שתף קטע נבחר

בלי פחד: מפוצצים, מאיימים ולא משלמים

התובע שלרכבו הוצמד מטען אדיר נכנס לרשימה ארוכה מדי של אנשי חוק שחייהם בסכנה, במקרים שעליהם איש לא עמד לדין: קודמו בתפקיד הטיפול במולנר, פרקליט בכיר שהסגיר את האחים אברג'יל, עו"ד פלילי שחוסל וגם קציני משטרה. עד הפיצוץ הבא

קצת יותר מחצי שעה לאחר הפיצוץ הגדול אמש במכונית החונה בתל אביב, לבניין פרקליטות המדינה הסמוך הגיע תת ניצב אבי נוימן. הוא בא כדי לפגוש את יעד החיסול, פרקליט שעבר איתו דרך ארוכה כתף אל כתף במאבק בארגוני הפשע. נוימן לא נמצא כיום בתפקיד שקשור למאבק הזה, אבל הפגישה לא הייתה מקרית. היא נועדה בין היתר לחזק את התובע ברגע לא פשוט, וסימנה את הנחת העבודה: להטמנת מטען הנפץ ברכב אחראים כנראה "חייליו" של ראש ארגון הפשע עמיר מולנר, שחלק מעבודת הפרקליט נגעה לטיפול בתיקיהם.

 

מאה על 100 - לכל הכתבות

 

בתחילת השבוע טען גורם בכיר באגף החקירות של המשטרה שמטעני החבלה שמתפוצצים במסגרת חיסולי החשבונות הם לעתים קרובות תוצאה של "תאונת עבודה". אתמול הראו אנשי העולם התחתון שכשהם מחפשים מישהו - הם יודעים למצוא אותו. גם אם הוא יושב בלב תל אביב ועובד עם להב 433, יחידת-העל של המשטרה. הצליחו לעקוב אחריו, להביא מטען נפץ רב עוצמה לאזור עבודתו ולהתקין אותו ברכב. רק טעות בתזמון הצילה את הפרקליט. "זה מטען של מקצוענים", אמר אמש בכיר באגף החקירות. "מטען גדול, לפחות קילו אחד של חומר נפץ שלא היה אמור להשאיר מהבנאדם זכר. ככה לא נראית אזהרה".

"מטען של מקצוענים". מכוניתו של הפרקליט, אמש (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"מטען של מקצוענים". מכוניתו של הפרקליט, אמש(צילום: ירון ברנר)

מחוץ לביתו של הפרקליט, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחוץ לביתו של הפרקליט, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

ניסיון החיסול הזה מוגדר בצמרת מערכת אכיפת החוק "חציית קו אדום" ו"פיגוע". הוא מציב עוד אבן דרך במדרון התלול, הוכחה לכך שבקרב הפושעים המאורגנים אין די פחד מפגיעה בסמלי שלטון. השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ביקש להרגיע ואמר בזירה ש"יש לנו קצה חוט, אני מאמין שבסוף נפענח". אבל אם להסתמך על מקרי העבר, אם האשמים יעמדו לדין זו תיחשב הפתעה.

 

עוד בעקבות הפיצוץ אמש:

לאחרונה: עשרות תלונות על תקיפת עורכי דין

פרקליט המדינה על הנחת המטען: "פיגוע"

"זה הסוף שלך". מאוימים בשירות המדינה

נחקרו אנשי מולנר

 

הוציאו עליו חוזה

תנ"צ נוימן, שבא לפגוש אתמול את הפרקליט, נלחם כל שירותו בארגוני הפשע. במשטרה החליטו שהוא מתאים יותר לעבודת מטה ומינו אותו לראש חטיבת ההדרכה. כמפקד היחידה הכלכלית עד לא מזמן, הוא היה אחראי על הארגונים של שלום דומרני ומולנר. יחד עם הפרקליט שרכבו פוצץ, נוימן הגיש את כתב האישום בפרשת הסחיטה של מרגלית צנעני. אותו תובע גם טיפל באופן אישי בכל הקשור למלחמה המשטרתית מול מולנר ואנשיו.

נוימן (במרכז) והשר אהרונוביץ' בעבר. ההבטחות יתממשו? (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
נוימן (במרכז) והשר אהרונוביץ' בעבר. ההבטחות יתממשו?(צילום: אבי מועלם)

רק לאחרונה הגיע הפרקליט לעסקת טיעון בעניינו של שי לריח, המזוהה עם ארגון מולנר, שהניח מטען לאופנוע בצפון תל אביב. בנוסף הוא מנהל בימים אלה פרשה אחרת שזכתה לכינוי "תיק הפרארי": כמה מקורבים של מולנר מואשמים בתקיפה של אזרחים, לאחר שאיש עסקים המקורב לארגון, בני קהאן, התנגש עם הפרארי שלו ברכב אחר והזעיק את "החברים" לעזרה שכללה איומים וסחיטה.

 

האצבע האוטומטית שהפנו גורמים במשטרה לעבר ארגונו של מולנר אינה מקרית. י', קודמו כאחראי על תיקים הקשורים לראש ארגון הפשע, סבל מאיומים בלתי פוסקים. הוא עמד בראש התביעה שהכניסה את מולנר ומקורביו לכלא לכמה שנים בעקבות אקדח שנמצא בבית שבו שהתה החבורה. לאחר מתן גזר הדין, ובמשך תקופה ארוכה, הוצמדה לו אבטחה הדוקה, והוא אף נאלץ לשנות תדירות את שגרת חייו על מנת לא להקל על מי שביקשו לפגוע בו.

 

מידע מודיעיני אמין שהגיע למשטרה דיבר על כך שעל ראשו של הפרקליט "הוציאו חוזה", ואף אחד במשטרה לא לקח סיכון. ועם זאת, אף שבמשטרה היו בטוחים שהאיומים אמיתיים, שום עבריין לא הועמד לדין. במשטרה דאגו "להחביא" את הנושא מהתקשורת באמצעות צווי איסור פרסום. "ההבדל בין הסיפור של י' לסיפור של אתמול הוא שפה היה פיצוץ", מזכיר גורם משטרתי בכיר. "במשך שנים הפרקליט הזה מסתובב עם שמירה, ואף אחד לא נענש". עם קשר או בלעדיו, אותו פרקליט עזב את הטיפול בארגונו של מולנר והופנה לטיפול בעבריינים אחרים.

 

פקחו עין, וזה לא עזר

מקרה אחר שהסתיים אף הוא מבחינת המשטרה בקול ענות חלושה היה סיפורו של נסים מרום, גם הוא פרקליט בכיר ממחוז תל אביב. מרום ניהל את תיק ההסגרה של האחים יצחק ומאיר אברג'יל לארצות הברית. בינואר 2011, כשבועיים לאחר הסגרת האחים אברג'יל, הוצמד מכתב איום למכוניתו של מרום בביתו בקריית אונו. גם אז הם הצליחו להגיע ממש עד אליו, ו"הסתפקו" ברמז הכתוב: "שלחת אותנו לחו"ל..." .

 

הצמידו פתק למכונית. "שלחת אותנו לחו"ל". ניסים מרום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הצמידו פתק למכונית. "שלחת אותנו לחו"ל". ניסים מרום(צילום: ירון ברנר)

האבטחה ליד ביתו של מרום בקריית אונו, לפני כשנתיים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
האבטחה ליד ביתו של מרום בקריית אונו, לפני כשנתיים(צילום: ירון ברנר)

ביחידה לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל), שניהלה את תיק ההסגרה מול השלטונות האמריקניים, לא לקחו סיכון: הצמידו למרום שמירה, ובדקו מדי יום את מכוניתו, מחשש שמישהו יטמין בה פצצה. האיומים הללו לא יצאו אל הפועל, אבל גם במקרה ההוא של התובע הבכיר, לא הצליחה המשטרה לשים את ידה על המאיימים.

