שתף קטע נבחר

סרטן שד גרורתי: לתת סיכוי שווה לחולות

בשנים האחרונות נעשתה קפיצת דרך משמעותית בכל הנוגע לטיפול בסרטן שד גרורתי והתמודדות עם המחלה, אולם חשוב לזכור שישנו קשר ישיר בין שלב גילוי המחלה ובין האפשרויות הטיפוליות, ההחלמה ותוחלת החיים של החולות. איך לשפר את הסיכויים? אונקולוגית מסבירה

סרטן שד היא מחלה ממאירה המאופיינת בתאים ממקור רקמת שד המתחלקים באופן מוגבר. בראשית התהליך התאים צומחים בעיקר באופן מקומי, אולם לאחר התקדמות המחלה, היא מתאפיינת בפריצה למערכת הלימפה או לשליחת גרורות מרוחקות מהגידול הראשוני-מחלה גרורתית.

 

עוד כתבות על הנשים שהתגברו על סרטן השד

 

בשנים האחרונות נעשתה קפיצת דרך משמעותית בכל הנוגע לטיפול בסרטן שד גרורתי והתמודדות עם המחלה. אך חשוב לזכור שישנו קשר ישיר בין שלב גילוי המחלה ובין האפשרויות הטיפוליות ולבין להחלמה ותוחלת החיים של החולות.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

הטיפולים שמסייעים להילחם בגידולים

התפשטות המחלה מעבר למקורה הראשוני דרך המערכת הלימפתית או דרך מחזור הדם או חדירה לאתרים רקמתיים סמוכים, מתאפשרת על ידי העצמה ביכולתם של התאים הממאירים להתנתק מסביבתם, לחדור למערכת הדם או הלימפה ולהתחמק ולדכא את המערכת החיסונית שמטפלת בתאי סרטן, שתפקידה איננו רק להלחם בפולשים חיצוניים, אלא גם לפעול כנגד 'אויבים מבית'.

 

על-פי מחקרים שונים שבדקו את מיקום הגרורות בסרטן שד גרורתי, השכיחות הגבוהה נצפתה בעצמות ומופיעה בכ40% מהמקרים, גרורות לריאות שניות בשכיחותן עם שיעור של כ- 20%, בכבד נמצאה שכיחות של כ- 7% ובמוח באחוזים בודדים.

 

את פריצת הדרך המשמעותית בהתמודדות עם מחלת סרטן השד ניתן ראשית לייחס לעובדה שזוהו מספר קבוצות של גידולים, שלכל אחת מהן מאפיינים שונים וכפועל יוצא מזה הותאמו להן טיפולים ייחודיים.

 

קבוצה ראשונה היא של גידולים שצמיחתם תלויה בניצול של ההורמונים הקיימים באופן טבעי בגוף, אסטרוגן או פרוגסטרון, לצורך חלוקה ושכפול מהיר של התאים הסרטניים. אל הרצפטורים-קולטנים שנמצאים בתוך גרעין התא, ההורמונים מגיעים מפני התא בעזרת קומפלקס חלבון/הורמון אשר חודר לגרעין ומתקשר לקולטן בתאי הגידולים ו'מזינים' אותו.

 

התרופות שפותחו לטיפול בגידולים סרטניים התלויים בהורמונים מורכבות ממולקולות המתחזות להורמונים ומחקות אותם, נקשרות לקולטנים בתוך הגרעין. אך מכיוון שלא מדובר בהורמונים שהתא זקוק להם להמשך חיות, חלוקה ושכפול התאים נעצרת וכפועל יוצא מזה התאים מתים.

 

קבוצה שנייה שזוהתה היא של גידולים בהם ביטוי מוגבר לחלבון HER2 - קולטן אשר באופן תקין מסודר על פני התא בזוגות, חודר דרך הממברנה לציטופלזמה התאית ומשמש להעברת פקודות חיוניות לחיי התא.

 

מוטציה בקולטן זה, גורמת לריבוי יתר של קולטנים או הופעתם בצורה מעוותת ולא זוגית, אשר מובילה להתחלקות מוגברת ופראית של התא הסרטני. גם לסוג זה של סרטן השד נמצא טיפול יעיל המורכב ממולקולה (חצי סינטטית וחצי טבעית) הנצמדת לקולטן הפגום ומנטרלת אותו ובכך מונעת את שכפול התא.

 

טריפל נגטיב - הקבוצה היא מאתגרת לטיפול

לאורך השנים, זיהו הרופאים שיש קבוצה שלישית שלא מגיבה לאף אחד מהטיפולים שהתאימו לשתי הקבוצות הראשונות. מצפייה בקבוצה זו עלה שאין לה אף אחד מהקולטנים – הורמונאליים או HER2. בנוסף, התאי המרכיבים את הגידול הם פרימיטיביים, כלומר פועלים ללא מנגנון מוגדר או מסודר.

 

קבוצה זו נקראת 'טריפל נגטיב' (TRIPLE NEGATIVE).. נכון להיום, אין בידי האונקולוגים אמצעים מספיק יעילים לטיפול במחלה זאת, בהשוואה לקבוצות אחרות של סרטן שד גרורתי. יתרה מכך, ההתנהגות הביולוגית של הגידולים הללו אגרסיבית יותר, נצפתה לרוב בקרב נשים צעירות, רובן נשאיות של מוטציה בגן BRCA.

 

הטיפולים והבדיקות שעוברות חולות בסרטן השד מסוג 'טריפל נגטיב', לפחות בהתחלה, דומים לאלה הניתנים לחולות האחרות. ככלל, ההחלטה על הטיפול יושפע ממספר גורמים: שלב המחלה, גודל הגידול, מעורבות בלוטות הלימפה והתפשטות מרוחקת (האם ישנם גרורות) של הגידול.

 

בין השאר, תישקל האפשרות לעבור ניתוח להסרת הגידול או כריתה מלאה של השד, במידה והגידול המקומי תופס את רוב השד, תישקל מתן כימותרפיה טרום ניתוחית. בהמשך תקבל החולה טיפול כימותרפי משלים ולעתים גם טיפול קרינתי.

 

לדאבוננו, קבוצת מטופלות זו עדיין לא מגיבה דיה לטיפולים הקיימים ובמידה ומחלתן (המהירה יותר) מתגלה כאשר היא איננה ניתנת לריפוי בעזרת ניתוח, תוחלת החיים הצפויה למטופלות הינה נמוכה ביחס למטופלות אחרות.

 

האתגר הגדול הניצב מולנו כיום הוא מציאת טיפול יעיל לחולות בסרטן השד מסוג 'טריפל נגטיב', שכן בגלל אופייה הסוער של המחלה גדל הסיכוי להתפתחות של גרורות.

 

היות שהיצע התרופות הזמין היום לטיפול בחולות אלה הוא מוגבל ואינו מספק, יש להמשיך ולחפש כל תרופה שתשפר את מהלך המחלה בקבוצת חולות זאת ותאריך את חיי החולה.

 

חוקרים בכל העולם מנסים להבין טוב יותר את הגידול מסוג 'טריפל נגטיב', כיצד הוא מתנהג ומי הן קבוצות הסיכון לחלות בסוג זה של סרטן השד. כל תרופה ניסיונית חדשה ניתנת גם לחולות עם סרטן מסוג 'טריפל נגטיב' בתקווה שתמצא התרופה המיוחלת כפי שנמצאו טיפולים יעילים לחולות האחרות.

 

הכותבת היא מנהלת המכון האונקולוגי, מרכז רפואי 'ברזילי'




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שלב האבחון הוא קריטי מאוד לטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר פרידה ברק. פריצת דרך בטיפולים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים