגנוב. "מקרה זה מראה על שוד אמנות מאורגן שהתרחש במוזיאונים ובאוספים הפרטיים בזמן השלטון הנאצי", אמר רודריגר מאלו, חבר הוועדה לתביעת רכוש יהודי מגרמניה. "האוספים הפרטיים היו כמעט כולם בבעלות של יהודים", הוסיף.

שער המגזין "פוקוס" ()
שער המגזין "פוקוס"

לפי המגזין, מומחי אמנות מבצעים כעת הערכות ליצירות, בהן ציורים והדפסים, שמוחזקים במכס, ומנסים להכריע מי בעליהן. חלק מהיצירות היו מוצגות במוזיאונים גרמנים והוסרו מהם כיוון שהרייך השלישי מצא אותן "מנוונות", הכינוי לכל אמנות שאינה נאצית. יצירות אחרות הוחרמו או נמכרו עבור סכומים זעומים מאספנים יהודים. "אנחנו דורשים שהיצירות יוחזרו לבעליהן המקוריים", אמר מאלו.

 

בכתבה ב"פוקוס" נכתב כי יצירות האמנות נמצאו במקרה בתחילת שנת 2011, כשרשויות המכס הגרמניות חקרו את קורנליוס גורליט, שאביו הילדברנד גורליט היה אספן של יצירות אמנות ורכש ציורים רבים מהנאצים ומיהודים שמכרו את יצירותיהם במחירים נמוכים לפני שברחו מגרמניה.

"מנקודת המבט שלנו, זהו מקרה פשוט. אדם מבוגר יצר קשר עם המשרדים שלנו במינכן והציע להם יצירה של מקס בקמן שבבעלותו", אמר קרל-סאקס פדרסן, היועץ המשפטי של בית המכירות הפומביות למפרץ. "אדם זה התברר להיות בנו של אספן האמנות הילדברנד גולריט".

 

לפי פדרסן, "במקרה זה, הייתה לנו בעיית השבה אך הגענו לפתרונה לפני המכירה הפומבית". בעיית השבה פירושה שהיצירה נשדדה מאספן יהודי או סוחר אמנות בזמן השלטון הנאצי. "עקרונות אמנת וושינגטון מחייבים אותנו להגיע להסכם עם היורשים המקוריים של בעלי היצירות. וזה בדיוק מה שעשינו".  

 

מיכאל פרוידנברג, סופר גרמני העוסק בזכויות על יציאות אמנות, נשאל בשיחה עם ynet אם הוא מכנה את היצירות "גנובות" והשיב כי קשה לענות על כך. "מה שקרה באותה תקופה לא היה 'גניבה' במובן הפלילי המצומצם. עם זאת, אמנות זו היא 'אמנות שנבזזה'".

 

פרוידנברג ציין כי כדי להחזיר את היצירות לבעליהן הקודמים של היצירות יש לעמת את טענותיהם מול גורליט. "במקרה זה, כמובן שיש לעשות זאת באופן חוקי לגמרי. אם הטוען ליצירות ימות, יורשיו יוכלו לקבל את היצירות".

 

שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס שכר את הילדברנד גולריט למכור בחו"ל

 "אמנות מנוונת" כדי לגייס כספים לרייך. גורליט רכש עצמאית אמנות מסוחרים יהודים נואשים. אחרי המלחמה הוא שכנע את האמריקנים שסבתו הייתה יהודיה ושהוא בעצמו נרדף על ידי הנאצים כדי שיכול להיכנס לגבולותיה. הוא המשיך לעבוד כסוחר ומת בתאונת דרכים ב-1956. בנו, קורנליוס, מימן עצמו במכירת יצירות אמנות לעיתים רחוקות.

 

אתמול פרסם ה"דיילי מייל" הבריטי כי אוסף של 1,500 יצירות אמנות שבזזו הנאצים בשנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת נמצאו בדירת מגורים בעיר מינכן שבגרמניה. יצירות בשווי מיליארד דולר, בהן ציורים של פבלו פיקאסו, פייר-אוגוסט רנואר, מרק שאגאל ואנרי מאטיס, הוחרמו מאספנים יהודים לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלכה ונמצאו בפשיטה משטרתית לפני שנתיים וחצי, בניגוד להערכות מוקדמות שהן הלכו לאיבוד או נהרסו בהפגזות של חיל האוויר המלכותי הבריטי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יצירה של מאטיס. אילוסטרציה
צילום: AP
מיכאל פרוידנברג
מומלצים