 

מקרה ידוע אחר של פגיעה בעורך דין, אם כי לא מפרקליטות המדינה, הוא רצח הפליליסט יורם חכם. מטען שהוצמד לגי'פ שלו כשנסע ברחוב יגאל אלון בתל אביב, לא הותיר לו שום סיכוי. גם אז דיברו בקצונה הבכירה על "חציית קווים אדומים", וכבר מתחילת הדרך הצביעו המידעים המודיעיניים של המשטרה על כך שארגון פשע ש"לא היה מרוצה" מדרך הטיפול של חכם בעניינו, אחראי לרציחתו.

 

כמה ימים לפני מותו, זימנו את חכם חוקרי יאחב"ל למשרדיהם והזהירו: אתה בסכנת חיים. למרות האיומים וחרף ה"עין" שפקחה המשטרה - העבריינים הצליחו במשימתם הקטלנית. "הרצח של עו"ד חכם הוא גם תוצאה של עבריינים שלא היו מרוצים מטיפול איש החוק. רק שבמקרה הזה הוא היה אמור להיות בצד שלהם", הסביר סנגור פלילי ידוע שסירב להיחשף.

הג'יפ של יורם חכם אחרי הפיצוץ. לא השאירו לו סיכוי (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
הג'יפ של יורם חכם אחרי הפיצוץ. לא השאירו לו סיכוי(צילום: עופר עמרם)

מאז הפיצוץ ביוני 2008 נמצאת החקירה תחת צו איסור פרסום שהמשטרה נוהגת לחדש כל חצי שנה. אולי כדי שלא לעסוק בנושא רגיש שכולל מידע מודיעיני חסוי, ואולי כי פשוט אין תשובות לשאלות שעולות מתיק החקירה. נראה שרק אם המקרה יפוענח נוכל לדעת. אז כבר תכונס מן הסתם מסיבת עיתונאים חגיגית.

 

שיאן המאוימים במשטרה

הקצינים הבכירים עצמם נתונים אף הם באופן רציף תחת איומים, וגם במקרים אלו מתקשים במשטרה לגבש ראיות. המפורסם שבהם הוא תת-ניצב אפרים ברכה, היום ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), שנחשב ל"שיאן המאוימים" במשטרת ישראל.

נוימן וברכה (משמאל). עסקה שהובילה לסכנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נוימן וברכה (משמאל). עסקה שהובילה לסכנה(צילום: מוטי קמחי)
 

ברכה הוא החוקר שהצליח לשכנע בשנת 2002 את העבריין יחיא טורק להפוך לעד מדינה נגד שני אחיו. בסופו של דבר המדינה חזרה בה מחלק מההסדר עם טורק, והוא הורשע בשורה של עבירות הקשורות להחזקת נשק ודינו נגזר ל-12 שנות מאסר. לטענת המשטרה, זה מה שהוביל לאיום על חייו של הקצין הבכיר.

 

שמונה שנים אחרי החתימה על אותו הסכם עד מדינה, ב-2010 שוב עלה שמו של ברכה במפת האיומים בהקשר זה. במשטרה אף פנו לפרקליט המדינה על מנת שיבטל את ההסכמים שנחתמו עם טורק לנוכח האיומים מכיוונו. בינתיים, ברכה ואחרים נותרים על הכוונת, ובמקרים נדירים מצליחים במערכת אכיפת החוק להגיע לאנשים שמאחורי ההדק. עד הפיצוץ הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ברוך קנטור
לא אזהרה, ניסיון חיסול
צילום: ברוך קנטור
צילום: ירון ברנר
ניסים מרום. הגיעו עד לבית שלו
צילום: ירון ברנר
צילום: צביקה טישלר
עו"ד יורם חכם. נרצח ברכבו
צילום: צביקה טישלר
צילום: גיל יוחנן
עמיר מולנר. אנשיו החשודים המיידיים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים