שתף קטע נבחר

רגל סוכרתית: 7 שיטות למנוע ולטפל

מחלת הסוכרת יכולה לגרום לנזקים רבים, ביניהם לפצעים ולכיבים ברגליים. מה כדאי לסוכרתיים לדעת לפני טיפול ברגליים, איך צריך לטפח את כף הרגל ומה אסור בתכלית האיסור?

אחד הנזקים הקשים ביותר של מחלת הסוכרת, היא פגיעה בכף הרגל. מתפתחים בה פצעים קשיי ריפוי שהם תוצאה של פגיעה באספקת הדם ובעצבוב באזור הגפיים התחתונות‮. ‬פציעה שכזו עלולה להביא לזיהומים בכף הרגל ולהידרדרות מצבה עד לכדי קטיעה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

  

החודש (נובמבר) מציינים בישראל, את יום הסוכרת הבינלאומי, והאו"ם כבר הכריז על המחלה  כמגפה עולמית. רק בישראל ישנם כחצי מיליון חולים, וההערכה כי 200 אלף נוספים כלל לא יודעים כי הם חולים.

 

לשמור על בריאות הרגליים

כף רגל "בוערת": בעיה של אצנים ומדוושים

מתי ריח רע מהרגליים מבשר על סכנה בריאותית

בשביל הסנדלים: 5 כללים לשמירה על כפות הרגליים

 

טיפול ברגליים הוא בעל חשיבות רבה כשמדובר בחולי סוכרת, בשל הסיכון להתפתחות כיבים, לפגיעה בעצבי הרגל, להתפתחות טרשת עורקים ולפגיעה באספקת הדם לרגליים.

 

רגל סוכרתית אחראית לכמחצית מימי האשפוז של חולי סוכרת, וכ־4 עד 10% מהחולים סובלים בכל זמן נתון מכיב סוכרתי. ‬15%-20% ‬מכלל חולי הסוכרת יפתחו או מפתחים סיבוך שתוצאתו היא הרגל הסוכרתית‮. ‬

 

אילנה כסיף מרצה בכירה לפדיקור ברגל סוכרתית ברשת 'נייל סטודיו' מסבירה איך ניתן לשמור על כפות הרגליים שלמות ובריאות.

 

1. טיפול אצל איש מקצוע מוסמך. יש לוודא מראש כי הפדיקוריסט או המטפל ברגל איש המקצוע אכן מוסמך לטפל ברגל סוכרתית וברשותו הסמכה של אגודת אי"ל, בנוסף כדאי לתזכר את העובדה שאתם סוכרתיים.

 

2. להיזהר בטמפרטורת המים. החלק הנעים ביותר בתהליך הפדיקור הוא השריית כפות הרגליים במים חמימים עם סבון. היות שחולי הסוכרת בעלי פגיעה עצבית אינם חשים בהבדלי הטמפרטורה גם אם הם קיצוניים מאד, מומלץ לבדוק את טמפרטורת המים ולהימנע מכניסה ישירה של כפות הרגליים לגיגית המים מבלי שעברו בדיקה מוקדמת.

 

3. להימנע מפרוצדורות פולשניות. חל איסור מוחלט לבצע פרוצדורות פולשניות ברגל סוכרתית. טיפול בציפורן חודרנית הוצאת יבלת "מסמר" או ניכוי כיבים, הם בבחינת טיפולים שאינם בתחום ההרשאה של הפדיקורסט/ית אפילו כזו המוסמכת לטיפול ברגל סוכרתית. רגל סוכרתית שיש בה חתכים או פצעים עלולה להזדהם ולגרום למצבים מסכני חיים של ממש.

 

4. לא להשתמש במכשירים חדים.  פעולת הגזירה של ה"קטיקולה" (העור מסביב לציפורניים) או גירודו של העור הגס מהעקבים אינם יכולים להיכלל בתהליך הפדיקור המתבצע ברגל סוכרתית. גם שימוש בכלים חדים כגון צבתיות, פצירות, סכיני גירוד לעור גס וכדומה הם לחלוטין מחוץ לתחום.

 

5.בלי פילינג. פילינג בכפות הרגליים הוא החלק הקוסמטי בטיפול הפדיקור. חולי הסוכרת ייאלצו לוותר על כך בשל הסיכון ליצור קרעים במרקם העור ע"י פעולת השפשוף אותה מצריך הפילינג.

 

6. טיפול מניעה. שירלי קטרון, רוקחת סופר פארם, ממליצה על טיפול מונע יומיומי. "מומלץ להשרות את הרגל באמבט, אחר כך להוריד את העור הקשה באמצעות אבן מיוחדת שעוזרת להסרה של העור הקשה. ניתן להשיג אבן להסרת העור של שול, אריאל או בוקינג.

  

"הטיפול המשלים הוא קרם לרגליים שמרכך ומחזיר לרגליים את הלחות. יש קרמים של חברות שונות, שניתן להיעזר בהם, כמו למשל: הקרם של לייף שמכיל מרכיבים צמחיים והוא בעל מרכיבים טיפוליים, יו לקטין המתאים לשימוש לחולי סוכרת, והקרם של מורז - כפתן, שאושר לשימוש על ידי האגודה הישראלית לסוכרת, מסייע לטיפול טיפוח והגנה על עור כף הרגל מבוסס על צמח המרפא פוליגונום. הוא מכיל מרכיבים אורגניים ויטמינים וחומצות טבעיות – השומרים, מאזנים ומרגיעים את רקמות העור ומעניקים איכויות הוליסטיות ייחודיות.

בנוסף, קיימים גרבי קופרון המכילות חוטי נחושת, המיועדים עבור סוכרתיים ובעלי כפות רגליים רגישות. הנחושת ידועה כבעלת תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות וכן בהיותה מינרל טבעי שנמצא בגוף, היא מסייעת, בין יתר תפקידיה, לשמירה על מראה העור ולסגירת פצעים.

 

חוטי הנחושת שבגרביים משפרים את מצב נראות העור, מונעים ריח רע ומגינים על הרגליים מפני בקטריות ופטריות.

 

7. בדיקה תקופתית. הקפידו להיבדק מדי תקופה אצל אורתופד או מומחה לכף הרגל. כדאי להקפיד על הבדיקה כדי למנוע הידרדרות של פצע או פגיעה כלשהי בכף הרגל.

 

כסיף מוסיפה כי בחולי סוכרת יש נטייה לפתח קאלוס (עור יבש ועבה וכן יבלות) וסדקים אשר דרכם יכולים לחדור מיקרואורגניזמים וליצור זיהומים. "הסרת הקאלוס עשויה להחמיר את מצב העור משום שהוא משמש "פגוש " טבעי של הגוף מפני שחיקה ולחץ ומעצם הסרתו העור נותר ללא הגנה.

 

"בנוסף חשוב לנעול נעלים נוחות ומרווחות אשר אינן לוחצות את האצבעות. במקרים שנוצר קאלוס בשל עיוות של מבנה האצבע, כמו במקרה של אצבעות פטיש חשוב לרפד את האזור עם בד רך (לא עם מדבקה!). חולי סוכרת חייבים להקפיד כי חומרים להסרת הקאלוס אינם יכילו חומצות העשויות לגרות את העור ולגרום לקאלוס להיסדק וליצור זיהום".

 

נעליים מתאימות לחולי סוכרת

שלומי איבגי, סמנכ"ל שיווק ליידי קומפורט מעניק טיפים לבחירת נעליים ייעודיות לחולי סכרת:

 

נעליים מעור נאפה. כיון שהרגליים עלולות להתנפח כדאי לבחור בעור נאפה שהינו גמיש. 

 

בד נמתח. מומלץ לבחור נעליים בשילוב בד לייקרה נמתח המאפשר התרחבות כף הרגל ללא כל תחושת אי נוחות וגם מונעים תחושת לחץ באיזור כף הרגל.

 

נעל מתאימה לחורף. יש לבחור נעל לייקרה המותאמת לעונת החורף המונעת חדירה של טיפות גשם.

 

עיצוב רפידות. לוודא שהרפידות מותאמות למבנה האנטומי של כף הרגל כך שהן שומרות על שטח מגע מירבי בין הנעל לכף הרגל ו"מפזרות" את כובד המשקל באופן שווה בעת הליכה ותנועה וכאמור מונעות עומס יתר.

 

בולם זעזועים משולב ברצועת הגומי שתחתית הסוליה

 

נעליים קלות משקל

 

סוליה ייחודית למניעת החלקה

 

רפידות נשלפות.  קיימת אפשרות להחליף את המדרסים הקיימים במדרסים בריאותיים אחרים שהוכנו בהתאם למידות הלקוח.

  





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הטיפול המומלץ לחולי סוכרת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים